Recesija - kako se spopasti z njo

neznan uporabnik

27. feb 2009 19:37

recesija je lahko tudi prikrit blagoslov za ljudi.dokazano je da ljudje manj pijejo,pokadijo manj cigaret in izgubljajo težo.zrak je bolj čist ker je na cesti manj prometa piše times.hmm pesimizem podira,optimizem gradi.pa lep pozdrav. hmm

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

27. feb 2009 21:10

No ja o Turčiji bi se pa dalo kar nekaj povedati. Mi tja hodimo, ker je ceneje kot na Hrvaškem. Pa imam mejo samo 30km daleč.

Recesija....ja ta beseda se mi zdi je postala modna muha po časopisih in TV-ju. Saj se delo najde, če je kdo ostal brez dela. Samo je hudič, da ljudje nočejo delati kar koli. Češ, niso za to v šolo hodili, da bi kaj takega delali, ker jim je izpod časti. Poznam en kup ljudi, ki tako mislijo. S tem ne mačam vsae v en koš, jih je pa res ogromno. Poznam pa tudi ljudi, ki bi nujno rabili pomoč na domu, pa kakšno pošteno kosilo skuhano, pa malo jim je potrebno počistiti, se z njimi pogovoriti...pa bi še plačali to, pa nobenega ne dobijo. Na žalost.

Mene zaenkrat to stanje ni prizadelo. Imam solidno službo in že od otroštva sem vajena skromnosti, kljub temu, da sem tudi jaz zrasla in se šolala, ter delala v Yugi. Ta skromnost se me še naprej drži, sem pa našla še eno dodatno delo. Je pač delo, denar pošteno zaslužen in obdavčen pa šparam. Ne vem, mogoče za kakšen priboljšek, morda dopust....kaj pa vem. Pa imam v dva šzudenta, katerima je potrebno zagotoviti dvoje stanovenje in stroške pokriti, pa jesti tudi morata, se peljati v kraj šolanja....tako da nobenemu ni lahko. Ne prej in ne danes.

Zato kar korajžno....glavo gor in gremo delat. Na zahodu je to nekaj povsem normalnega, predvsem pa na severu, kjer skoraj vsi dodatno nekaj delajo.Poglejte, Finsko, Švedsko...Kanado....

 

Kyara

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

28. feb 2009 4:57

Kyara je napisal/a:
Saj se delo najde, če je kdo ostal brez dela. Samo je hudič, da ljudje nočejo delati kar koli.Kyara

 

In zato delam z diplomo kot navadna prodajalka (in na prste lahko naštejem ljudi, ki so kot iz topa izstrelili, kaj mi je, da z diplomo delam tam oz. če nisem dokončala šole ). In srečna sem, da imam za te čase solidno plačo.

Lep dan in veliko se smejte

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. feb 2009 10:22

Simona84 je napisal/a:

Kyara je napisal/a:
Saj se delo najde, če je kdo ostal brez dela. Samo je hudič, da ljudje nočejo delati kar koli.Kyara

 

In zato delam z diplomo kot navadna prodajalka (in na prste lahko naštejem ljudi, ki so kot iz topa izstrelili, kaj mi je, da z diplomo delam tam oz. če nisem dokončala šole ). In srečna sem, da imam za te čase solidno plačo.

[metuljcek] Lep dan in veliko se smejte [metuljcek]
Simona, dokler je človek v poziciji, da lahko izbira nekaj, kar je kolikor toliko v skladu z njegovo izobrazbo, je ena zgodba. Če pa prideš v pozicijo, ko to pravilo ne velja več, potem vzameš tisto, kar je na voljo. Je pa stvar definicije, kaj so drugačne okoliščine: ko človek izgubi veliko ali vse materialno (vojne, naravne katastrofe), takrat prime za vsako delo. Ne bom nikoli pozabila ene sarajevske gospe (dama z veliko začetnico), ki je bila direktorica SDK-ja, potem je pa prišla vojna in je bila begunka in je potem na črno čistila stanovanja (da je bilo tistim, ki so jo najeli, malo nerodno, ker je imela z naskokom več manir, kot oni, ona pa se je delala, da tega ne opazi). Pa takih zgodb je še veliko. Sicer je res: nihče nima neomejeno zagotovljene zaposlitve (ne glede na gospodarske razmere), vendar imajo ljudje z višjo izobrazbo več možnosti, da bodo, če bodo izgubili zaposlitev, našli kakšno drugo. Skratka, ključne besede so "več možnosti za to, da se najde druga zaposlitev". Nič več, nobena garancija. Last but not least: od osebe, ki ima diplomo višje-visoke-univerzitene smeri, se predpostavlja, da ima tudi omiko in sposobnost izražanja, ki ni nespoštljivo. Tisto referiranje na "navadno prodajalko" pa ne kaže na nič od prej navedenega. Vendelina jr.

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

28. feb 2009 11:30

Vendelina jr. je napisal/a:
Simona, dokler je človek v poziciji, da lahko izbira nekaj, kar je kolikor toliko v skladu z njegovo izobrazbo, je ena zgodba. Če pa prideš v pozicijo, ko to pravilo ne velja več, potem vzameš tisto, kar je na voljo.

 

Lahko bi imela boljšo službo (pred to sedanjo sem namreč delala v pisarni, za dober denar, vendar pa sem jo sama pustila zaradi slabe klime. Vsi so si namreč metali polena pod kolena- to pa ni zame). Mogoče bi lahko potem dobila kaj drugega, vendar sem sprejela prvo službo, kjer se mi je odprla prosta pot. Prva prošnja, prvi razgovor in meni se ni zdelo napačno. Trenutno sem še vedno zadovoljna s tem, saj imam v tej službi kar nekaj ugodnosti (ne rečem pa, da bi to počela celo življenje).

 

Vendelina jr. je napisal/a:
Last but not least: od osebe, ki ima diplomo višje-visoke-univerzitene smeri, se predpostavlja, da ima tudi omiko in sposobnost izražanja, ki ni nespoštljivo. Tisto referiranje na "navadno prodajalko" pa ne kaže na nič od prej navedenega. Vendelina jr.

 

Če sem bila nespoštljiva, sem bila to do sebe, ne do drugih. In to sem napisala zato, ker mi drugi rečejo "navadna prodajalka". Ker to tudi sem. Se ti opravičujem, če si razumela drugače...

Lep dan in veliko se smejte

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

28. feb 2009 12:41

Simona, bravo! Vsako delo je dobro, če se dobro in pošteno opravlja.

Napisala bom konkreten primer: družina je iskala pomoč v hiši. potrebno bi bilo vsak dan kaj svežega skuhati za vse ( 5 oseb + sebe) malo pospraviti, oprati in zlikati perilo in delati družbo dedeku. Ostali so v službi in šoli.Čiščenje oken, delo na vrtu odpade, bi pa zaposlili človeka za 8 ur, se pravi za poln delovni čas, plačali bi 600€ na mesec + zavarovanje. Sobote in nedelje so proste. Jaz sem osebno posredovala 5 ali 6 x. Pa nihče, niti tisti brez službe niso hoteli iti delat. Pa je družina dobra, dedek pa pač rabi malo družbe, drugače pa ni z njim nikakršnega dela. Rad dela na vretu, bere časopis in gleda Tv.

To je samo en takšen primer, poznam jih pa še več, na žalost.

Ja in še to: danes sem šla v en super market po običajnem nakupu. Že zjutraj ob 8:15 je bila taka gneča, da sem mislila, da kaj zastonj delijo. Mene so čudno gledali, ker sem imela v vozičku bolj malo. Vsi pa so imeli polne vozičke! mislim, da še ne vedo, kaj pomeni kriza in ta prava recesija.

Kyara

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. feb 2009 12:45

Simona84, kakšna navadna prodajalka neki?    Raje reci, da delaš v "sektorju neposrednih stikov s kupci". Bo čisto drugače vžgalo  .

Cila

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. feb 2009 13:07

Recesija - prinese med drugim tudi razčiščevanje odnosa do dela. Kot piše Kyara, vsako delo je častno. Zanimivo je, da bi marsikdo čisto z veseljem opravljal delo, ki naj  zanj ne bi bilo častno, če ga ne bi zato okolica razvrednotila kot osebo.

V krizi  pa pride v tak položaj več ljudi (primer, kot ga navaja Vendelina jr.), zato se ustvari medsebojno razumevanje takih odločitev.

Glede same recesije pa: je že prav, da si  pripravimo načrt za primer, če se stvari zaostrijo; da to možnost upoštevamo pri dolgoročnih odločitvah;  a je vseeno treba ohraniti dobršno mero optimizma. Kot pravi pregovor: pripravi se na najslabše, verjemi v najboljše.

 

Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. feb 2009 14:10

Cila je napisal/a:

. Zanimivo je, da bi marsikdo čisto z veseljem opravljal delo, ki naj  zanj ne bi bilo častno, če ga ne bi zato okolica razvrednotila kot osebo.

Veš kaj, s tako okolico, ki se zmrduje in naslaja in na prvo žogo dela sodbe, s tako okolico si je pa nevredno eno sekundo razbijati glavo. Jaz si mislim takole, dokler sem zdrava in imam dve roki in glavo, da mislim, me ne more odpihniti. Ga ni sovraga. Vendelina jr.

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

28. feb 2009 18:52

Tako je Vendelina. Vsak mora s svojo glavo delati in jo uporabljati.

Take, ki se zmrdujejo pa lepo odrezati....cak.....in gremo dalje.

Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti