Olje od cvrenja

jaz vem, da ne delam prav, ampak spravim ga v steklen kozarec (od kumaric) in dam sosedom, da zmešajo v hrano za kokoši. Vem, da ni ok, ampak... A ja, pri nas še nisem slišala, da bi se kje pobiralo odpadno olje. alpska roža
alpska roža je napisal/a:
A ja, pri nas še nisem slišala, da bi se kje pobiralo odpadno olje. alpska roža
Tudi jaz tega še nisem slišala. *maca*

Odpadno olje dosledno zlivam v plastenke in oddajam v zbirnem centru, na srečo je tak center tudi blizu našega doma.

Kriznana, tvoje ravnanje me pa žalosti. Ena kapljica odpadnega olja onesnaži 100 litorv podtalnice.

Jaz imam plasetnko kar v kotu na enem od  kuhinjskih elementov, blizu korita, in vanjo zlivam olje, dokler ni polna. Posodo vedno temeljito obrišem s papirnato servieto, preden jo potem operem z vročo vodo. Ker se mi zavoljo vode zdi škoda vsake kaplje, ki gre v odtok.

Prostor za eno plastenko se vedno najde.

Mamamia

mamamia
Mamamia vem ,da ne delam prav .Ampak dejansko res nimam prostora ,da bi olje spravljala dlje časa.Mislim pa da ga pobirajo samo enkrat letno.V enem letu pa se lahko nabere kar veliko plastenk.Nimam pa informacije kam bi ga lahko sproti odvažala.Tako po eno ali dve plastenki,če mogoče kdo to ve mi prosim naj sporoči.Ker na tak način pa bi šlo. kriznana

Kriznana, vprašaj na bencinski črpalki, nekje sem brala, da ga tam lahko oddaš. Meni se olja ne nabere veliko, ker malo cvrem, za eno plastenko je pa vedno prostor.

Atina

Jaz tudi zelo malo cvrem, v glavnem enkrat letno krofe, pa poleti kakšne sardone. Olje ohladim in vanj namočim star kruh ali kuhan riž in ribe, ki ostanejo. Večji del pojedo mačke, zvečer prišumijo še ježi, ponoči zelo verjetno tudi kakšna podgana, v glavnem zjutraj je posoda čista.   

nola
Olje pobirajo 2x letno v lj. in okolici in sicer takrat, ko zbirajo "nevarne odpadke" običajno pred kako trgovino. Razpored zbiranja nevarnih odpadkov si lahko pogledate na spletni strani Snage, istočasno pa se zbirajo tudi stare barve, čistila in druga "kemična" navlaka, ki ni primerna za v kanalizacijo. Mimogrede, kdaj pobirajo kosovni material, pa vsi veste, kajne? Olje lahko zbirate v plastenkah, kjer je bila destilirana voda za likanje- za to pa imate sigurno prostor kje v kakšni omari. Pa še to: V Ljubljani je kanalizacija (ter tudi vse greznice, ki jih očistijo pooblaščeni čistilci npr. Vodovod-Kanalizacija d.o.o.) speljana oziroma prepeljana v Centralne čistilne naprave, kjer se voda očisti. Pa si pojdite kdaj malo pogledat ljubljansko CČN v Zalogu, vam bodo z veseljem povedali in pokazali, kako zelo težko je očistiti vodo teh kemijskih madežev in olj, ki jih ljudje vsepoprek zlivajo v WC. Pa da o podganah ne govorimo!!! Lp anajana

Ne vem kako je drugje,

v Ljubljani vsak dan sprejemajo nevarne odpadke (tudi gospodinjsko olje) na centralni deponiji Barje. Domnevam, da je pri drugih deponijah enako.

Na bencinskih črpalkah sprejemajo samo STROJNO olje.

Lahko pa se dogovorite z bližnjim gostilničarjem, če vam je pripravljen sprejeti sproti tistih par decilitrov.  Tako so pred časom, ko ga še niso organizirano pobirali, svetovali meni pri podjetju, ki se ukvarja z odvozom odpadnega gospodinjskega olja.

Cila
Sy je napisal/a:
Piše, da naj se ga ne bi zlivalo v odtoke oz. kanalizacijo, ker se zadeve lahko hitro zamašijo, potem so pa hudi stroški. Pa tudi podgane privablja. Sy
Ni problem samo v zamašitvi, hujši problem je, kot je napisala anajana, ločiti oziroma izločiti olje iz vode. V kolikor res ne morete in niste pripravljeni postopati ekološko, kot je napisano v članku, obstaja še ena rešitev, ki je boljša od zlivanja olja v odtoke. Olje se odvrže v smeti – trde odpadke. Pa ne ZLIJE! Pri nas postopamo takole (za tisto malo količino, ki jo enkrat na dve leti uporabimo za cvrtje): ocvrto hrano se iz olja odloži na papirnate brisače, da popijejo odvečno olje. Po končanem cvrtju se olje ohladi. Papirnate brisače se stlači npr. v embalažo od mleka (tetrapak ali kaj podobnega) in v isto embalažo se na brisače zlije olje, da brisače popijejo olje. Nato se vse skupaj odvrže v smeti.

Rdkapica, tako še vedno počne moja tašča.

Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti