Ta prekleti rosbeef...

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

tema odprta - 19. jan 2009 18:26 | ogledi: 6.710 | odgovori: 7

Vsakič ko delam rosbeef, je trd kot najbolj navadna govedina, čeprav je vse po "reglcih": uležan v olju v frižiderju 5 dni, popečem ga na močnem ognju z obeh strani, da je znotraj še lepo roza, malo se tudi še cedi, solim na koncu - ampak v ustih pa žagovina:

-ali me nategujejo mesarji in mi poturijo navadno govedino?

-ali je rosbeef pač tako neprimerljivo trši od pljučne in je to normalno?

-ali delam kaj narobe?-

-kako se naredi mehak rosbeef?

Hvala za odgovore!

lp

auachiuaua

Janja  

član od: 10.10.2001

sporočila: 244

19. jan 2009 18:35

Jaz imam za roastbeef dve varianti: 1. debelejši zrezki (dober centimeter) na hitro popečem in potem dobri dve uri dušim v recimo čebulni omaki. 2. tanjši zrezki, dobro potolčeni, na hitro popečeni in potem na zelo blagem ognju rahlo zalivam z vodo ali vinom (cca pol ure). Debela in krvava varianta na hitro pa tudi meni ne uspe mehka

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

19. jan 2009 18:59

Janja, za dušenje je dobra tudi 3x cenejša navadna govedina. Vsakič mi mesarji tupijo (ko jim zmanjka pljučne) da je rosbeef skoraj isto, da je tudi mehak kot puter, če je dobro uležan in samo na hitro popečen..... ....in znova in znova grem osel na led. Ampak v neki uštariji sem pa dobil rosbif na žaru, roza in čisto mehek in za orenk palec debel... Neka fora mora biti. auachiuaua

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15822

19. jan 2009 19:03

Če roastbeef delam v kosih ali na žaru, ga nikdar ne pečem več kot osem do deset minut. Še ni bil trd, ampak zunaj lepo opečen, znotraj pa še malo roza, a ne da bi se pocedila kri (tako nam je najljubše, le za svakinjo, ki ima rada, da še malo krvi teče, kos temu primerno spečemo). Vrag je v tem, da moraš zadet pravo temperaturo, ko daš meso peči. Da bi ga kdaj dve uri dušila, tako ga še nisem pripravila.

Tudi če kupim neuležan kos in je morda v olju le dan ali dva, mi še ni ratal trd. Je pa res, da sta moja mesarja takega kova, da mi nikdar ne bosta česa podtaknila.

 

Če ga pečem v kosu, ga na oljim, popram in malo solim, premažem z gorčico in pustim zavitega v prozorni foliji čez noč. Preden ga uporabim, ga dam iz hladilnika vsaj uro ali dve prej, da meso ni prehladno, ko ga opečem. Potem ga v vroči maščobi opečem v ponvi in ko je lepe rjave barve, ga dam v pečico na približno 180 stopnij. Za koliko časa, je odvisno od velikosti mesa. Vmes dolijem žlico ali dve vina ali malo toplevode in s sokom zalivam meso med pečenjem.

 

Tako pečen rostbeef potem pokrijem s folijo in pustim stati na toplem vsaj pol ure, "da se sokovi umirijo", kot sem nekje prebrala. In nikdar ga ne pikam z vilico, obračam ga z lesenimi lopatkami, da sok ne bi iztekal.

 

Roastbeef je malce "trši" od pljučne, a ne tako zelo, da bi si moral čeljusti izpahnit, preden zgrizeš en dober kos.

 

Ta boljše mojstrice ti bodo verjetno pripisale ša kak nasvet.

 

Pozdrav, Mamamia

 

mamamia

Janja  

član od: 10.10.2001

sporočila: 244

19. jan 2009 20:00

Ampak v veliko čebule dušen roastbeef je odličen. Recept od moje prabaice

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. jan 2009 20:21

E *ebiga aua......, kaj pa rineš v roastbeaf, drži se ti mačjeg karpača.

ežoj

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. jan 2009 21:05

Če delaš roastbeef v kosu, je sta možna samo dva razloga za to, da je suh in neokusen:

- ali je bila govedina zares neuležana (meso zori v kosu, tisto, ko ga mi polijemo z oljem, vinom itd. je mariniranje).

- mogoče si ga predolgo ali pa pri napačni temperaturi pekel.

Zelo dvomim, da bi si danes kakšen mesar dovolil prodajati neuležan roastbeef, tudi če bi se to zgodilo, bi moral biti primerno mariniran in pravilno spečen kos še vedno dovolj mehak in sočen.

Za roastbeef pozabi teorije o počasni peki in jih shrani za druge, bolj mastne in kompaktne kose mesa.

Na tisti strani, kjer je malo maščobe in belega, ga navzkrižno nareži, popopraj in naloži nanj kosme masla.

Položi ga na mrežico, pod mrežico pa pekač, v katerega nalij malo juhe in masla, dvajset minut pred koncem pečenja pečenke pa maso za jorkširski puding. Vse skupaj postavi v pečico, ne več kot na 180 stopinj, pokrij s pokrovko, če imaš takšen pekač, drugače pa s folijo in mogoče še z drugim pekačem, pa nič ne zmanjšuj temperature.

Peči 15 minut za vsake pol kile mesa in še 15 minut čez.

Soli in popraj zelo zmerno in šele potem, ko si pečenka malo odpočije v ugasnjeni pečici. Kakšne začimbe seveda lahko uporabiš, bodo pa samo škodile plemeniti aromi dobregaa kosa mesa.

Tako pripravljen roastbeef bo zanesljivo sočen in mehak, okusen tako vroč z jorkširskim pudingom, kakor tudi, če ga bo kaj ostalo, hladen tenko narezan, kot ga servirajo Italjani

  

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti