Fiksni zobni aparat

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1690

1. avg 2012 14:59

Hvala za nasvet. To o miganju že vem saj sem pred op hodila 3x na teden na vadbo sedaj, ko je poletje in lepo vreme se mi pa kar ne da. Pa bo treba spet nazaj v zagon. 

LP, Saša

Mir in dobro!

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1690

22. sep 2012 14:18

Da malo posodobim temo. Okrevanje je že skoraj popolno. Tudi oreščke že meljem na zadnje zobe...le še sadja ne grizem celega. 29-tega  novembra imam zadnji pregled pri dr. Ihan in slikanje telerentgen in ortopan. Do takrat mi mora ortodontka aparat snet dol. Z rezultatom zadovoljni vsi še posebno jaz.

LP, Saša

Mir in dobro!

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1690

2. dec 2012 21:31

Bila na pregledu. Vse je b.p.. Vijaki na mestu, nič zagnojeni zato vse ostaja tako kot je. Aparat dobim dol čez kakšen dober mesec. Sredina in desna stran sta o.k. na levi strani pa še reži za kakšen milimeter.

Lp, Saša

Mir in dobro!

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. dec 2012 10:41

Bravo, Venturini.

Vendelina jr.

Gozdnajagoda  

član od: 10.12.2012

sporočila: 12

10. dec 2012 11:43

Venturiniiii,

prosim za nasvet, mnenje, izkušnjeeee. Takoj na zač. jan. 2013 bom operirana zaradi mandibularne progenije na eni ali obeh čeljustih. Najverjetneje na eni, imam še en pregled in mi bodo točno povedali takrat. Nosim fiksni aparat in sem dopolnila 30. let. Mi lahko poveš ali so tebi takoj povedali, da boš operirana na obeh čeljustih? Meni je dr. Kansky 1-ič rekel, da bo tudi zgornja malo prestavljena, na 2-em pregledu se mu je nekam mudilo in mi je rekel kaj smo rekli nazadnje pa sem povedala in je rekel, da zavarovalnica krije samo nujne napake in da bom samo na spodnji operirana vendar takrat nisem imela s seboj modelov, da bi videl, da imam tudi zgornjo čeljust ful majhno tako, da sklepam, da mi bodo operirali obe čeljusti. Prosiim povej ali bi še šla enkrat?

Je zelo hudo?

Kako dolgo si bila doma, nisi mogla v službo?

Jaz delam v adm. /brez strank in me zanima po kolikem času misliš, da bom za med ljudi?

Ali si mogoče slišala, so lahko, kakšni zapleti, da umreš itd., itd., me je kar strah?

Gozdnajagoda

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1690

10. dec 2012 16:20

Evo tale moja op je bila že druga. Prvič so me operirali pri 18-tih. Je bil postopek malo drugačen in se ni ravno prav zarastlo, ker nisem imela nič vijakov...Ker sem pa jaz imela nadaljevanje zdravljenja, to drugo op. nisem rabila plačati, tudi aparata ne...sedaj imam 35 let.

Takoj bi šla še 1x. Po slamici, taki drobni, ki jo natakneš na injekcijo sem jedla 3 tedne. Potem pa počasi polenta, rižote, razkuhani makaroni. Sem se počutila kot majhen dojenček, ki se uči jesti in ob vsakem obroku posvinja eno majico, ha, ha.

Meni je dr. Nataša Ihan Hren vse lepo natančno razložila...tudi možnost, da se uniči oz. prereže kakšen živec...in res je povedala vse v nulo. Ti kar sprašuj čimveč. Ti morajo vse povedat. Jaz delam v kuhinji, veliko dvigujem in sem bila malo manj kot 2 meseca na bolniški, ker sem pri svojih normalnih 51 kg shujšala kakšne 3-4. Otečena sem bila kakšen mesec in pol. Vse barve mavrice sem imela pa po vratu kakšne 3 tedne.

Meni so delali zg. in sp. pa še nos so malo prilagodili, glede na manjšo brado.

Umreti res ne moreš, edini zaplet je, da ti slučajno prerežejo kakšen živec. Vijaki in ploščice so iz titana. Jaz sem bila po pol leta spet na pregledu, se je vse lepo zarastlo in vijaki niso nič vneti. Če bi se kaj vnelo, bi mi to pobrali ven. Kar pogumno...zdravniki so špice, predvsem pa sprašuj, sprašuj vse kar te zanima.

LP, Saša

Mir in dobro!

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1690

10. dec 2012 17:37

Pa še to sem pozabila povedati. Jaz sem bila na zadnjem pregledu v sredini januarja 2012, operacijo sem imela predvideno pa 10. maja 2012, ki je bila prestavljena na 1.6 2012 ker so ravno takrat imeli ponesrečenca in kirurginja ni hotela 2 težka primera delat v enem dnevu. Moja op. je trajala 6 ur, v bolnici sem bila 7 dni.

LP, Saša

Mir in dobro!

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

10. dec 2012 22:55

Še moja prigoda. Danes sem hči, ki je polnoletna peljala najprej k zobozdrvnici, da bi jo potem še k ortodontu. Pa po več kot petih letih izvem, da ortodont h kateremu je pred leti nekaj časa hodila, sploh ne dela fiksnih aparatov! Halo, torej se je že od vsega začetka vedelo, da ga hči ne bo mogla dobiti, pa mi tega ni nihče povedal. Najprej je rekel, naj si s svinčnikom zob naprej tiši, potem ji je dal nek snemljiv aparat, ki ji je do krvi raniral dlesni in jasno, da ga ni hotela (mogla) nosit. No, zadeva je prišla tako daleč, da mora nekaj naredit z dvojkama, ki ji lezeta nazaj. Za piko na i, pa še izvem, da lahko da zobozdravnik le eno napotnico in da tudi če se odločiš za drugega ortodonta, ne moreš dobiti nove napotnice, ne glede na čas, ampak moraš k prvemu ortodontu, ki ti je bil določen in ga prosit, da ti vrne napotnico, potem pa z njo do novega ortodonta.  Pa kakšen butast postopek je to? Hec je v tem, da ko hči zaradi krvavečih dlesni ni mogla več nosit aparata, sem morala podpisat, da se strinjam s prekinitvijo zdravljenja. Danes pa izvem, da sploh nikoli ni bilo šanse, da bi dobila fiksni aparat!

http://zaspancki.si/

luccka  

član od: 8.12.2007

sporočila: 229

11. dec 2012 8:54

Nekaj podobnega se godi tudi v naših krajih, kjer imamo vsi isto ortodontko... Hodila sem 3 leta, vedno me je spraševala samo koliko sem stara, mi dala lesene palčke naj tiščim zob naprej zaradi ugriza in pa plastično ''dudo''. Po nekaj obiskih sem seveda tudi jaz prenehala hoditi, če pa ni bilo nič učinka.

No potem, ko sem zdravljenje prekinila in ne bi bila več upravičena do aparata, pa sem izvedela da moja ortodontka ne izdeluje zobnih aparatov, zato so si vsi poiskali druge. 

Vesela sem, da imam zobe kolikor toliko lepe, ker si aparata sedaj niti slučajno ne bi  mogla privoščiti.

luccka

Gozdnajagoda  

član od: 10.12.2012

sporočila: 12

23. dec 2012 22:45

Venturini najlepša hvala za tvoje izkušnje. Veliko si mi pomagala. Mene je čedalje bolj strah. Kar razmišljam kaj če umrem, gre kaj narobe, kje kaj prerežejo, ne dajo dosti uspavalnih sredstev itd., itd. Mah saj vem,da je osnova zaupanje a me je fuuul strah. Mi še lahko poveš kaj so tebi naredili z nosom?:) A so ti ga lepotno popravljali ker je bil potem brada manjša in je nos izstopil? Meni bodo hkrati pogledali pretočnost nosu, ker sem navajena dihati skozi usta in gre baje lahko za kakšno zožanost nosu in zato za slabše dihanje. So mogoče tebi tudi to preverjali in če boli? Če slučajno kaj veš? In ali si imela potem tudi otečen no? Drugače je potrjena operacija spodnje čeljusti (brez zgornje). Mogoče še kakšen nasvet za v bolnico? Kaj nesti, ker jaz grem prvič. Pižamo svojo?: Pri tebi je bilo najbrž še težje zaradi obeh čeljusti pa upam, da bom preživela tako kot si ti in poročala kako je bilo vse super truper o.k.:). Lep pozdravček in hvala ti še enkrat!

Gozdnajagoda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti