Jaz imam eno staro madžarsko kuharico, pa kaj, ko nič ne razumem. Je pa iz leta 18..ne vem točno, bom pogledala.
Kyara
Hrustljav piščanec iz pečice
Jaz imam eno staro madžarsko kuharico, pa kaj, ko nič ne razumem. Je pa iz leta 18..ne vem točno, bom pogledala.
KyaraMoja nastarejša kuharica je še dokaj "mlada" - letnik 1957.
Ampak pri brskanju sem našla priročnik Dobra gospodinja iz leta 1929 s 160 nasveti za gospodinje. Nekaj bolj zanimivih:
-Kako preizkusiš mleko, če je pristno? Pletilno iglo potopi navpično v mleko. Če ostane na igli sled mleka, potem ni razredčeno z vodo. Če pa na igli ni tega sledu, si lahko gotova, da je mleku primešana voda.
-Mleko očuvaš sveže v vročih poletnih dneh, če mu pridodaš malo sladkorja. Sladkor moraš kuhati z mlekom vred. Na ta način mleko ne postane kislo in se tudi ne bo sesirilo. Na 1 liter mleka smeš dati samo eno žličico sladkorja. Tako mleko ostane uporabno več dni, čeprav pritiska velika vročina.
In še ena, posebej zanimiva, da so nekatere danes aktualne zadeve poznali tudi že daljnjega leta 1929: Kdor trpi na boleznih v ocevju in čuti ostarelost, naj redno pije pijačo iz kombuše. Kombuša je indijska čajna rastlina (zvana v trgovini tudi fungojapon)....... itd....
CilaPa kako sem jaz tole temo spregledal mi sploh ni jasno. Prebral vse za nazaj in sem navdušen. Jaz pa žal nimam ne podstrešja ne kleti, da bi kaj poiskal. Moja najstarejša knjiga je iz leta 1965.
ežojKaj sedaj ežoj,al maš največjega al ne?![]()
![]()
lp goga
gogad, ne gre, da se hvalim kar napamet, definitivno jaz ali hedonist.![]()
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Hrustljav piščanec iz pečice

Polpeti cvetača-brokoli z bučnim pirejem in špinačno omako