Jamie-jev recept?

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

19. feb 2007 10:24

Mene je tudi fasciniral s pripravo lososa, ampak zanima me, če je tista riba na koncu sploh še imela okus po lososu. matilda

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

19. feb 2007 10:58

Matilda, brez skrbi, da ima na takšen način pripravljena riba še vedno okus po ribi, vendar se pač arome nekoliko premešajo. Kanadčani lososa pripravljajo premazanega z javorjevim sirupom ali pa cedrovino namočijo v vodo, potem pa les izdatno premažejo z javorjevim sirupom in na to položijo lososa, ki ga potem počasi pečejo na žaru. Pa ima še vedno okus po lososu. Strinjam se, da preoblije začimb v kakšni omaki lahko rezultira v katastrofi, vendar se pri takšnem načinu priprave tega ni bati. Riba se namreč prej sopari kot peče in zelišča spustijo precej nežno aromo, ki malo odišavi meso in pravzaprav še povdari okus. Sama sicer nisem velik pristaš Jamija, vendar sem na podoben način že pripravljala lososa in rdečo postrv (celo z obilo na rezine narezanih glav česna, janeževimi zvezdami in karameliziranimi limonami), pa je bilo naravnost fantastično.

Prej bi imela velike pomisleke o uporabi časopisnega papirja, saj menim, da tiskarska barva ni najbolj užitna stvar. V tem primeru bi raje uporabila kar pergamentni papir.

fresh

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

19. feb 2007 14:13

No.. malo je bleferja tale dečko, za moje pojme. Verjamem da je ljudem prirastel k srcu s svojo neposrednostjo, velikopoteznostjo, "drugačnim" pogledom na kuhanje. Tudi jaz mu kdaj pa kdaj ukradem kakšno idejo, kaj več pa ne. Ampak pri nas je življenje še vedno, kljub vse večjemu pomanjkanju časa,  dovolj spodobno, še kuhamo na štedilniku in v loncih, uporabljamo zelenjavo in začimbe z vrtov, sveže sadje in zelišča, gobe iz gozda....

Zadnje čase pa se mi zdi da vse bolj prodaja dobesedno toplo vodo. Imela sem čast in sem v knjižnici med prvimi dobila njegovo zadnjo knjigo s popotovanja po Italiji in moram priznati, da se mi zdi en velik blef. Praktično v vseh jedeh je majaron in en čili. Mogoče Angleže in Američane lahko učiš kako se skuha paradižnikova omaka za testenine, ampak meni oz. po moje večini Slovencev pa tega ne prodaš kot veliko znanost oz. kaj posebnega. Mediteranska kuhinja je pač preprosta, čistih okusov in osnovnih sestavin, ampak J.O. pri tem nič nima. Ali pa celo David Rocca, ki je še en bleferček iz istega gnezda.

Naj mi oprostijo njegovi zvesti oboževalci ampak malce se je izpel.

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

vanya  

član od: 28.3.2006

sporočila: 326

19. feb 2007 16:54

Meni je bilo tud mal hudo pogledat vse tisto "zelenje", ki ga je dal v ribo. Mi je bil pa taaaaaaaak všeč konec. Na peščeni plaži, sonček je sijal, na sredini so mel lososa, ki so ga jedli, menda kr z rokami... To bi bil lep piknik! vanya

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

19. feb 2007 17:31

Čao, se strinjam, morda je vsega tega res že preveč, ampak jaz še vedno rada pogledam te dve oddaji, ker sta mi pač zanimivi - kuhajo malo drugače, vsaj Jamie, pa še dodajo kako lokalno znamenitost, malo pokrajine, dober nasvet za potepanje...skratka, me navdušujeta, predvsem ob oddaji J.O. se zelo nasmejim. Res je, pri nas večinoma ne kuhamo tako, samo mene osebno pač ne zanima, kako se skuha paradižnikova omaka ali pa speče krompir z začimbami, pa kako naredit mesno štruco ali pa pripravit solato s pomarančo ipd....to lahko prebereš v vsaki knjigi, če tega ne znaš - meni je J.Oliver všeč kot pojava, predvsem pa, ker je predstavil kuhinjo tudi malo drugače, brez bele obleke, predpasnika in tip top opreme. Lep pozdravček, S.

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

19. feb 2007 17:37

Čao, ja, pa še tole sem pozabila povedat, glede uporabe časopis papirja - jaz sem včasih po nasvetu tete, ki je kuharica, vse biskvite pekla na časopisnemu papirju, ki pa ga je bilo potrebno dobro naoljit. In po peki, ko vzameš biskvit iz pekača, so bile na papirju še vse črke, nič se ni razmazalo. Biskvit pa zelo lep, veliko lepše se je pekel kot na peki papirju. kaj čmo, peki papir je bil včasih kar drag, pa tudi, kaj vse smo včasih v kulinariki počeli, ko danes ne več..... Lep pozdravček, S.

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1565

20. mar 2007 15:01

V soboto dopoldne na A-kanalu je bila ponovitev oddaje o japonski kuhinji. Jamie je pripravil nekakšne žepke iz svinjine in kitajskega zelja. V slovenskem prevodu so napisali GJOZE. Ali kdo pozna to oddajo oziroma jed, ki jo je kuhal. Ali je ta recept objavljen kje na spletu? Predvsem me zanima testo: Jamie je imel kupljeno testo. Verjetno se v Sloveniji tega testa ne da dobiti. Kakšna ideja, kaj se lahko uporablja oz. kako se naredi približek tega testa?

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

21. mar 2007 9:46

Svobodno povzeto po enem izmed nemških forumov:

Jamie je zagrabil eno polno pest svinjskega faširanega mesa in približno enako količino drobno narezanega kitajskega zelja, dal zraven nariban ingver, zelen del mlade čebule (od enega šopka), pol glavice drobno nasekljanega svežega česna, vse je premešal z dvema žlicama sezamovega olja, 4 žlicami sakeja in 3 žlicami sojine omake. To je nadeval v kupljene "gyosa" žepke, navlažil rob in zlepil skupaj.

Na hitro jih je popekel na oljčnem olju, dolil za en prst visoko vode, pokril in tenstal toliko časa, da je zmanjkalo vode.

Zraven je postregel z omako iz sojine omake, kisa (ne vem, če je bil rižev) in čilijevega olja, razmerje pa 3 deli sojine omake, 2 dela kisa in 1 del čilijevega olja.

 

Je pa zanimivo brati tudi njihov kulinarični forum, kregajo se tako kot se mi. Baje se dobi posebne gyoza liste, tisti za wan ton so nekaj podobnega, potem so se pa že stepli, a so dobri a niso....  No, v glavnem, v bolje založenih trgovinah z azijskimi specialitetami čez mejo se jih dobi, pa še tam ne vedno.  

Loni Makaroni

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1565

22. mar 2007 9:17

Hvala za recept. Predvsem me zanima recept za pripravo testa za "gyosa" žepke - za domačo pripravo testa.

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

22. mar 2007 19:11

joj joj, se mi mudi in sem cisto slucajno naletela na tole vprasanje; Tako da samo toliko: kar so (kdo sploh) prevedli v GJOZE in pa se malo bolj hecno GYOSA, se originalno (Kitajsko) rece: JIAOZI in je neke sorte Kitajski "fast food" ki ga tam najdes prav na vsakem vogalu za mini denarcke. Na nek nacin pa spominja na kuhano/parjene torteline/raviole etc in mozno jih je napolniti pac z vsem kar ti pade na pamet (mesne, zelenjavne in obojne kombinacije); In verjamem, da se bi dalo pod "pravim" imenom najti se kak recept kje na netu; Pa lep pozdravcek, teja teja-kit.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti