Zakaj juha prekipi?

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

7. dec 2008 19:00

matilda je napisal/a:
Moja mama večino zakuh skuha prej v slani vodi in zakuho že kuhano da v juho. Tako se sploh pri domačih rezancih in ribancu izogne gosti juhi zaradi ostankov moke, pa še juhica ne gre čez rob:) matilda Sporočilo je spremenil(a) matilda dne 07. dec 2008 13:18:43
Tudi jaz delam tako,samo potem je treba juhico malo dosoliti... petardica

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. dec 2008 19:13

E *ebiga aljažek ( pa dobro došel na kulinariko ), tam pri tisti filozofiji o mikrovalovki, sem rekel, se ne bom oglasil, tokrat me preveč vlečeš za jezik, pardon prst ( tisti za tipkat, jaz namreč tipkam z enim prstom ). Poglej kakšno knjigo, kakšna fizika ne bi bila napačna: vrelišče tekočine ( vode, juhe, česarkoli, se zniža edino z zmanjšanjem atmosferskega pritiska, poviša s povišanjem pritiska, kakor tudi z dodatkom kakšne soli ( kar je v kulinariki nepomembno, zaradi majhne količine soli ). Pa si nabavi kakšen termometer ( saj niso dragi ) in poskusi.

jasna prva, prav imaš, da dvomiš.

Frina, a to ti mal ..............

ežoj

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

7. dec 2008 22:12

Enako se zgodi, če recimo v vrelo mleko streseš zdrob, ne da bi mleko premešal. Se je že zgodilo tudi meni, ja. Sem bila nemalo jezna.

 

Zakaj? Ker pride do pregretja tekočine, torej segreje se čez vrelišče, kar se lahko zgodi pod določenimi pogoji. Če pa to tekočino z nečim zmotimo (torej vsujemo rezance), v hipu zavre.

 

Kako to preprečiti? Preden vsuješ zakuho, juho premešaj.

 

Enak proces se zgodi, če segrevate vodo v mikrovalovki. Recimo za čaj. Vzameš skodelico ven, notri je voda, ki se je nekaj minut grela, kaže pa ne znakov vrenja. Ko daš notri čajno vrečko, dobiš čaj tudi okoli :)

Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 07. dec 2008 22:17:37

aljazek  

član od: 6.12.2008

sporočila: 8

7. dec 2008 22:41

ežoj: Za to juho sem tako napisal "mislim", ker res nevem kaj točno vpliva v tem primeru... Mogoče gre pa vseeno za podobni pojav kot pri mikrovalovni pečici, kjer zmotiš stanje vode... Glede mikrovalovke pa ni nič ni filozofija, ampak samo fizika. Aja, študiram fiziko, če te zanima. Če pač ne poznaš tega pojava, ne govori, da te kar vlečem za prst. Če te zanima, lahko prideš na kakšno privat predstavitev pojava, z razlago ob grafu in podobno. Pa pri tvojem komentarju glede vrelišča je "zračni tlak"(če pač delamo v okolju z zrakom) primernejši kot atmosferski tlak, ker lahko še svoj tlak dodaš atmosferskemu(ekonom lonci). Priznam, v tej temi o juhi sem ugibal, ker res ne vem, zato sem tudi "mislim" uporabil. Moj cilj tudi ni bil "nekaj ven se metati", ampak s tisto temo samo pomagati, ker se je prijateljica hudo opekla :( aljazek Sporočilo je spremenil(a) aljazek dne 07. dec 2008 23:19:03

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

7. dec 2008 22:53

Aljažek, brez skrbi, tudi Ežoj nekaj ve o fiziki ...

Atina

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

7. dec 2008 23:49

Ej, fizik sicer nisem, ampak aljažkova razlaga se mi zdi kar prepričljiva.

Ker gre za dejstvo (juha res prekipi, če vsuješ notri vso zakuho hkrati), z zanimanjem čakam na ežojevo razlago oz. hipotezo. Potem pa en fizikalni dvoboj s termometri...

Nasja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. dec 2008 6:19

Ja, zdej bomo pa zganjali znanost ob kuhanju juhe.  Atina je prav razložila, pri dodajanju zakuhe v juho je pomembno tudi, da se testenine penijo ( pa tudi s dodajanjem pomokanih testenin se doda precej zraka, ki se na povišani temperaturi zazširi ), matilda je napisala kako dela njena mami, s tem se temu izogne ( pa tudi, če je juha zelo mastna do tega ne pride, ker maščoba deluje kot antipenilec ). Pojav pregretja ( se pravi da tekočino segrejemo do višje temperature od vrelišča ), je težko izpeljati z juho zaradi trdnih delcev ( korenje, meso........ ), kakor tudi zaradi načina segrevanja, lažje se naredi v mikrovalovki z čisto vodo ali mlekom.

Pri študentu aljažu me je najbolj zmotilo ( enako kot jasno ) znižanje vrelišča ( upam, da zdej ne bo privlekel azeotropne mešanice ), bodoči da je študent fizike, verjamem pa da se mu je le nerodno zapisalo.

Glede terminologije: priznam, tega se nisem učil v slovenskem jeziku in za izraze ( zračni tlak, atmosferski pritisk........ ) nisem nikoli prepričan kaj je prav, ljubi se mi pa ne brskat po buklah.

Tisto s privat predstavo se čudno sliši, ampak se vsen priporočam, sem namreč firbčne sorte.

 

ežoj

sheembass  

član od: 18.11.2008

sporočila: 43

8. dec 2008 9:05

Živjo! Moja babi je bila partizanka, ne fizik... ampak juhca!!! Mene bolj zanima kaos, kamor sodi tudi debata o jušnih zakuhah... a kemija pa nima tle nič, al kaj?! Juhco odstavit, pomešat, dodat, pomešat,... Jes nisem fizik, dejte prosim zadevo razčistit v srž vi fiziki. Kaj pa sol v vodi, ali juhi, a večja gostota oz. slanost ne vplivata na vrelišče, pa nadmorska višina, pa kolk se nam mudi, pa če ni mogoče preveč ljudi v kuhinji(spet teorija kaosa).... Sicer pa Ežojev večji lonec zveni smotrno. sheembass

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. dec 2008 9:36

Joj, sheembass, teorija kaosa,  imaš prav. To se mi dogaja samo, kadar je zraven mene v kuhinji še mož  

 

Sem uspela vmes še enega fizika vključiti, ki "na uč" tudi ne ve, je pa postavil vprašanje na mednarodnem fizikalnem forumu.  Prav zanima me, kakšen bo odgovor tam.

 

Hvala vsem, ki ste se potrudili.  Atina, a veš, da mi pri juhi nikoli ni prišlo na misel, da bi jo prej premešala   , čeprav pri mleku to vedno storim. Le od ognja jo odstavim, kar pa očitno ni dovolj.

Cila

Majdina  

član od: 27.9.2007

sporočila: 281

8. dec 2008 9:56

Ah no,ko zakuham rezance v juho,prav gotovo ne razmisljam o fiziki.Traparija. Pa tudi prekipi mi ne,premesam,zmanjsam pravi cas temperaturo,pa je stvar opravljena. Majdina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti