| Cila je napisal/a: |
ko otrok hrepeneče gleda mamico, ki mu ne upa kupiti makovke za pocrkljat. Cila |

| Cila je napisal/a: |
ko otrok hrepeneče gleda mamico, ki mu ne upa kupiti makovke za pocrkljat. Cila |
Berači so praviloma organizirani v skupine in imajo nad seboj nekoga, ki vse organizira. Delajo se invalide, ubožce z otroki v naročju in podobno. In denar dajejo na kup. In imajo svoje bivališče, kakršno koli že, pri "capu del banda" ali svoje lastno. Četudi v baraki. In jih ne boste videli v socialni kuhinji.
Če dam kak evro komu iz take skupine, so to tisti, ki igrajo na harmoniko (in so tudi organizirani, poznam to sceno po poklicni plati, a nekateri z igranjem na kak instrument vsaj dan malce polepšajo...).
Biti klošar (brezdomec) je pa način življenja, živi od danes na jutri in mu je cilj preživeti dan ob skorji kruha in litru vina. Se ne spreneveda, in ne berači z otrokom v naročju, se ne dela invaldinega ali slepega, ampak odkrito prosi za nekaj centov za liter, takole prosto po Prešernu.
Zato, hedonist, dajem klošarjem, beračem pa ne.
In ko sem na našem kiosku pred dnevi videla ženico, ki je imela premalo za dve žemlji, sem prodajalki neopazno pokimala in je potem ženici dala dve žemlji, rekoč, da ji je dala dovolj, razliko sem pa potem plačala jaz, ne da bi mamika to sploh vedela.
Mamamia
mamamiav MB že dalj časa berači ena ženska z majhnim otrokom (jih ima kar precej, ker ona je vedno ista, že deset let, dojenčki pa vedno drugi...). Žica za mleko in kruh za otroka. Pa sem ji enkrat iz vrečke dala liter alpskega in štruco kruha, pa me je začela nadirat, kaj si drznem, mleko in kruh pa zagnala v bližnji hodnik in s peto še stopila na tetrapak, da je mleko ja steklo ven.
Tako kot pri vseh "poklicih" - tudi med berači eni mečejo slabo luč na druge; pri klošarjih vsaj vem, pri čem sem. Ne rečem, da imam prav, daleč od tega, pač ravnam po lastni presoji.
Dobrodelnosti se pa grem po tihem. Pomagam tistim, ki jim lahko, in tako, da drugi ne opazijo.
Mamamia
mamamia
Moj pokojni stric je bil človek z izredno toplim in čutečim srcem. Vsak berač je dobil hrano in streho za čez noč , krošnjarji (Ribničani in Dalmatinci) so namenoma prihajali pod noč, ker so vedeli, da jih ne bo odslovil, naj si drugje iščejo prenočišče. Tudi Romom je privoščil hrano, čeprav smo se jih po samotnih odročnih vaseh bolj ko ne bali in smo bili stalno na preži, da si ne bodo česa prisvojili.
Eno zimsko mrzlo in sneženo jutro pa pride naokrog Romska družinica: oče, mati in sinček kakšnih 6-7 let. Mati teatralno vzdihuje, kako je sine lačen, že ne vem koliko časa ni jedel .... Stric vse tri povabi za mizo, starša sta hrano sploh odklonila, pred malega postavi veliiko skodelo bele kave in notri nadrobi zajeten kos domačega kruha, kot je bil vsakdanji zajtrk cele domače družine. Sine vzame žlico, dvakrat zajame potem pa prične hrano frcati po mizi in naokrog. Tako ravnanje s hrano, za katero se je sam skozi vse leto trdo pehal, je sicer blagega strica tako raztogotilo, kot ga ni nič nikoli prej in nikoli pozneje in je jadrno vrgel vse tri iz hiše. Za nadaljevanje si lahko še enkrat preberete post ZAČETNICE. No ja, za dodatek sta še nekaj omenjala okrog ognja v strehi, da smo kar nekaj mesecev bolj slabo spali.
Cila
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Orehova potica po receptu moje mame

Raca z rezanci na azijski način