Moj vrt

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2395

15. apr 2019 20:52

Jaz sem od tega kar si omenila sadila samo čebulček.  Pa korenje sem sejala, pa ni še nič ven prikukalo. Noči prehladne. Verjetno bo treba se enkrat.  Jutri pa tako napovedujejo še slano.

 

Anemiilat

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

16. apr 2019 22:48

Jaz sem sadila samo krompir prejšnjo soboto. Danes sem kupila sadike cvetače, kolerabe, pora,  brokolija, koničastega in navadnega zelja ter zelene. To bom sadila v četrtek in pod kopreno. Ponavadi te sadike sadim okrog 12.4. Pred nekaj letih mi je te sadike zapadel tudi sneg a ni bilo nobene škode.

Bučke, buče, kumare, lubenice, melone imam že nekaj časa vsajene doma v lončkih in bodo šle na njivo po 15.5. Ravno tako mi rastejo v platoju sadike rdeče pese in petršilja. Pese ne sejem direktno na njivo ampak sejem v platojčke in nato presadim na njivo. Po mojih opažanjih pridejo lepši gomolji.

Tudi paprika in paradižniki bodo šli na njivo po 15.5. - od jutri naprej pa se bodo sadike sončile v maminem rastlinjaku, da se privadijo na sonček.

 

Sporočilo je spremenil(a) darjuška dne 16. apr 2019 22:49

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

4. maj 2019 5:42

Že kar nekaj časa je od zadnjega sporočila - kako pa sedaj naši vrtovi. Z mojim nisem posebej zadovoljna - veliko je plevela - semena so kalila čudno - ena greda preveč polna, druga prazna in polna plevela - katastrofa. Solata in špinača, ki sem ju sejala pod agrokopreno bosta že šli ven, ker je prva pregosta in gnije, druga pa preveč zapleveljena. Dobro da sem v njivi posejala tudi par gredic različne solate in gredo špinače, ki so zaenkrat zelo lepe in bomo že obirali eno in drugo. Tudi krompir lepo kaže in ga je mož že dvakrat okopal. Sedaj bomo počasi posadili paradižnike, melancane, bučke.....pa stročji fižol, poletno zelje, ohrovt, rdečo peso in drugo - samo da grejo ti hladni dnevi mimo - za jutri je napovedana še ena konkretna ohladitev - upamo da bodo vsaj ledeni možje bolj milostni, da bomo lahko začeli konkretno vrtnariti.

Do takrat pa lep pozdrav vsem skupaj.

 

tedyka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

4. maj 2019 8:39

Jaz imam na gredici s solato že krasne glave za jest. Druga berivka počasi bo ( prvo so polži pomalcali). Korenček in peteršilj lepo rasteta, vendar je veliko plevela. Rdeča pesa lepo raste ( nekaj sem kupila flanc, nekaj posejala in naredila strehico s kopreno. Krompir in čebula sta pokukala ven. Grah je visok ene 20 cm. Por sem že drugič flancala, ker so mi očitno bramorji odgriznili koreninice. Pa dva brokolija. Sem pa včeraj vse zaščitila s kopreno glede na napovedi.

Plevela je veliko. Tam kjer sem imela novozelendsko špinačo je ogromno malih sadik pogledalo, nasploh pa imam veliko ognjiča vsepovspod. 

Tudi jaz sem veselim bolj lepega vremena, da populim plevel in začnem pripravljati gredice. Zdaj kmalu bom sadila visok fižol. Potem po ledenih možeh še ostalo. 

Je pa ogromno polžev. Samo sem nekaj zanimivega opazila. Tam kjer imam maline sem potrosila kompostirani gnoj in zastirko ( kupljeno v Hoferju) ni nobenega polža.

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

4. maj 2019 14:44

Tudi pri nas smo opazili ogromno polžev in upam, da nam jih bo ponovno uspelo pregnati. Prejšnja leta sem morala ponovno posaditi vsaj polovico sadik solate in drugih potaknjencev, potem pa sem nekje prebrala, da je dobro, da okoli sadik nadrobimo surove jajčne lupine, ki varujejo naše potaknjence. In res, lansko sezono smo okoli sadik solate natresli jajčne lupine in so nam ostale vse sadike. Zato smo tudi za to sezono cel leto shranjevali surove jajčne lupine in jih sedaj zdrobljene potrosili okoli sadik, takoda upam, da smo se tudi za to sezono znebili polžev. 

kača

milja44  

član od: 2.1.2014

sporočila: 152

4. maj 2019 16:47

kača, a to so mali sivi polžki, ki pojedo vrhnji del solatne sadike, ali morda tudi koreninico. Jaz imam namreč velik problem, ker ne morem ugotoviti krivca, ki poje koreninico mlade solate - samo sadike. Namreč, ko posadim deset sadik s koreninsko grudo jih najmanj pet lahko izpulim ker ostanejo brez korenine. Ko sem pregledala zemljo v notranjosti okrog sadike nisem našla nobene strune ali kar koli drugega.  Kja je temu vzrok?

milja44

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

4. maj 2019 17:18

jaz se sne kregam več in solato sadim po vecini v visoko gredo. Najraje sadim kar sadike in je izplen najboljši. Nekaj jo sadim na njivo. Vmes sejem mešanico berivk in rukole in jo nato takoj režem.

Proti polžem sem prejšnji teden kupila nekaj ne kemičnega kupila v lidlu.  

Imam pa na krompirju veliko koloradarja. Ostalo lepo raste pod kopreno. Paradižnik paprika kumare melone lubenice buče in jajčevci gredo na svoje mesto šele čez 14 dni glede na vremensko napoved.

 

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

4. maj 2019 18:02

Milja, pri na so bili to polži s hiško in tisti rdeči (lazarji?), zdaj pa imajo tiste s hišico predvsem sosedje. Na našem vrtu smo jih letos našli pet, ampak vse še preden smo kaj posadili, sedaj pa jih na sreči ni nič.

 

kača

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

4. maj 2019 20:11

Vrečo lupin od jajc imam pripravljeno in evo bom sprobala. Letos več opažam polžev s hiško, pa tudi tiste rdeče. 

Sem šla dopoldan odrezat dve glavi solate in ju dala na mizo v vrečko za hčerko. ...Kasneje sem šla od doma na torbici polž s hiško....hahha...

Darjuška, lani sem ponesreči od predsezone imela zasejanega ogromno ognjiča na gredi krompirja, nisem imela nič koloradskih hroščev. Poskusi s sadikami.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

eta  

član od: 27.3.2008

sporočila: 406

16. maj 2019 16:59

Zaradi slabega vremena še nisem presadila paradižnikov in danes sem opazila, da so jih napadle uši!!! Ima kdo izkušnje z zatiranjem uši na paradižniku? Brez pripravkov s karenco. V vseh desetih letih, kar jih sama gojim, še nisem doživela ušivosti pararadižnika

eta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti