Pralni stroj

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. avg 2011 10:19

Moj pralni stroj znamke Candy, ki mi je služil nekaj desetletij, je pred meseci nepopravljivo obstal. Saj najbrž bi se to zgodilo vsaj kakšnjih deset ali petnajst let nazaj, če ne bi imeli v našem kraju tako sijajnega zdavilca za te aparate, ki je ob  vsakem problemu takoj priskočil na pomoč. Ubogi stari Candy je bil že dolga leta inkontinenten, ampak to ni nikogar motilo, ker je stanoval v lopi na dvorišču. Tista hortenzija zraven pa kar hira odkar ga ni.

S šepetalcem pralnih strojev sem se seveda posvetovala, preden sem kupila novega. In ker mi je svetoval nakup najcenejšega, sem tako tudi naredila.

Naročila sem ga kar po spletu, pripeljali so mi ga naslednji dan in vse skupaj je stalo 215 evrov. Pere normalno, jaz sicer nimam kakšnih posebnih zahtev,  belo perilo imam rada tako rekoč prekuhano in ga perem pri devetdesetih stopinjah, eko gor ali dol, za pisano pa ne delam komedij.

Ko in če bo odpovedal, bom kupila podobnega v istem cenovnem razredu. Pralni stroji so res , kot rečejo pri nas, za tiskat na butone.

Sem šla pogledat katere znamke je - Matrix. Edina slaba stran tovstnega nakupa je to, da starega stroja ne odpeljejo. Meni sicer trenutno to ne predstavlja kakšnega hudega problema - pa naj stoji v žbatafurju kot spomenik neznosni lahkosti našega očiščevanja - če in ko bom pa stanovala v bloku, se bom vsekakor odločila za prodajalca, ki po montaži novega odpelje odsluženi stroj.

Pa ko smo že pri žehti, Penelope Fitzgerald je v svoji knjigi The Blue Flower tako živo opisala kako se je pralo v času in krajih pesnika Novalisa, da imam že od samega branja čisto rdeče, suhe in premrle roke.

Niso tako daleč, ne kraji ne časi.

Pralo se je, govorimo o veliki žehti, rjuhe, prti in tako (tiste, ki so jih prale, jih skoraj gotovo niso uporabljale), ko se je na rekah in potokih stopil led. Perice so robo prejšnji večer namočile, naslednji dan pa ribale na perilnikih, splakovale in obešale.

Tega se je spominjala  moja nona, v mesto so konec tedna prišle perice, prevzele perilo in ga v torek čistega prinesle nazaj.Slovenke. Bosch prve polovice dvajsetega stoletja.

No, čas gre naprej, Slovenke in Ižanke si sicer v dvajsetih letih preteklega stoletja malo ogrejejo roke, saj se v večini hiš montira kotel za kuhanje perila.

Teh žeht se pa spomnim še jaz.

Zgodaj zjutraj v ponedeljek se je podkurilo pod kotlom in cel dan je bil posvečen žehti.

Za otroke in ženske se ta dan ni kuhalo, smo pojedl že nekaj, starim oslom, oziroma gospodom,  je pa tista z najboljšimi živci  postregla s pogreto juho in ostanki nedeljske pečenke. Čez pol ure jim je prinesla  raztopino bikarbone, ker jih je mučila zgaga. Oslarije, nesramnosti in ponižanja, ki jih je doživela, je običajno obdržala zase. Če jih je zaupala kuharici, so jo odpustili (ni team player, a koga to spominja na kaj?)

 

Verjetno že nekaj vrstic drsim iz teme, kar bi rada, je to, da bi se vsaka od nas, ki hvalabogu že od rojstva živimo v svetu, kjer cunje perejo pralni stroji in ne Slovenke ali  služkinje ali preprosto ženske, zavedla, da nam je ta stroj (saj si ne delam iluzij, pralni stroj so skonstruirali ameri, ki so si po aboliciji suženjstva izračunali, da je cena človeškega dela previsoka) bolj kot kaj drugega spremenil življenje.

Bosch ali Matrix, lepo vas prosim, rajši se kitite z diplomami resnih šol. Pa če to ne gre, se obujte v kaj kar trenutno šteje okrog vas.

Jedli bomo pa, bog nam požegnaj , itak amerikansko hrano - krompir, fižole in pomidor.

 

 

 

 

nola

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

14. avg 2011 14:14

Nola res si lepo napisala, ampak nikjer ne znam razbrati odgovora na moje vprašanje. Vseeno hvala za zabavno branje 

vida70

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

14. avg 2011 14:33

Pred obsodbo stroja preveri vsebino predhodnih 'žeht'. Sicer ne poznam točen spisek vseh vgrajenih materialov. Za ležaje dvomim. Tudi, če je popustilo tesnilo na gredi, bi z mastjo onesnašena voda tekla ven in ne notri.

LP

 

Sergej

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. avg 2011 15:00

Ah, Sergej, kaj naj bi preverjala, menda ne štela rjuh in prtov?  Ne vem kaj je popustilo.  Star človek, star stroj. Ampak ne glede na tesnilo na gredi zaenkrat ni puščanja z mastjo onesnažene vode.

Moj obsojeni stroj je puščal čisto navadno vodo pomešano z detergentom.

Jaz sem pa, hvalabogu, zaenkrat še dobro zatesnjena.

 

nola

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

14. avg 2011 15:07

Sergej, perilo ki ga perem ni zašmirano. Ne pisano, ne belo. Niti ne perem kakšnih delavskih oblek. Za ta namen imamo res en star stroj (23 let, Candy, dela pa vsa leta bp). No saj bom kontaktirala kar Gorenje, nekaj mi bodo sigurno povedali.

 

lp

vida70

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

14. avg 2011 15:28

Ko vse drugo odpove, se pokliče servis, je najbolj ziher.

 

naor

ozidar  

član od: 3.12.2010

sporočila: 21

14. avg 2011 17:27

Dajte v stroj soli en kg in alkoholnega kisa.Stroj naj naredi cel postopek na 90 stopinjah.Tako se stroj očisti.

ozidar

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

14. avg 2011 17:42

Nola, hvala za čudovito branje. Mislim, da bi sicer bolj sodilo na blog, ampak bere se tudi tukaj dobro.

pirnica

miele  

član od: 24.6.2007

sporočila: 207

5. dec 2011 19:23

Zdravo ursyy.

Moja sodelavka ima to znamko pralnega stroja.Pravi da je zadovoljna.Edin  glasen je med centrifugo,in tud med pranjem.Sam se ne obremenjuje,ker živi v hiši in ga ima dol v kleti.Je rekla da za v blok pa ni.Sploh če pereš ponoč na cenejšo tarifo.Ker bi baje cel blok zbudil..Tako da odvisno od tvoje situacije,če si v bloku veš da bo glasen,če pa v hiši,pa te ne bo motil hrup od njega.Odvisno kje bi ga imela.Imaš pa stroje,tud z inverterskim motorjem,ki imajo med pranjem komi 49db,ožemanje pa 73.Sporoč kako se boš odločla za nakup.

 

lp Miele

Miele

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti