Algea

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

28. mar 2011 14:18

Iskanje karotenoidov v bananah v zgornjih navedkih me močno spominja na nalepke na rastlinskih oljih "Ne vsebuje holesterola" (mislim, da so to nalepko kot zavajajočo pred časom tudi prepovedali). Karotenoidi so namreč rastlinska barvila, ki jih je smiselno iskati kar po barvni kodi - živila, ki jih vsebujejo, so tipično živo oranžne, rumene, rdeče barve, seveda pa tudi zelene, kadar barvo karotenov prekrije klorofil. Banane so sicer odličen vir kalorij in vlaknin, vsebujejo tudi zmerno količino kalija, vitamina C in B6, ostalih mikrohranil pa le nekaj odstotkov priporočene dnevne količine; in za to, da mi je jasno, da mi ne bodo kaj dosti pomagale pri preprečevanju nočne slepote, je dovolj, da jih pogledam, ni treba, da grem gledat v tabelo prehranskih vrednosti živil. Drugič: ne vem, ali ste že kdaj slišali zgodbo, kako je ugledni znanstvenik Herbert McLean Evans (med drugim je izoliral rastni hormon iz sprednjega režnja hipofize, zanimivo in seveda precej manj ugledno je dejstvo, da je bil eden od founding fathers evgeničnega gibanja) leta 1918 naštel 48 kromosomov v celici človeka (prej so menili, da jih je mnogo več); s tem se je ujemala ugotovitev Theophilusa Painterja, ki je leta 1921 naštel polovico tega števila, torej 24, v spermiju; še leta in leta je veljalo, da sestavlja človeški kariotip 48 kromosomov, kar se je prepisovalo in navajalo v vseh člankih, dokler ni Joe Hin Tjio leta 1955 uporabil boljšega mikroskopa in naštel 46 kromosomov; ko so preverjali vzorce od prej, so povsod našteli 46 in ne 48 kromosomov. Podobna zgodba se vleče v zvezi s kopico člankov o padcu števila spermijev pri moških v zadnje pol stoletja (in so med vzroke naštevali vse živo, od kemičnih polutantov prek ozkih spodnjic do popularne ameriške oranžade Mountain Dew), ki so bili nekaj let kasneje praktično vsi po vrsti ovrženi z metodološkega stališča, kljub temu pa se ta "resnica" vleče kot kurja čreva skozi znanstvene in manj znanstvene časopise, od naravoslovnih do družboslovnih (in jo na primer čisto resno navaja eden od naših znanih pravnikov in publicistov kot temeljni dokaz za zgodbice o feminizaciji moških v Sloveniji); da o tretji podobni zgodbi, nategu o globalnem segrevanju, niti ne govorimo. Takih zgodb je še cel kup; skupni imenovalec, ki ga skoraj vedno najdemo v ozadju, je deficit znanstvene metode z nerazumevanjem osnovnih statističnih pojmov kot vodečim simptomom. Zgodbico o železu v špinači je omenila že Vanja, prav zdajle imamo priliko, da spremljamo bombastično poročanje medijev iz Fukušime, kjer se novičkarji (v glavnem honorarci, ki prepisujejo iz newsdeskov velikih agencij) ne potrudijo niti toliko, da bi razlikovali med miliSievertom ali mikroSievertom. Vse to je dovolj, da vzamemo take navedke z rezervo in kancem zdrave pameti; kadar nam hoče kdo na ta račun kaj prodati, pa še posebej. lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. mar 2011 15:24

Sem se že bala, proxima, da se ne boš javila.

mamamia

mamamia

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

22. jan 2016 9:26

Naj nadaljujem v že odprti temi.

Že dalj časa zaradi prebavnih težav ( razdražljivi kolon) redno uživam Algeo. Res je nesramno draga ampak meni so se težave močno omilile.

Kar me skrbi je, da sem izvedela, naj bi jemanje Algee povzročalo odpoved jeter. Je še kdo to slišal?

Eno je, če prehransko dopolnilo ne deluje, drugo pa, če ima škodljive učinke. Kako se sploh dovoli prodaja zdravju škodljivih proizvodov? Se res ne moremo zanesti na naše službe, ki bi morale bdeti nad tem, kaj se prodaja.

kara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

22. jan 2016 9:51

Slišala si? Kje pa? Če ni relčevantnega vira, podprtega z dokazi iz razsikav, je, vsaj zame, to le "rekla-kazala".

Algea so posušene alge iz rodu Chlorella in če drži, da je v tableti le to, ne more kaj posebej pškodovati. To bi bilo približno tako, kot bi rekli, da krožnik kuhanega brokolija na dan uničuje jetra.

Pretiravanje  z algeo, bi pa seveda lahko imelo kak neprijeten učinek, ker bi vsebnost nečesa pač, kar vsebuje algea, v telesu narasla nad sprejemljivo mejo. Ampak to velja za katerokoli stvar, ki jo pojemo/popijemo.

rimljanka

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

22. jan 2016 17:01

Kara, samo dovolj tekočine pij čez dan, pa ti klorela lahko le koristi. Se pa dobi tudi ceneje pod drugimi blagovnimi znamkami, pazi le na poreklo. 

 

Glede prebavnih težav pa malo pomisli, kaj bi jih lahko povzročalo: izredno pogosto je to mleko (in mlečni izdelki), prav tako pa kakšni dodatki v predelani hrani, sladko... Prepogosti in preveč mešani obroki... 

 



_tisa_

Sporočilo je spremenil(a) _tisa_ dne 22. 2016 17:04

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. jan 2016 8:43

kara je napisal/a:
Naj nadaljujem v že odprti temi.

Že dalj časa zaradi prebavnih težav ( razdražljivi kolon) redno uživam Algeo. Res je nesramno draga ampak meni so se težave močno omilile.

Kar me skrbi je, da sem izvedela, naj bi jemanje Algee povzročalo odpoved jeter. Je še kdo to slišal?

Eno je, če prehransko dopolnilo ne deluje, drugo pa, če ima škodljive učinke. Kako se sploh dovoli prodaja zdravju škodljivih proizvodov? Se res ne moremo zanesti na naše službe, ki bi morale bdeti nad tem, kaj se prodaja.

kara

Oddaja, vredna ogleda. 

http://www.24ur.com/novice/slovenija/goji-jagode-

mamamia

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

25. jan 2016 7:47

Torej informacije o škodljivosti Algee sem dobila iz zdravniških krogov. Pa saj to me je tako presenetilo. Alge so naravna sestavina in samo te naj bi bile stisnjene v Algea tabletke.

Po naravi sem zelo skeptična in nezaupljiva in tudi te tabletke sem pričela jesti na pobudo kolegice z že vnaprejšnjim prepričanjem, da gre pač za prehransko dopolnilo, ki nima nekega efekta.

No, pa se je pokazalo, da vpliva na mojo prebavo in počutje.

Imam precej manj težav ( napenjanje, krči, driske...) pa tudi telesna odpornost je boljša. Nisem bila prehlajena že cca dve leti. Dobro, ne vem, če je ravno v tem razlog.

Tisa imaš prav. Ne prenesem sladkih stvari, predvsem pijač in se jih kolikor se da izogibam. Pijem vodo z limono.

Hvala za link Mamamia, zanimivo vsekakor.

kara

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. jan 2016 8:54

Če je prišla informacija iz zdravniških krogov, potem je najbolje, da pri teh krogih povrtaš še naprej - kaj točno je v algei, kar škoduje, in čemu točno škoduje.  Zdravniški krogi naj bi to vedeli, če že govorijo o tem, pa zagotovo bi zanimalo še marsikoga drugega. O kaki splošni škodljivosti alg ni znanega nič, razen za tiste, ki so pač strupene. Teh pa v algei ni oziroma jih ne bi smelo biti.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti