Osmica na primorskem

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

14. okt 2007 16:04

Živjo, je bil letos že kdo kaj na osmicah, da lahko malo poroča kako je kje in kakšne so kaj cene, sedaj ko imamo evre? In pa ali mogoče kdo ve kje se da kaj prespati, ko greš na osmico? Hvala Lp Vesna

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

30. okt 2007 22:38

a kdo pozna mogoče osmici kmetija ferjančič ali pa franc andlovic, če mogoče kdo ve ali sta v redu? hvala

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

31. okt 2007 8:27

Danes bi šla nekam, še sama ne vem kam, na kakšen izlet, kaj mi svetujete? Anamarija

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

7. nov 2007 7:54

Hvala Mijan, smo si že izbrali eno in sicer gremo 17.11. na Grahovo brdo na osmico Mahnič Ladi, prespali bomo pa neke 3 km stran v prenočiščih Miharčič, ki so tudi najcenejša od tega kar sem gledala okoli osmic, soba je 13eur+2eur za zajtrk+0,78 taksa, drugod je bilo čez 20 eur.

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

15. nov 2010 15:26

ojla

Ker je tema o osmicah že odprta bom kar tu nadaljevala.Včeraj sem bila na Grahovem brdu in moram priznat ,da je bila hrana dobra in tudi vzdušje prijetno domače,vendar pa me moti glede previsokih cen,kajti slišala sem,da se hrana v tem času prodaja brez davka oz. ga kmetje ne odvajajo,zato se mi je zdel pršut zelo drag,saj je bila cena pršuta za 10 dag 3 eure to se pravi 1kg pršuta 30eurov meni osebno zelo drago,saj sem danes v trgovini  preverila koliko stane kraški pršut ki ga režejo in je bila cena 21 evrov za kilogram.

Rada bi zvedela še vaša mnenja glede osmic ali če je kdo iz primorskega konca da mi razložite,če sem si mogoče narobe razlagala običaje osmic.

-pika

npahor4  

član od: 16.1.2009

sporočila: 86

15. nov 2010 15:59

Pozdravljena. Osmica je seveda namenjena temu, da kmet proda svoje pridelke in da ima seveda pozitivno (!!!) bilanco. Kot primer ti lahko povem, da je na raznih praznikih npr. na Prazniku terana in pršuta 10 dagpršuta z dvema koščkoma kruha 5 eur. Menim, pa da so osmice na naši strani preveš skomercializirane z vsem živ-žavom (razni ansambli, napeti šotori - to stane), s prodajo trgovinskih artiklov (npr. jabolčnik)... Osmice so postale veselice. Pravo nasprotje je na italijanski strani - toplotno obdelana živila se strežejo malo kje. Naročiš pri pultu, salama, pršut, kuhan pršut, belo vino, teran, kuhano jajce... Vse to dobiš na poviščenem papirju... to je to... Poješ v miru, na Kraškem dvorišču (s sabo lahko prineseš tudi dobrote od doma, npr. ob praznovanju torto, slaščice). Kar se tiče davkov je pa tako; vino mora it na analizo - to stane, voda more imet analizo - to stane, prašiči morajo biti veterinarsko pregledani - to stane, prašiči morajo v zakol - to stane...tudi odprtje osmice (birokracija) stane in končno; tudi delo kmeta nekaj stane, mar ne? npahor4

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

15. nov 2010 18:30

Sicer sem priseljena Primorka, sem pa obiskala kar nekaj osmic odkar živim na tem koncu. Najljubše so mi tiste na Krasu, sledijo tiste na Vipavskem in Goriškem, tiste na Južnem Primorskem pa raje preskočim.

Zadnja štiri leta (zaradi malih otrok) sem jih nekako dala na stranski tir, zato bom v nadaljevanju mogoče malo iz konteksta, pa vendarle nimam občutka, da so naše osmice skomercializirane bolj od tistih v Italiji? Naj pove še kakšna domačinka, prosim. Ker to tudi mene zanima.

Pred desetletjem sem obiskala dve italijanski, obe sta že v tistem času prerasi klasično osmico v smislu garažne oz. kletne prodaje domačih izdelkov in vin. Obe z velikimi šanki in takorečkoč z vsakdanjim delovnikom in ne "osem dni na leto". In na drugi strani, ko pogledam vozni park pred kakšno slovensko osmico, več kot polovica jih ima italijanske registrske tablice.

Pika tista na Grahovem brdu je ena največjih in najbolj obiskanih in res deluje bolj gostilna kot osmica. Vem, da tja hodijo celi tropi (avtobusi) obiskovalcev. Morda bi dobila drugačen občutek, če bi obiskala kakšno manjšo?

Meni je še danes tak dober občutek, ko slediva tistim oljčnim vejicam in iščeva po tistih malih vasicah tapravo hišo. In še vedno sem nemalokrat presenečena, kako kar na terasi hiše, kjer je prostora za par miz, ali pa kar na travniku pred garažo, s tisto svojo gostoljubnostjo in hrano naredijo tako prijetno vzdušje. Rada imam osmice, se dostikrat zapeljemo na nedeljsko kosilo in izlet na kraški konec.

Je pa res, da manjših osmic ni na internetu. Največ informacij dobiš v Primroskih novicah. Vprašanje celo, če najmanjše sploh objavijo svoje delovanje v tem dnevniku? To ti bodo znale povedati domačinke. Glede cen pa nisem več zelo na tekočem, ampak meni se cene niso zdele visoke. No, razen v tistih osmicah na južnem Primorskem (npr. Korte), zato sem jih tudi nehala obiskovati.

Vilma

jampina  

član od: 5.12.2007

sporočila: 229

15. nov 2010 20:16

Bila v soboto na osmici pri Mahnič-u,Grahovo brdo zadovoljna 100 na uro.Hrana je zelo dobra,stregli so z svetlobno hitrostjo.Če se prav spomnim je bil domači krožnik:praženo zelje,repa ,krompir,pečenica, pečenka,pa mislim da je bila kuhana prata - 5evrov ,narezek pa 4.50evrov.Bilo nas je 20 s pijačo vred nas je koštalo okrog 350evrov.Da ne bo panike, bilo je tudi nekaj litrov jabolčnika ,pri njih ga žuramo že nekaj let,pa smo vedno zadovoljni.Seveda je tudi za varnost poskrbljeno,najamemo kombi in veselo na Martinovanje. jampina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti