Pes

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

5. sep 2012 11:41

Zakon sem si sprintala. Najlepša hvala za odgovor.

 

Migla

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

5. sep 2012 12:05

S kužki nima kaj dosti izkušenj. Se pa v glavnem dobro razumemo. Občasno pride sosedov rotvailer, ko bere novice po mejah svojega kraljestva in se obnaša kot se rotvajlerji baje obnašajo -> več ali manj ignorira ljudi. Pred časom je redno prihajal labradorec drugega soseda. Žal ga je na enem od njegovih potepov do smrti zbil avto. Vedno je prišel pozdravit, se malo počihat in takoj naprej. Nekajkrat je šel z mano nabirat gobe in neverjetno hitro dojel, kaj in katere iščeva.

Hočem ti povedat, da imaš poleg predlagane še drugo možnost, ki je mnogo bolj prijazna do kužka in soseda. Lahko se spoprijateljiš z njim. Kakšen pasji priboljšek bo verjetno zadoščal.

LP

Sergej

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

5. sep 2012 13:08

SergejC, s psi imam veliko izkušenj in tu ni problem s psom ampak z gospodarjem. Alergična sem na izjave "moj že ne bo nobenemu nič naredil", ker čisto vsak pes, tudi najmanjši, ima kosmata ušesa.

Vedno smo imeli velike pse, tudi tako imenovanih potencilano nevranih pasem (rotvajler, bullmastiff, cane corso - (čeprav takih pasem ni, nevarni so lastniki oziroma gospodarji psov). Vsi so bili izšolani tako, da so ubogali na pogled, kaj šele na besedo. A nikdar nismo z njimi šli ven brez povodca. Razen na travniku blizu našega doma, in še to samo takrat, ko ni bilo nikogar na spregled. Čim se je kdo pojavil, je bil pes že na povodcu. Pika.

In verjemi, na povodcu nimajo psov tisti, ki te svoje štirinožne prijatelje tudi najmanj obvladajo. Imam nekaj takih izkušenj, ko so našega psa, ki je bil na povodcu, napadli psi tako imenovanih prijaznih pasem (prinašalci, labradorci, špici), ki seveda niso bili na povodcu, ubogali pa tudi niso. Pomagala je naša grožnja, da bomo tudi mi našega spustili s povodca, če lastnik svojega ne odpokliče, potem smo pa slišali, da smo nevzgojeni in da je prav tak tudi naš pes.

Halo.

Miglo povsem razumem. Z otroki ni heca, ko se v bližini nahaja pes, za katerega ne veš, kako se bo obnašal in za povrh ni lastnika zraven. Mojega očeta je v njegovem lastnem gozdu ugriznil ovčar, ki ga lastnica ni obvladala, seveda se je sprehajala, brez da bi psu nadela povodec, kaj šele nagobčnik. Epilog? Oče v bolnišnici na šivanju, stekel je ustrezen postopek zaradi ugriza, ki ga sproži Zavod za zadravstveno varstvo, in gospa je prihrumela nad očeta, zakaj jo je prijavil? Pa kdo tu koga zafrkava? Bila je na tujem zemljišču, s psom brez povodca, ki ga ni obvaladala, posledica je bil ugriz in posledično 12 šivov na stegnu, plus obiski zdravnika zaradi nujnih injekcij. Aja, pozabila sem povedati, oče je v bistvu napadel psa in ga jezil, pa je kuža moral odreagirat, seveda se je branil ... Trije taki vaščani so bili kot moj oče, in šele ko sem vztrajala, naj ukrepa, so stopili skupaj in gospa je morala primerno poskrebti za psa (ko je v četrto ugriznil še gasilca, tudi pred njenimi očmi in spuščen, ga je oddala k sorodnikom, ker je bilo zahtev po odškodninah potem le preveč).

 

To so sicer ekscesi, ki so redki, vendar so posledice hude. Če je en sam ugriz, je preveč.

 

Večinoma srečujemo lastnike psov, ki se držijo pravil in imajo pse na povodcu, ko so na javnih površinah, z mnogimi se ustavimo in poklepetamo, pohvalimo drug drugemu psa, izmenjamo izkušnje. A vedno se pač najdejo takšni, ki pokvarijo vtis - za vtis je meni sicer vseeno, a zavedati bi se morali, da s svojim ravnanjem ogrožajo druge. To pa je nedopustno. Sploh pri kakšnem večjem psu, katerega ugriz pusti bistveno hujše posledice kot ugriz kake čivave ali manjšega terierja. Ironično, ampak večinoma imajo lastniki omenjenih pasem svoje kužke praviloma na povodcu.

 

Migla naj kar ukrepa, ljudje, ki govorijo kot lastnik omenjenega dobermana, drugega jezika kot prisile itak ne razumejo.

mamamia

BarbaraGG  

član od: 7.12.2009

sporočila: 30

5. sep 2012 13:34

Maxi25 je napisal/a:

http://www.dzzz.si

 

Jaz bi poklicala njih. Ker v tem primeru je ogrožena tudi žival, saj je spuščena in ogroža okolico in okolica njega. Sicer je pa 113 tudi možno, saj je doberman nevarna pasma, ki po zakonu rabi nagobčnik v javnosti.

 

 



Maxi25

 

Po zakonu mora v javnosti nositi nagobčnik pes, ki je označen za nevarnega, in to nima nobene zveze s pasmo. http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20

28. člen

(nevarni psi)

(1) Za nevarne pse se štejejo psi, ki so neizzvano enkrat ali večkrat ugriznili, napadli ali se napadalno vedejo do človeka ali drugih živali.

(2) Nevarni psi morajo na javnih površinah obvezno biti na povodcu in nositi nagobčnik.

BarbaraGG

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

5. sep 2012 13:37

Migla je napisal/a:

 

Kaj naj naredim? Seveda zadevo želim prijaviti, vendar ne vem komu. Koga naj v tem primeru pokličem na samem dejanju, če psa  vidim brez povodca ali nagobčnika na cesti?

Sama imam živali  rada, vendar to je pa preveč. Saj so živali uboge, le lastniki so nevzgojeni in neodgovorni.

Migla



Migla, ko bodo po tega psa prišli iskat iz zavetišča enkrat, dvakrat, trikrat in ko bo lastnik vedno znova moral pračevato stroške, ki ob tem nastanejo, pa še kazen za to, ker psa nima pod nadzorom, bo mogoče kaj pomagalo.

Pokliči policijo in prijavi ogrožanje, pokliči v zavetišče, ki je pristojno za vašo občino, za pomoč pri prijavi se lahko obrneš tudi na kakšno društvo za zaščito živali, ki je v tvoji okolici. Povej, od kod si, pa ti lahko pomagam s kontaktnimi podatki.

Zapomni si: nihče nas nima prabvice ustrahovati s svojo neodgovornostjo in ogrožati naše varnosti! Nihče, pa če je še tak bližnji sosed. Za svoje dobro - prijavi!

Maxi25 je napisal/a:

http://www.dzzz.si

Jaz bi poklicala njih. Ker v tem primeru je ogrožena tudi žival, saj je spuščena in ogroža okolico in okolica njega. Sicer je pa 113 tudi možno, saj je doberman nevarna pasma, ki po zakonu rabi nagobčnik v javnosti.

Maxi25

 

Maxi25, po zakonu ni "nevarnih pasem".

So pa "nevarni psi". Ta status si "pribori" pes, ki je ugriznil, njegov ugriz mora biti prijavljen veterinarski inšpekciji, inšpektor izda odločbo, kjer je glede na okoliščine in "težo" ugriza določeno, kak status dobi pes.

Lahko dobi status "nevarnega psa" že ob prvem resnem napadu/ugrizu človeka ali živali. Lahko dobi le opozorilo, lastnik pa v obeh primerih plača kazen. Lahko pa je pes ob drugem ugrizu napotem na posebno šolanje (prevzgojo), po programu, ki ga izvala ena pasja šola v LJ.
Za "nevarnega psa" velja, da mora biti vedno na povodcu, v javnosti tudi z nagobčnikom, sicer pa v ograjenem prostoru, kjer je ograja visoka vsaj 1,80 m. Taka so zakonska določila.

 

Skratka, status "nevarnega psa" ni vezan na pasmo, pač pa na posledice pasjega vedenja.

Sergej C je napisal/a:

Hočem ti povedat, da imaš poleg predlagane še drugo možnost, ki je mnogo bolj prijazna do kužka in soseda. Lahko se spoprijateljiš z njim. Kakšen pasji priboljšek bo verjetno zadoščal.

LP

Sergej

SergejC, oseba, ki ima močan strah pred psi, se s tujim, nenadzorovanim psom prav gotovo ne bo spoprijateljila. Kvečjemu obratno - svoj strah in paniko bo prenašala na psa, ki bo odreagiral, naverjetneje na način, ki bo osebo še bolj preplašil.

Iz osebne izkušnje ti lahko povem, da sama v življenju še nikoli nisem imela slabe izkušnje s katerimkoli psom, ker jih imam pač rada, oziroma se na neznane pse sploh ne oziram - jih ignoriram. In oni ignorirajo mene.

Ne ignoriram pa lastnikov, ki se arogantno obnašajo, to pa ne

Drug primer pa je moj mož,.skoraj 2 metra visok močan možakar, ki ima zaradi nekaj slabih izkušenj v otroštvu strah pred neznanimi, neprivezanimi psi. On pa otrpne in očitno začne ta svoj strah "izločati" skozi vse pore - in glej ga zlomka - ravno njega potem psi nalajajo in renčijo nanj. Pa imamo doma svojega psa, katerega ima mož neizmerno rad, vendar mu je strah pred neznanimi psi ostal.

 

Sploh pa - pes nima kaj sam početi izven svojega dvorišča, pesjaka, stanovanja itd. Pika.

mamamia je napisal/a:

... A vedno se pač najdejo takšni, ki pokvarijo vtis - za vtis je meni sicer vseeno, a zavedati bi se morali, da s svojim ravnanjem ogrožajo druge. To pa je nedopustno. Migla naj kar ukrepa, ljudje, ki govorijo kot lastnik omenjenega dobermana, drugega jezika kot prisile itak ne razumejo.

mamamia

Točno tako.

 

MIgla, pogumno! Ne pusti se ustrahovati ne psu ne njegovemu arogantnemu lastniku. To ti pravi ena tako zaprisežena pasjeljubka, kot je mamamia - poslušaj nas!

Mojca

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

5. sep 2012 16:53

Seveda bom prijavila. Tega ustrahovanja imam že čez glavo. Lastnik psa je ponavadi pijan, pa še mimoideče žali. Z njim se tako in tako ne moreš pogovoriti. Nisem edina, ki imam te težave (z istim psom), vendar ostali sosedje ne želijo poklicati policije. Očitno sem za to poklicana jaz. Eden mora biti grdi taček.

 

Migla

 

 

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

6. sep 2012 7:32

Migla, ne se sekirati, mi smo tudi bili precej časa ta zlobni v ulici. No, naša mala mešanka je enkrat zagrabila eno blokovsko že precej veliko dete za gleženj, ampak to dete je pri nas na vrtu rabutalo češnje, to je bilo to, kar se naših psov tiče, pa jih imamo že 20 let non stop. Je pa naše veliko zlato pasje dete zagrabil cucek na sprehodu, takrat smo lastniku obetali kar tožbo, ker drugače ni šlo, od takrat dalje ima svoje mrcine na povodcu. Saj navadno je problematičen ravno en sam lastnik, ampak čisto dovolj, da lahko nastane velika štala.

Imamo pa psa zavarovanega za primere, če bi se res zgodilo, da bi kdaj komu pokazal zobe (se v 12ih letih nikoli ni), zavarovanje odgovornosti iz posesti psa ali nekaj takšnega...

Loni Makaroni

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

6. sep 2012 13:38

Loni je napisal/a:

 

Imamo pa psa zavarovanega za primere, če bi se res zgodilo, da bi kdaj komu pokazal zobe (se v 12ih letih nikoli ni), zavarovanje odgovornosti iz posesti psa ali nekaj takšnega...



Loni Makaroni

Loni, ko si že omenila zavarovanje, ni odveč malo razjasniti tega, da ne bi ljudje preveč narobe razumeli. To zavarovanje krije namreč samo stroške povrnitve škode, ki jo naredi pes.
Odgovornosti lastnika v smislu prekrška pa ne izniči. Če je ugotovljeno, da je pes povzročil škodo po naši krivdi, da smo torej bili mi kot lastniki v prekršku (zaradi tega, ker pes ni bil pod nadzorom ali ker nismo ustrezno označili, da imamo na dvorišču psa in podobno), bomo plačali kazen za ta prekršek. Tudi statusa "nevarnega psa" nobeno zavarovanje ne more rešiti.
Zavarovalnica bo kvečjemu izplačala oškodovancu odškodnino (pač glede na zavarovalno pogodbo, ki jo imamo sklenjeno), z kazensko odgovornostjo pa se bomo morali spopadati sami.

 

V bistvu je zadeva zelo podobna avtomobilskemu zavarovanju - z vplačilom premije imamo zagotovljeno povračilo škode ob nesreči oz. naša zavarovalnica krije stroške tistemu, ki smo mu mi s svojim avtom povzročili  škodo, teže našega prekrška pa ne zmanjša. Če se je neka nesreča zgodila tako, da je ugotovljeno, da smo mi kršili prometne predpise in smo krivi, bomo ravno tako kaznovani z odvzemom točk, denarno kaznijo itd., ne glede na to, kako dobro imamo zavarovan avto.

Mojca

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

6. sep 2012 23:04

Jp, to sem mislila. Na odškodnino ugrizencu. Drugače je naša mrcina zavarovana še v paketu skupaj z nepremičnino. Tole je samo za zraven.

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti