Kodrolistni ohrovt

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

1. okt 2008 21:45

Ja, pri kodrolistnem ohrovtu ni glav, ampak samo dekorativni listi. Tudi pri nas mama redno sadi kodrolistni ohrovt in tudi tega, ki ga kaže Rimljanka. Tega imenujemo palmino zelje - tako mu pravijo na nemškem govornem področju, kjer smo prvič kupili seme. Sicer je pa menda toskanska specialiteta, bodo naše zamejke najbrž več vedele o njem.

So pa res lepe "palmice", sploh na jesen in pozimi so pravi okras. Palmino zelje nam dobro prezimi tudi v Ljubljani, kodrolistni ohrovt pa tako-tako.   Prav letos smo celo zimo in zgodnjo pomlad obirali palmino/črno zelje in je bila to praktično najbolj zgodnja zelenjava. Kasneje je pa pognalo bujne rumene cvetove, ki so bili tudi za svojevrsten okras, in na koncu smo pojedli kot dodatek v solati še nekaj semenskih "strokov".

Najraje ga imamo kar samo blanširanega, z malo česna in oljčnega olja, pa kakšen popečen Olimec zraven. Tudi ohrovt jemo tako, še raje pa kar v običajnem gorenjskem "gonaču": skuhan in zmečkan  skupaj s krompirjem, malo česna, olja ali masla, sol... pa ena hrenovka ali kak drug mesni dodatek.

Nasja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

1. okt 2008 21:59

Nasja, res je toskanski, tisti črno zeleni lepotec.....imam ga letos prvič, pa ne zadnjič, zanesljivo ne.

rimljanka - zasebno mnenje

barbyslo  

član od: 3.1.2008

sporočila: 165

2. okt 2008 8:39

Blagor vsem, ki imajo lahko vrt.. barbyslo

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

2. okt 2008 10:42

Barbyslo, mogoče pa lahko izkoristiš balkon ali okensko poličko, no ne ravno za ohrovt, za kak peteršilj, fižol,korenje pa lahko. Moj brat živi v Novi Gorici, na balkonu pridela stročjega fižola za celo poletje, še meni ga je prinesel, pa imam celo njivo, smo pa bolj kasni. Malčica

Redkvica1  

član od: 28.2.2012

sporočila: 26

17. apr 2014 14:20

Ce bo se katera iskala info, ceprav je tole stara tema ze... Skratka, jaz ga v sezoni potisnem skoraj povsod. Sam se v konzervi ga ni. Mami mi ga skos nosi in ker je to dragocena stvar z vrta, pac moram porabljat dnevno, cene se pokvari.

-Zmeljem v multipraktiku in takega dam in v vsako omako za terstenine, zlo lepo zgleda v smetanovi oz sirovi, v mesni se ga sploh ne opazi

-tudi zmletega poprazim z malo cebule za prazen krompir

-(zmletega) malo povretega stresem med pire krompir

-naredim govnac (nevem ce poznate, v originalu smo pri nas to delali z zeljem, ampak gre tudi s kodrol.ohr., le da je ful zivo zeleno)

-vceraj sem ga potresla po pici takoj za paradiznikovo omako,

-zelenjavni polpetki,ocvrtki,....tle lohk ubistvu porabis vsako stvar,ki ostaja- jaz zmeljem pa dodam jajcek, malo drobtin in da se skup drzi,pa zacimbe, pa potem obicajno malo popecem na olju za skorjico,potem pa do konca v pecici

-stresem ga tudi v vsako juho-zmletega na drobno kot petersilj potresem po goveji juhi in malo prevrem(tudi po zelenjavni), celega pa v zelenjavno juho in potem vcasih potegnem ven samo ohrovt in ga zmiksam, ostalo zelenjavo pustim celo, vcasih zmiksam celo juho...

 Je pa res, da ji pri nas tako, da je mozu in otrokom treba kaksno zeleno novo stvar malo "podtaknit", lepo ali grdo, ampak tako vsaj pojejo. Ce bi bilo posebej neki zelenega na krozniku, nebi pa noben pipnil...

 No meni idej za porabit ne zmanjka, se pa ob vsem tem cmarjenju in kuhanju in prazenju sprasujem, koliko koristnih snovi sploh ostane. Vetjetno bore malo ane? No zato ga pa jemo skoraj vsak dan trenutno.

Redkvica1

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

17. apr 2014 14:31

Redkvica1, veliko ostane, če že morda ne vitamoinov, pa mineralov, pa klorofila, pa še česa.

rimljanka

AnaE  

član od: 28.1.2015

sporočila: 2

28. jan 2015 13:21

Če še koga zanima - v US je trenutno kodrolistni ohrovt (kale) zelo popularen in iz njega delajo tudi take stvari kot je čips (spečen v pečici z malo olja in soli) in smoothije. Samo za idejo. 

Je pa na ta način (v smoothijih) veliko lažje pojest kakšno stvar, ki ti ni preveč všeč ... Sama ne maram preveč špinače, ampak kot vegeterijanka potrebujem dovolj raznolikh virov beljakovin, zato so smoothiji moja odrešitev :) 

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

28. jan 2015 13:26

Kodrolistni ohrovt  (Kale) je v US že vsaj dve leti zelo IN ;)

Sem pa tudi sam velik uporabnik tega ohrovta, tako kot za čips in jutranji zelenjavno sadni sok.

 

 

DBpek http://www.easy-recepti.com

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

28. jan 2015 18:29

Kje ga pa kupiš DBpek ?

Vesnuska

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

28. jan 2015 18:48

Če ga "tašči" vsega porabimo, ga pa kupim na Lj tržnici. 

DBpek http://www.easy-recepti.com

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti