Kosi na zelenici

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

tema odprta - 16. sep 2008 12:00 | ogledi: 2.722 | odgovori: 37

Hojla!

Spomladi smo si uredili novo zelenico z položeno travo,že kar nekaj časa nam kosi uničujejo zelenico tako da je trava že čisto uničena, vsak dan pograbim ogromno izpuljene trave.Nič nimam proti njim samo travo naj mi pustijo pri miru.Ne morete si misliti kako mi je hudo ko grabim vsak dan to travo.Vsakega nasveta bomo zelo veseli kako se na human način znebiti nadležnih kosov.

Želimo lep dan.

mijamarija

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

16. sep 2008 12:07

Meni se zastavi vprašanje, kaj kosi iščejo po zelenici. Po moje ne jedo trave ampak nekaj drugega in pri tem razmetavajo travo. magnolija

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

16. sep 2008 12:11

Imaš pa neke čudne kose, nikoli nisem opazila, da bi kosi pri nas plili travo. Imajo raje grozdje, maline,...

Pa si prepričana, da so kosi? Bi kvečejmu vrabcem (če že) pripisala tak vedenjski vzorec.

Kaj pa, če imaš v travi kake žuželke, recimo ličinke koloradskega hrošča in kosi stikajo za njimi?

rimljanka - zasebno mnenje

mijamarija  

16. sep 2008 12:13

Hojla! Na travi ni ničesar kar bi lahko privabljalo kose. mijamarija

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

16. sep 2008 12:16

Mijamarija, ne bodi jezna, kosi ti ne "delajo škode" namerno. Po travi skačejo in kljuvajo zato, ker iščejo hrano -različne ličinke, ki tam preživljajo svoj razvojni stadij. In ti s tem na svoj način rešujejo travo pred požrešnimi ličinkami! Te znajo šele narediti kažin! Se spomniš opustošenih travnikov na Notranjskem, ko so se ličinke majskega hrošča pod zemljo na travnikih tako namnožile, da se je trava zaradi umičenih korenin samo še sušila - košnje skorajda ni bilo. Skoraj prepričana sem, da so se pod tvojo travno preprogo naselile take ali podobne ličinke (ne vem, mogoče je tudi dosti deževnikov), ki jih kosi zdaj brskajo ven. Veš, da ena od razvojnih faz pri hroščih, ličinka, v taki obliki živi nekaj let (majski pribl.4 leta, rogač tudi 7 let)- pa ves čas samo je in je in je. Predstavljaj si, kaj v tem času naredi na enen travniku! Torej, kosov ne odganjaj, raje se posvetuj s strokovnjaki za travne preproge, kako rešiti te probleme. Pri insekticidih pa previdno, sama ne bi rada škodila pticam, kajne. Veliko uspeha! pa še malo pomoči od googla: http://www.zemlja.si/nasveti-za-vrt-sadovnjak/bole http://www.siljo-planet.net/ogrci-t3110.html http://www.pro-horto.si/index.php?subpage=tr mamaF - Mojca

mijamarija  

16. sep 2008 12:18

Hojla! Rimljanka definitivno so kosi, kaj iščejo mi ni jasno ker ni ničesar kar bi mi zasledili v travi.Dvakrat smo jo pognojili in to je tudi vse. mijamarija

mijamarija  

16. sep 2008 12:26

Hojla! MamaF naša zelenica ni velika zadeva, to je nekaj malo trave za okras ko prideš na teraso in se ti očke spočijejo ko pogledaš lepo urejeno okolico ki jo skozi vse leto lepo neguješ.Naša trava pa je že čisto "plešasta", tudi poceni ni bila. mijamarija

mamaF  

16. sep 2008 12:28

Mijamarija, če so v zemlji res ogrci, boš to videla v naslednjem letu, ker se bodo že spomladi spravili nad koreninice in bo trava začela rumeneti. Jih pa mi v travi ne moremo videti, ker so zariti pod zemljo. Morda odkoplješ en delček, pa boš takoj videla - ogrci so take debele bele ličinke, zvite kot rogljič, pa precej hitro rastejo. mamaF - Mojca

mamaF  

16. sep 2008 12:32

mijamarija je napisal/a:
Hojla! MamaF naša zelenica ni velika zadeva, to je nekaj malo trave za okras ko prideš na teraso in se ti očke spočijejo ko pogledaš lepo urejeno okolico ki jo skozi vse leto lepo neguješ.Naša trava pa je že čisto "plešasta", tudi poceni ni bila. mijamarija
Ja, saj zato bi bilo še bolj škoda, če bi ti jo nekaj "podtalno" uničilo. Tiste velike travnike sem ti dala za primer, kakšno škodo lahko naredijo tile podzemni vragci..... mamaF - Mojca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. sep 2008 12:37

Moja starša živita v predmestni hiši z ogromnim dvoriščem, na kateri je veliko trate. In po njej hodijo ptičice in kljuvajo. Včasih jih preženejo mački. Kadar se seje nova trava, je ptičic več, ampak ni sile. Semen je še vedno več in bi morali imeti hitckokovske ptice, da bi šla trava preč...Pozimi je pa sploh en cort kič, ko pridejo ptičice v ptičnico in se potem grebejo za tiste semenke, vrabčki pa pojedo tisto, kar pade dol. Enivej, kdor ima željo bivanja v hiši+travi, mora sprejeti tudi to, da bodo po travi skakale ptice in kaj pojedle, da bodo okoli lezli mački in sračkali v cvetne grmičke in še vrsto vrtnarskodvoriščnih incidentov se bo zgodilo. Če tega človek mentalno ne zmore, potem naj za božjo voljo ne seje trave in naj ne vrtnari in ne bije bitke brez upa zmage z ostalimi živimi bitji. Če ne drugega, je to nespodobno. Saj obstaja tudi plastična trava - tista za nogometna igrišča, a ne? Vendelina jr.

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

16. sep 2008 12:37

Kaj pa če kontaktiraš dobavitelje? Verjetno bi ti znali pomagati, ker gotovo nisi prva s takšnim problemom. magnolija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti