11. jun 2008 9:25
Tega programa v kabelskem paketu, ki ga plačujemo, ni.
Želim dober nastop soprogu od pegaste kolegice.
Dasiravno mene malo živčno delajo oddaje, v kateri eden v kadru kuha, vmes ga pa voditelj oddaje nekaj nadleguje z vprašanji, za povrh pa še kak tretji lik prekomerno duhoviči.... V tem kontekstu tudi nikoli nisem razumela, zakaj pri kuhanju z Damjanom ena ženska zraven teži s kamero.....?
Sem pa vernik britanske javne televizije. In njenih satelitskih programov.
Skladno s tem relativno redno sledim oddaji Masterchef. Tam izbirajo amaterje, ki mislijo, da znajo kuhati in ki bi radi svojo kariero nadaljevali kot kuharji. Ljudje tekmujejo v naslednjih disciplinah:
- kreativnost - imajo kakih 9 sestavin, ni treba uporabiti vseh, ampak morajo izbrati nekaj sestavin in iz tega nekaj pripraviti,
- odzivnost in hitrost; tisti, ki so se uvrstili naprej pri kreativnosti, morajo en dan delati v kuhinji, kjer je treba hitro delati - ponavadi jih dajo v kakšno prčvarvnico hamburgejrev in morajo potem blazno dolgo blazno hitro peči hamburgerje, vmes ves čas letijo naročila.... in potem se nekje na tretji uri ljudje začnejo malo jokati. Sem pa videla tudi, kako so se sesuli pri pripravi kebabov....
- priprava celega obroka z vsemi hodi.
In potem zadevo ocenjujeta dva profi kuharja, ki imata zelo različni estetiki. Eden je minimalist, eden je pa hedonist. Nobeden od njiju pa se sploh ne trudi, da bi politično korektno povedal, kaj si misli o izdelkih. Izjave v stilu "kako si mogel čisto dober obrok pokvariti s TOLE omako?", pa "a je še kakšna sestavina, ki je NI tule notri"" in "čestitam, uspelo ti je iz krompirja narediti nekaj, kar nima imena!", "to, če se nič ne prismodi, še ne pomeni, da znaš kuhati"......... tam letijo non-stop (joj, kako bi se stokalo, če bi se kaj takega reklo na slovenskih televizijah, po moje bi se kakšen topic na to temo odprl....."k je tko grozn k je eden reku da je un neki zan"č naredu, men je to tko žaljiu k s"m tol"k strpna, misl"m men gre tak folk tol"k na jetra!")
Oddaja je dobra predvsem zato, ker vmes leti ogromno duhovitih domislic in poleg tega ogormno edukativnih vsebin v smislu, kaj gre skupaj in kaj ne, kako se kombinira, kako se naredi tematski obrok, kako se naredi klasična jed in do kod jo je smiselno reinterpretirati in od kod naprej ne.
Anyway, ker bibisijevci ne zmorejo narediti zanič izdelka, priporočam vsem, če vam kabel to dopušča, da jo pogledate.
Vendelina jr.