Polži in kamena moka

dzoana  

član od: 12.3.2006

sporočila: 81

23. maj 2008 10:01

V mojem vrtu pa je letos cel kup tistih drobnih črnih polžev. Veliki so kake 2 cm, debeli za tanko barvico. Požli so mi mlade sadike fižola, korenje je izginilo, pa solata. Lani sem imela ogromno rdečih polžev, ki sem jih pridno pobirala in potem v kozarec, posolila pa potem v smeti. Kar precej kozarcev je končalo v smeteh. Tudi varianto s pivom sem preizkusila, pa ni bilo kaj prida ulova. Letos pa teh malih polžev tudi zjutraj ali v oblačnem vremenu ni bilo videti. Na gredici pa je skoraj čez noč izginila mlada zelenjava, na sadikah solate so požrti srčki. In zato sem poizkusila tudi z Mesurolom. Ker se zavedam da je strupen sem ga natresla v pokrovčke kozarcev za vlaganje postavila med zelenjavo in ugotovila kaj je požrlo mojo mlado zelenjavo. Pokrovčki so polni mrtvih polžev kakršne sem zgoraj opisala. Mrtve polže poberem in vržem v kanto za smeti, da jih ne bi pojedel kakšen ptič. Na gredici sem opazila tudi tudi precej luknjic, kot bi v zemljo na gosto naredil luknjice s svinčnikom. Zato predvidevam da so ti polži čez dan v zemlji, ponoči pa pridejo in žrejo zelenjavo. Rimljanka ali pa katera druga, ker vidim da se spoznate, zanima me ali je to druga vrsta polžev, ali je možno da so to še nedorasli rdeči polži? Rada bi še vaše mnenje v zvezi z zastiranjem s pokošeno travo. Že več let imam navado, da mlado pokošeno travo potresem po zelenjavnem vrtu, zdajle spomladi po potkah med gredicami potem zastiram gredice z paradižnikom in papriko, pa jajčevci. Imam vtis da to rastlinam kar paše, po potkah pa mi potem ne raste plevel. Me pa zdaj skrbi, da sem si s tem nakopala tako veliko količino polžev. Čeprav sem večkrat pogledala, če se pod to zastirko zadržujejo polži a jih nisem opazila. LP dzoana

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

23. maj 2008 10:12

Jaz tudi imam na vrtu precej luknj,samo to so tuneli ki jih delajo bramorji.Čebulo radi pojejo,pol samo ostanejo zeleni deli ki uvenejo. golubić

dzoana  

član od: 12.3.2006

sporočila: 81

23. maj 2008 10:35

Torej misliš da so to luknjice od bramorja. Ja tudi enih 5 tistih bub ali kaj so, sem pobrala v vrtu. Bile so tudi ene 2 cm dolge, rdečerjave barve, gladke svetleče. Pa pozimi mi je nekaj požrlo samo korenino od radiča, lukenj od voluharja pa ni bilo videti. Prejšnja leta ko mi je voluhar požrl radič je pojedel korenino pa sredico radiča. To zimo pa je bilo nekaj drugače,sem že posumila da mi radič mogoče žre bramor. Prosim za nasvet kako se znebiti tega. Na Mesurolu piše da je tudi strup za bramorja, samo če bi to požrl bi ga najbrž našla poginulega. Pravzaprav bramorja še nikoli nisem videla, razen tistih rdečerjavih stvari ki so najbrž njegove bube ali kaj? dzoana

Uly  

član od: 25.9.2003

sporočila: 572

23. maj 2008 10:47

Predvidevam, da so te bube, ki jih opisuješ, bube od metuljev. Bramorje lahko poskusiš uloviti tudi tako, da zakoplješ v zemljo jogurtove lončke višini vrta oz zemlje. Bramor se ujame in ne more pobegniti. Uly

neznan uporabnik

16. jun 2011 14:03

Da se ne bomo več zastrupljali; mi smo nabavili pocinkano zaščitno ograjo proti polžem in na našem vrtu polžev več nimamo. (umakjneno zaradi očitne reklame)



zdravje1

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

16. jun 2011 14:08

zdravje1 je napisal/a:

Da se ne bomo več zastrupljali; mi smo nabavili pocinkano zaščitno ograjo proti polžem in na našem vrtu polžev več nimamo. (umakjneno zaradi očitne reklame)



zdravje1

Ampak nekje pa vseeno ostanejo tisti polži, ki ne morejo na tvoje grede zlesti. Jaz sem za pobiranje.



Blanchy

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

16. jun 2011 14:13

Bi rekla, da je smisel ograje v tem, da polži NE morejo zlesti na gredo. Zato jih tudi Zdravje nima.

Lisa

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

16. jun 2011 14:44

Sem tudi sama tako razumela, Lisa, ampak če polži ne morejo na gredo, bodo ostali v travi. In ker ne morem mimo dejstva, da so se čisto preveč razmnožili (vsaj pri nas je tako), svetujem pobiranje in eksekucijo (na čimbolj human način, seveda).

Blanchy

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. jun 2011 15:01

zdravje1 je napisal/a:

Da se ne bomo več zastrupljali; mi smo nabavili pocinkano zaščitno ograjo proti polžem in na našem vrtu polžev več nimamo. Podobna je tudi na tej povezavi: (umakjneno zaradi očitne reklame)



zdravje1



Ni ravno poceni, tale ograja, še zlasti, če je rabiš nekaj več.

Mora biti pa tudi zelo dobra, če ste se samo zaradi tega, da bi jo lahko pohvalili, prijavili na kulinarični forum - ali lahko v kratkem pričakujemo tudi kako pohvalno sporočilo o lektoriranju ali psihoterapiji?

lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti