Dohodnina

kalcicl  

član od: 10.7.2005

sporočila: 435

tema odprta - 12. maj 2008 18:04 | ogledi: 2.748 | odgovori: 24

Danes sem z dobila dohodnino in me je skoraj zadelo.

Zanima pa me nekaj.Z možem imava dva otroka.Pri plači uveljavljama vsak svojega in tako je tudi pri dohodnini.Sedaj pa sem izračunala,da je najboljša varianta ta, da oba otroka pri dohodnini uveljavljam jaz.Ali je to mogoče?Lansko leto je bilo za letos pa ne vem.Kakšen je postopek ugovora(seveda če je ta mogoč)?

kalcicl

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

12. maj 2008 18:11

Obrazec za ugovor najdeš na spletni strani durs. Z digitalnim podpisom lahko obrazec oddaš kar preko e-davkov, drugače pa si ga sprintaj in pošlji popravek priporočeno na svoj davčni urad. matilda

kalcicl  

12. maj 2008 18:41

Hvala matilda,to se pravi da lahko uveljavljam oba otroka pri dohodninikljub temu ,da pri plači uveljavljam enega.Naj povem še,da mož dobi dohodnino šele konec maja(preverila). kalcicl

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

12. maj 2008 22:12

Kalcicl, tudi mi smo med letom uveljavljali olajšavo za otroka vsak po enega, potem se je pa pri izračunu tako izšlo, da sem jaz prijavila oba za vse leto, mož pa nobenega. Sva oba dobila nazaj, on nekaj malega, okoli 50 evrov, jaz pa nekaj nad 700.

Pri njih v službi tako obračunavajo akontacijo, da med letom plačuje nekaj več kot jaz (plačo ima mož nekoliko višjo).

Vsako leto je drugače, zato se splača napravit natančen izračun. Včasih je ugodneje, da uvlejavljata olajšavo vsak za po enega otroka skozi vse leto, včasih pa, da vsak od vaju oba otroka vpiše  za nekaj mesecev (tudi to se od leta do leta razlikuje - pri nas so bili priemri, da sva  uveljavljala na primer jaz za osem mesecev oba otroka, on  za štiri mesece; letos je bilo najugodneje, da sem jaz uveljavljala oba, on nobenega, dve leti nazaj je on uveljavljal oba, jaz nobenega).

Razmišljanje po logiki, da če oba med letom uveljavljata po enega otroka in na koncu, ob oddaji napovedi, vsak po enega, nas je prvo leto drago stalo. Doplačati sem morala skoraj celo plačo. Potem pa so me naučili, kako vse skupaj računati, predvsem pa, da tu ni nobene  logike v smislu "manj zaslužim, več uveljavljam in dobim nazaj". Čas,ki ga porabimo za izračun, se izplača: morda traja pol ure, da v obrazec na internetu vneseš razne kombinacije, rezultat tega polurnega truda pa je 750 evrov več v družinski blagajni. Če ne bi delala izračuna in bi upoštevala predvideno, bi iz družinskega proračuna morali državi odšteti veliko več (ker bi  presegli ugodnejši dohodninski razred).

Zato svinčnik v roke.

Mamamia

mamamia

Aja  

član od: 11.1.2002

sporočila: 142

12. maj 2008 22:58

Strinjam se s tem kar je napisala Mamamia, razen s tistim stavkom, kjer pravi: Včasih je ugodneje, da uvlejavljata olajšavo vsak za po enega otroka skozi vse leto,... zaradi tega, ker je za skupno dva otroka vedno večja olajšava, kot če uveljavljata vsak po enega, ker se izgubi večja olajšava za drugega otroka. Ker se olajšava povečuje tako, da je za vsakega naslednjega otroka večja, lahko v polni meri izkoristimo olajšavo tako, da si starša delita vse otroke po mesecih. Pri izračunu torej preverite vse kombinacije po mesecih. Aja

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

13. maj 2008 8:21

Aja, imaš popolnoma prav. Midva sva samo prvo leto napisala dohodnino tako kot sva imela celo leto. Do sedaj sva ugotovila, da naj ima otroke prijavljene vse tisti, ki ima večje dohodke, februarja oz. letos že januarja pa si razdeliva tri otroke samo po mesecih, ne delit otrok, ampak mesece. Tako sva letos profitirala namesto 20 eur plusa kar 320 eur plusa. Ni slabo. Vidim pa v službi, kjer to delam, da najbolj nastradajo tisti, ki imajo poleg plače še avtorski honorar ali podjemno pogodbo. Ti plačajo v vsakem primeru, ker čez leto plačajo samo akontacijo dohodnine. Malčica

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

13. maj 2008 8:52

MALČICA je napisal/a:
Vidim pa v službi, kjer to delam, da najbolj nastradajo tisti, ki imajo poleg plače še avtorski honorar ali podjemno pogodbo. Ti plačajo v vsakem primeru, ker čez leto plačajo samo akontacijo dohodnine. Malčica
Pa še trinajsta plača ali božičnica lahko pokvarita vaš obračun, saj je olajšava razdeljena le na 12 mesecev, pa tudi mesečno povprečje je višje, tako da mimogrede padete v višji dohodninski razred, kot vam je bil obračunan čez leto. matilda

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

13. maj 2008 9:52

No, jaz imam poleg plače še regres in božičnico, oboje po približno polovico plače,  pa nekaj drugih bonitet in tudi avtorske honorarje, pa se še vedno da izračunat, da dobim vrnjeno.

Res, Aja, to kar si napisala pa še nismo natančno preračunavali, bolj smo se vedno skoncentrirali na izračun ob izpolnjevanju dohodninske napovedi.

Mamamia

mamamia

kalcicl  

13. maj 2008 10:27

Do sedaj sva glede plačila dohodnine bila vedno v pozitivno smer.Jaz sem pri dohodnini uveljavljala oba otroka.Mož je sicer nekaj malega plačal,jaz pa sem kar precej dobila nazaj kljub temu, da imam večji dohodek kot on.Tako je bilo vsa leta nazaj.Letos pa so tako delodajalci poslali vse podatke na davčno,tako da so mi avtomatsko pripisali otroka,ki ga uveljavljam pri plači(sama pa tudi nisem poslala spremembe).Tako sem si sedaj na netu izračunala,da je ta varianta ponovno najboljša.(oba otroka meni)Sicer nič ne dobiva nazaj, tja pa tudi ne rabiva plačat,kar je najpomembnejše. Bom pa še preverila varianto,kot jo svetuje Aja. Se mi zdi,da so nas letos pri dohodnini kar "priškrnli" kalcicl Sporočilo je spremenil(a) kalcicl dne 13. maj 2008 10:28:38

Fiorentina  

član od: 5.7.2004

sporočila: 39

13. maj 2008 11:32

Jaz sem jo dobila danes in videla, da moram plačati 52 evrov. Ok, ni veliko za razliko od lanskega leta. Ampak vseeno. Imam milijon stroškov z šolninami (ki res niso majhni) itd. Sem še študentka in lansko leto še zdaleč nisem presegla zneska......pa vendar...... Ne vem od kod jim znesek, da moram plačati. Ne vem ali naj se pritožim ali ne...... lp, f.

FRČA  

član od: 27.12.2007

sporočila: 32

13. maj 2008 11:46

Lepo pozdravljene! Tudi sama bi rada preverila pravilnost izračuna. A bi mo lahko katera poslala link, kjer ste preverjale, ker na dohodnina.com oz. pasadena mi sploh ne pokaže, ker so neki popravki. Hvala FRČA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti