12. maj 2008 22:12
Kalcicl, tudi mi smo med letom uveljavljali olajšavo za otroka vsak po enega, potem se je pa pri izračunu tako izšlo, da sem jaz prijavila oba za vse leto, mož pa nobenega. Sva oba dobila nazaj, on nekaj malega, okoli 50 evrov, jaz pa nekaj nad 700.
Pri njih v službi tako obračunavajo akontacijo, da med letom plačuje nekaj več kot jaz (plačo ima mož nekoliko višjo).
Vsako leto je drugače, zato se splača napravit natančen izračun. Včasih je ugodneje, da uvlejavljata olajšavo vsak za po enega otroka skozi vse leto, včasih pa, da vsak od vaju oba otroka vpiše za nekaj mesecev (tudi to se od leta do leta razlikuje - pri nas so bili priemri, da sva uveljavljala na primer jaz za osem mesecev oba otroka, on za štiri mesece; letos je bilo najugodneje, da sem jaz uveljavljala oba, on nobenega, dve leti nazaj je on uveljavljal oba, jaz nobenega).
Razmišljanje po logiki, da če oba med letom uveljavljata po enega otroka in na koncu, ob oddaji napovedi, vsak po enega, nas je prvo leto drago stalo. Doplačati sem morala skoraj celo plačo. Potem pa so me naučili, kako vse skupaj računati, predvsem pa, da tu ni nobene logike v smislu "manj zaslužim, več uveljavljam in dobim nazaj". Čas,ki ga porabimo za izračun, se izplača: morda traja pol ure, da v obrazec na internetu vneseš razne kombinacije, rezultat tega polurnega truda pa je 750 evrov več v družinski blagajni. Če ne bi delala izračuna in bi upoštevala predvideno, bi iz družinskega proračuna morali državi odšteti veliko več (ker bi presegli ugodnejši dohodninski razred).
Zato svinčnik v roke.
Mamamia
mamamia