25. apr 2005 10:51
Sem rekla, da bom javila, ne? Obljuba dela dolg! Ja, sem naredila zadevo, čisto dobro je ratalo! Testo sem pustila malo počivat (medtem sem spekla brownije in koruzne muffine s papriko), potem pa sem ga najprej zvaljala s strojčkom za testenine in potem se po širini razvlekla na velikost pekača. Na koncu mi je že kar hitro šlo, da sem bila gotova z naslednjim listom testa, medtem ko se je predhodnji spekel (cca 1 min). Malo je trajalo (par lilstov), da sem ugotovila najboljši način (zame) - odrezala sem košček testa, iz katerega sem dobila ravno 1 koro in ga posvaljkala v svaljek, dolg toliko, kot je širok strojček, spustila sem ga skozi na št.2, potem na 5 in na koncu še na 9 (najtanjše), potem se ga dala na peki papir na narobe obrnjenem pekaču in v pečico za kako minuto. Najprej sem jih obračala, potem pa niti ne več. Mehurčki so se pojavili na spodnji strani. Ko sem vzela kore iz pečice so bile prav lepo mehke in gibke. PO tem ko sem jih zavila skup v krpo pa so klub temu otrdele, zato sem jih pred uporabo popršila s pršilko za rože. Potem sem liste premazala s stopljeno margarino in delala baklavo. Vročo sem polila s sladkorno raztopino, vse po receptu od mamamie. Baklava se je mogoče malo preveč napila oz. sem mogoče sladkorni sirup premalo kuhala, saj je zdaj vse skup kar pocasto, koščki ne držijo čisto svoje oblike... Fant sicer pravi, da njihovi sorodniki iz Bosne naredijo točno tako in da tako mora bit, ampak meni je vseeno bolj všeč tista moja:) Kakšne so vaše izkušnje? Ne vem pa, če je razlika v okusu (pečene in nepečene kore) prav očitna, res pa je, da težko primerjam, saj sem tudi vlečeno testo delala po drugem receptu, ki ga še nisem uporabila (samo z beljaki), pa tudi samo baklavo sem delala samo z orehi, navadno pa jo z različnimi semeni. Če koga še kaj zanima, pa naj se seveda javi:) Veri