Regrat

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

24. mar 2011 14:19

Jaz solate ne namakam, razen če je blatna, ko jo recimo, po dežju naberem na vrtu, regrat pa tudi, ker pri nas veliko psov lula (in kaka) vsepovsod.

Drugače pa solate, če je na videz čista, ne namakam dlje kot nekaj minut, potem jo odstranim iz posode, zamenjam vodo in to ponovim še enkrat ali dvakrat.

Vem, da vitamini ne morejo kar splavati ven iz solate, pa se mi vseeno tisto dolgotrajno namakanje (kot sem videla pri nekaterih, je to lahko celo popoldne) ne zdi koristno.

JJ

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

24. mar 2011 16:07

Preden sem pogulala, sem vprašala na kulinariki. In skoraj vsak pravi drugače. Kakorkoli, dejstvo je, da so nekateri vitamini topni v vodi. Ko se solata odreže, je drugače kot dokler je v zemlji, kjer je povezana s korenino, korenina pa kot vemo zagotavlja,da...

Eni ljudje perejo liste, jih potem natrgajo, da ne poškodujejo žil itd. Naj dela vsak po svoje.

Hvala za odgovore. Navsezadnje sem vprašala.

 

naor

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

24. mar 2011 16:15

naor, delaj po svoje, resnično korekten odgovor bi tako ali tako dala le znanstvena raziskava.

Kaj konkretno pa korenina zagotavlja - v povezavi z vitaminom C in njegovim izpiranjem?

Ja, nekateri vitamini so topni v vodi, ampak, kaj to pomeni? Pač to, kako se transportirajo po organizmu (zanesljivo drugače kot v maščobah topni), da jih, a le odvečno količino, skozi izločala izločimo,.... Rastlina pač ne dela vitamina C na zalogo, ker ga lahko tvori po potrebi.

Sploh pa, ne vem, zakaj vas skrbi odplavljanje vitamina C iz namočene solate, če pa spet drugje pišete, da kupljena solata, ki je bila dneve dolgo na policah trgovin, tega vitamina tako ali tako nima. No, če mene vprašate, nič od tega ni res.

Konec koncev, a kdaj prekislo kislo zelje operete? In se ne vprašašte, ali s tem odplaknete ves vitamin C? Da ne dajem primerjav še naprej.....................



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 24. 2011 16:48

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. mar 2011 18:25

Bolj temeljito pranje solate je smiselno, če je bila foliarno gnojena, se pravi, če so jo s hranljivo raztopino zalivali po listih; ampak tega večinoma kmetje pri nas ne počnejo. Gnojijo založno, potem pa zalivajo po občutku. Kako pa je s solato, ki jo kupujemo od kdo ve kod iz rastlinjakov, pa seveda ne vemo. Solata iz intenzivne pridelave lahko vsebuje res veliko nitratov in če so jih polivali po listih, ni nič narobe, če se temeljito sperejo. Drugače pa v namakanju res ne vidim nobenega smisla. Sploh pa ne pri regratu; pa saj ga menda nihče ne nabira, če vidi, da so ga dan prej polili z gnojnico, mar ne?

 

 

Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. mar 2011 4:58

Naveličala sem se 7-kratnega pranja in sprotnega pregledovanja, posebej sedaj, ko je še mali.   Zato ga zadnja leta pred pranjem temeljito preberem in otresem, potem pa operem le 3x . Tistih čisto majčkenih dlačic, ki so itak del regrata, je tudi v zadnji vodi še nekaj, ni pa več umazanije, plevela, odmrle trave, mahu  in ostale nesnage, ki se pri mokrem rada nalepi na liste, ker sem jo odstranila že s prebiranjem. Ker ga večinoma nabiram na trati, je tega pri nas kar precej.

Pomaga tudi dejstvo, da se z leti vid malce poslabša  .

Cila

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

25. mar 2011 6:57

Cila je napisal/a:

 

Pomaga tudi dejstvo, da se z leti vid malce poslabša  .



Cila

Mene tudi ne skrbi prevec to, da s pranjem  in seveda tudi kuhanjem "unicimo" vitamine. Vnesi smeškota

Regrat nabiram na obronkih, kjer nihce ne skropi, ne gnojnice, ne cesa drugega. Zanimivo, da regrat celo  lepse uspeva na revnih, negnojenih pescenih tleh.

Imam tudi navado, da po kuhanih zadevah, kot so juha, rizota, tik preden dam na mizo, potresem se

malo svezega sesekljanega regrata. Tako je volk sit in koza cela, ali drugace povedano, tako zagotovo  ostane vsaj nekaj vitaminov.

Sicer pa v zadnjo vodo dam malo kisa, perem pa kot Cila, le 3 x.

 

lp lučka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti