Poskusi tole!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moj mož sovraži ribe - vendar takole pripravljene bo jedel vedno!
Recepte mi je dala sedaj že upokojena ladijska kuharica.
OSLIČEVI FILEJI "SLAVA ROGIĆ"
Recept je za 6 oseb:
2 kg osličevih filejev
3 dl belega vina
3 glavice drobno narezane čebule
malo peteršilja
40 gr masla
40 gr drobtin
malo moke in limoninega soka
Ribo kuhajte v 1/2 l vode 5 minut. Kuhane fileje naložite v pekač in na njih precedite 1/4 l vode, v kateri so se kuhali fileji.
Čebulo popražite na polovici masla, prelijete z belim vinom, pustite na ognju, da povre polovica, dodate preostalo vodo od kuhanja, limonin sok, peteršilj in sol.
V ostalem maslu na karatko popražite moko, vmešajte v gornjo omako. S tem prelijete ribo, potresete z drobtinami in pecite v pečici na cca 150-180 stopinjah dokler drobtine ne dobijo zlate barve.
Ali pa:
OSLIČEVI FILEJI V ZELENJAVI za 4 osebe "SLAVA ROGIĆ"
1 kg osličevih filejev,
2 zeleni papriki
3 sveži paradižniki
3/4 kg krompirja
2 čebuli
1 strok česna
1 dl olivnega olja
Čebulo narežite na rezance in stresete v pekač. Krompir narežete na rezine in stresete na čebulo, na to pa zeleno papriko. Potem pride na vrsto riba in plast paradižnika. Vsako plast malo posolimo, potresemo s peteršiljem in zdrobljenim česnom.
Za omako se popraži malo moke na olivnem olju, doda 2 dl vode, peteršilj, česen in poper. Naredimo še kroglico iz 2 dkg masla in moke, ter damo v omako.
S to omako prelijemo plasti zelenjave in ribe, ter pečemo v pečici, dokler krompir ni mehak.
Ko je pečeno, prelijemo z 1 dl belega vina in s sokom pol limone.
Kar malo preveč smo navajeni naših klasičnih priprav rib, zato ti resnično priporočam da poskusiš ta dva recepta.
Jaz uporabljam tudi filete drugih rib: npr. list, morski pes ... Recept je vedno isti, okus se pa primerno spreminja.
Dober tek,
Nataša