Omake za testenine

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

4. dec 2007 19:19

No, da ne bo treba Carlucciju kontestirat, že pred Apicijem so se in seveda se še jedo v Italiji mnoge sladke jedi tako s pašto kot z mesom. Samo na mostardo se spomnite, pa na agrodolce. Način priprave in navade, kulinarične in druge, so pa seveda veliko bolj daleč vsaksebi kot samo tistih nekaj kilometrov zračne linije od Pohorja do Apeninov, zato tudi zavijanje z očmi in želodci na obeh koncih. Predlagam en recept, emilianski je, torej napol malotrški, ravno pravšen, da bi utegnil ublažiti kulturne pretrese in vzpostaviti vsaj približno civilizacijsko ravnotežje. Napravite tortelline z bučo . Buč je po teritoriju RS dovolj, amarette pa parmezan boste nabavile v Eurospinu, žajbelj gojite za zdravje, masla je povsod dovolj in preveč. nola

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

5. dec 2007 10:42

kobra 1 je napisal/a:

Nekateri smo "gor zrasli", ko ni bilo vsega v izobilju, zato so bile včasih za kosilo ali večerjo samo testinine z drobtinicami in solata, kadar pa je bil dodatek sladkor in cimet je bil za dodatek obvezno kompot.

Tudi moji otroci se niso branili sladkih testenin.

 

Tudi mi se nismo. Pa se še sedaj ne. Zelo dobre so testenine z jabolki- mislim da ima s.Vendelina recept v svoji knjigi.

marelica

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

5. dec 2007 10:56

No ko ravno o omakah za testenine.....................kako bi naredila s orehi slano verzijo............................mislim, da ima barilla in co.....neko kombinacijo...................kupila je še nisem, bi raje naredila domačo............... No pa še naš spomladanski recept : Na maščobi prepražim nalomljene zelene špargelne, na rezance narezan korenje (s lupicem zelenjave), grah, dodama še malo slanine ali šunke, če se kje potepa, čez par minut še dodam sol, poper, rdečo papriko, majeron, eno pikico vode, ko je grah kuhan, čisto malo pomokam, malo paradižnikove mezge in kisle smetane....5 minut pokuham.......in omaka je tu...... Pa zgodbica od babicah : Moja babica me je poleti čuvala na svojem vikendu, hkrati je bila še moja sestrična tam, ko je bil dan za špagete, smo jih jedli tako, da smo vsi dobil špagete s drobtinami, sestrična ker ni marala drugega mal cukra gor, mi pa golaž......................par let sem babico prepričevala, da naj da drobtine samo njej......mi bi pa samo golaž......................to pa ne ................dvakrat pa ne bom delala...........................................................................................in smrklje kot smrklje smo ji včasih kaj zagodle................poleg božanske zelenjavne juhe iz domačega vrta....smo ji en dan zagodle........nalila si je juho, potem pa odfrčala še perilo obešat v sosednjo hišo...................mi pa krepko mero popra not, premešat,......pride proba......in pravi.........danes sem jo pa malce preveč popoprala......mi pa ja in v smeh.................................. Na to sem se spomila, ko sem prebirala tematiko.......o drobtinah.......in sladkem......

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

5. dec 2007 11:28

kroki, a bi mogoče šlo brez teh tvojih pikic? Ne se jezit, je samo predlog in vsekakor ne napad :) s0ncek*

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti