Debeli špageti s poletno zelenjavo
zdravo Tamci !!!
imas prav kar se tice polente .
zganci pa so iz kromporja in bele moke (beli zganci) ,ce pa zelis ajdove zgance uporabis ajdovo moko
Poglej si recept "ajdovi zganci"
Dober tek in veliko uspoha pri kuhanju
tatjana06Tole je tudi meni zanimiva tema; namreč, obožujem polento (skuhano na mehko ali bolj gosto-trdo iz koruznega zdroba) in žgance (skuhane iz moke-koruzne, ajdove in potem nastrgano, nadrobljeno).
No, stvar je v tem, da sem se preselila na drug konec Slo, kjer na moje razočaranje polento naredijo čisto drugače-iz moke, na trdo (gosto), ampak ni nikakor podobno tistemu, kar jaz pojmujem kot žganci, da bi se lahko nadrobilo.
Tako da ja, očitno je res pri enemu tako, pri sosedu pa že drugače.
cukrpekrca| tatjana06 je napisal/a: |
zdravo Tamci !!! imas prav kar se tice polente . zganci pa so iz kromporja in bele moke (beli zganci) ,ce pa zelis ajdove zgance uporabis ajdovo moko Poglej si recept "ajdovi zganci" Dober tek in veliko uspoha pri kuhanju
|
dobrodošla med nami![]()
, nisem pa prepričana, da Tamči po štirih letih, kar je načela to temo, še doseže tvoje sporočilo ...
Pozdrav, mamamia
mamamiaŽganci se kuhajo v vodi, notri se natrese ajdovo oz. koruzno moko, čez ta kupček moke pa se naredi luknjo (da lepo vre).. Ko je skuhano, se voda odlije, žganci pa se mešajo. Po potrebi se dolije voda, ampak treba je pazit, da ne preveč, ker so potem preveč mokri (okej odvisno tudi od okusa). ko so dobro premešani se potem nadrobijo in po vrhu zabelijo. Žganci se jedo zraven mleka, juhe, obare...
Polenta je v vodi skuhan koruzni zdrob. Mi jo ponavadi jemo zdraven golaža, meni je dobra tudi takoj ko je skuhan (ko je še tekoča).
Gres (ker ste ga nekje že omenjali) se pa skuha (zameša) v mleko.
Tako je stvar pri nas :)
DuracellSe pridružujem Duracell, jaz delam koruzne žgance s koruzno moko; moka se počasi kuha v vodi, z žlico naredim žgančke ter jih zabelim.
Polento (koruzni zdrob), zakuham v slanem kropu ob stalnem mešanju (lahko na mehko ali bolj trdo varianto). V polento dodam maslo, skuto, smetano ali kak slan sir a la feta.
Gres pravtako delam slano varianto, na isti način kot polento, je dobra priloga k rahlim omakam.
Pozdravček!
Cukrpekrca,
če delajo iz moke, potem to ni polenta. Polenta je kuhan koruzni zdrob, rumen ali bel, lahko je potem še dalje kako obdelan ali dodelan (z raznimi dodatki popečen v pečici ali v ponvi) - kot priloga k čemurkoli ali smostojna jed. Če je v vodi zakuhana koruzna moka, potem so pa to koruzni žganci. Lahko jih narediš tako, da moko zamešaš v vrelo vodo, lahko pa v visoki kozici najprej pošteno pogreješ moko in jo potem preliješ z vrelo vodo. Receptov je menda toliko, kot je kuharic, pa vsak na svojega seveda najbolj prisega, glavno, da nam vsem tekne.
SonjaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | noemi |
| malo za hec | johana |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Debeli špageti s poletno zelenjavo

Sladki rogljiči