Kavna torta (Coffee cake )
nb, tule pa nimaš prav. Vsaka vas pač poimenuje jedi po svoje, če jed, enako pripravljeno, različno poimenujejo, še niso nerazgledani.
Moje tradicionalne jedi so iz mojega kraja in bližnje okolice. Slovenskih tradicionalnih jedi skoraj ni, ker bi jih potem morali kuhati na vsem etničnem ozemlju. Takih jedi je pa morda nekaj, pa še te niso samo na to ozemlje vezane.
Vedno so bili pretoki ljudi in s tem idej skozi naše kraje, od vedno, odkar jih naseljujejo ljudje. Tako je naša kuhinja pod vplici sosednjih nastala, naša pa je nanje vplivala.
Vredno branja: Pavle Hafner: ta dobra stara kuha, kar nekaj izveš o tem, kako so nastajale jedi na Visoškem posestvu, saj veste, Visoko pri Škofji Loki. da ne bo pomote, to je kuharica, pa ne samo kuharica, tudi odsev nekega časa in življenja neke kmetije.
No, pa saj je izdanih kar nekaj knjig, po področjih: Brkini, Brda, Štajerska,........... samo v roke jih je trea vzeti.
Ja, tudi pri nas pravimo bolj na redko kuhanemu koruznemu zdrobu polenta (dandanašnji ji itak vedno instant...). Žgance pa pripravljamo iz ajdove ali bele (s krompirjem) ali koruzne moke, bolj na gosto. In tudi, če je bil zdrob zakuhan bolj na gosto in premešan v nekakšne kosmiče, smo temu rekli koruzni žganci - ti so bili ponavadi tudi s krompirjem. Moka, zakuhana zelo na redko, je pa močnik.
Vem pa, da smo v otroštvu jedli tudi "mešto" iz ajdove moke. Mislim, da izhaja iz loškega konca in je bila nekako bolj "pocasta" kot žganci in menda tudi s krompirjem.
Moj logični zaključek je torej:
kuhano "na suho" = žganci
kuhano bolj na gosto = polenta (rumena iz koruze ali bela iz pš. zdroba) ali mešta (iz ajde)
kuhano zelo na redko = močnik
No ja, pri sosedih je pa najbrž že drugače.
Nasja| rimljanka je napisal/a: |
| Pri nas polente ne poznamo, vsemu rečemo žganci. Koruznim iz zdroba, ajdovim iz moke,...... Dobro je pa vseeno............ |
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Kavna torta (Coffee cake )

Bujta repa