Vprašanje - mama samohranilka

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

19. nov 2007 11:05

Seveda je v ljudeh! Zakaj pa so davki? Nisem ekonomist, a predstavljam si, da se iz davkov napaja državni aparat. Naš je drag ravno toliko kot drugje, a je manj davkoplačevalcev, zato za druge reči ostane manj. Sistem bi funkcioniral, če bi bili državljani pošteni. Veliko jih ni! veverica

slepakura  

član od: 9.1.2007

sporočila: 326

19. nov 2007 11:10

Saj naceloma imas prav in se popolnoma strinjam. Ampak... slepakura

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. nov 2007 11:15

Ob rojstvu lahko da mati otroku ime in priimek, ki si ju izbere. Tako ima lahko otrok priimek tudi po očetu, ki očetvostva ni priznal.

Glede uvlejvaljanja očetovsta pa država smatra, da je osnovna pravica otroka, da ve, kdo je oče in kdo mati. Materi sicer ni treba povedati, kdo je oče, venda se v primerih, ko se ugotovlja družinski prihodek zaradi socilanih prejemkov, šteje kot da oče preživnino plačuje.

Mati torej mora vložiti zahtevo za ugotoavljanje očetovstva in določitev preživnine. Šele potem, če ne uspe ( toženec je nedosegljiv in ni mogoče izplejati postaopka iz objektivnih razlogov), se upošteva le materin dohodek. O uveljavljanju preživnine preko preživnineksga sklada pa je bilo že veliko napisano, vendar velja le do 18 leta starosti otroka.

Očetovstvo lahko oče, ki ni v zakosnki zvezi z materjo še nerojenega otroka, podpiše še pred rojstvom otroka na pristojnem CSD, ta postopek pa kar olajša zadevo.

Bivanje na istem naslovu že dolgo ni merilo za obstoj izvezakonske zveze, saj tudi zakonci vsi ne stanujejo skupaj. Imam v spomninu, da razvezana zakonac, ki še 2 leti po razvezi živita na istem naslovu, čeprav v ločenem gospodinjstvu, štejejo za izvezakonska partnerja .

Ocenjujem, da se država zelo nerodno loteva socilane problematike, saj je nerazumljivo, da socilane delavke nikoli ne pridejo na dom, ne preverjajo dejanksega stanja in uradujejo samo v uradnih urah, v katerih pa so za večino zaposlenih državljanov nedosegljive.

Meni se zdi največji problem nizke preživnine, čeprav bi zavezanec lahko plačeval precej več. Tako država otroku človeka, ki ima zelo velike dohodke , dovoli plačilo minimalne preživne, čeprav je sposoben plačati precej več, država pa iz socialnega žaklja za razne oblike socilanih trabsferjev porabi denar davkoplačevalcev. Preživnina nekoga, ki zasluži 500€ ne more biti v enaki višini kot preživnina tistih s 5000 € plače. Mnogo partnerjev z deset € odpravi potrebe potomcev, in velikokrat pomeni odhod iz partnerske zveze veliko finančno razbremenitev, za otroka pa bistveno znižanje standarda. 

 

F r i n a

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

19. nov 2007 11:32

ježek, meni bi bilo tudi ljubše, da bi bilo podpisano očetovstvo in bi dobila preživnino. Ampak pri nas ti pomagajo dokler gre za državljana Slovenije. Preko meje pa si moraš sam najeti odvetnika. Je pa res, da takrat, ko sem rodila (punca je že srednješolka) je poskušal naš CSD preko konzulatov urediti zadevo - beri najti očeta in urediti preživnino - no od takrat imam dokument, da preživnina ni izterljiva. Če človek noče, ga je težko najti. Pa bi nam še kako prav prišla kakšna nemška preživnina................. klavdija

jezek  

član od: 15.8.2007

sporočila: 129

19. nov 2007 12:20

Se opravičujem, če sem bila krivična. Vem da ne gre metati vseh v isti koš, a ko vidim kaj vse so pripravljeni narediti nekateri da za nekaj evrov na mesec "okrog prinesejo"državo,me pa pošteno razjezi. Zato imam pa včasih jezik hitrejši kot pamet. jezek

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

19. nov 2007 12:50

jezek, verjamem, da ni bilo namerno. Tudi jaz poznam eno navidezno samohranilko (seveda zaradi denarja) In lepo živi družina skupaj : ata, mama, dva otroka. Uradno živita v isti hiši, ker ata ne more mami izplačati dela hiše (ali neka taka finta). Samo se nobena socialna delavka ne vpraša kako to, da potem ata in mama spita v isti sobi, v zakonski postelji; otroci pa imajo svoje sobe..... (in če verjameš ali ne - ti otroci dobivajo zastonj letovanje, jaz ki sem resnično sama z dvema puncama/ za eno dobim preživnini, za eno ne - me še nikoli nismo kaj zastonj doble) klavdija

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

19. nov 2007 12:52

Jezek ne prinesejo je okrog. Drzava in zakoni sami dovoljujejo takšno početje, poleg tega pa tudi uslužbenci na CSD. Če mene vprašaš, bi bil vsak neumen, če tega ne bi izkoristil.

marelica

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

19. nov 2007 13:15

marelica je napisal/a:

Jezek ne prinesejo je okrog. Drzava in zakoni sami dovoljujejo takšno početje, poleg tega pa tudi uslužbenci na CSD. Če mene vprašaš, bi bil vsak neumen, če tega ne bi izkoristil.

marelica
Se pravi sem jaz 2x neumna???? Prvič. ker države ne prinašam naokrog!? In drugič zato, ker tudi na moj račun drugi pridobijo več denarja kot jim pripada? Ne nisem neumna, sem pa poštena! veverica

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. nov 2007 13:24

marelica je napisal/a:

Jezek ne prinesejo je okrog. Drzava in zakoni sami dovoljujejo takšno početje, poleg tega pa tudi uslužbenci na CSD. Če mene vprašaš, bi bil vsak neumen, če tega ne bi izkoristil.

marelica

 

Oh, takole razmišljanje pa mene pošteno zaboli , Praviloma gre vsako neupravičeno izkoriščanje na račun nekoga drugega. Kaj pa potem bentite čez direktorje, politike ... glede plač  Saj bi bili neumni, če prilike ne bi izkoristili. Odnos je v vseh primerih enak.

Cila

nekajlepega  

član od: 1.12.2006

sporočila: 20

19. nov 2007 13:24

In,ko si obrusiš pete po vseh uradih,pa vseeno nič ne dosežeš,se pač znajdeš po svoje in si srečen ,da imaš zdravega otroka. nekajlepega

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti