Vzdrzevanje grobov-druzinski ali osebni strosek

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. okt 2007 15:36

V našem plemenu je praksa taka, da je narejen urnik, urediti grob in sicer tako, da se mama, strici in tete tedensko menjajo. Prav tako je narejen urnik večjih presajanj ipd. Za posajenje rože, nov pesek ipd si potem po melju pošljejo stroškovnik in potem si sorazmeren del tudi nakažejo (dokler ni bilo elektronskega bančništva, je bila pa gotovina). Za grob očetovih staršev skrbi teta - ki tudi najbližje stanuje, s tem, da si tudi tu redno delijo stroške in mesečno poračunavajo. Kolegici, ki ima na skrbi 4 grobove se v bistvu čudim, da je to tiho in na svoje stroške delala. Če ne želi tega še naprej početi, naj lepo pisno obvesti vse sorodstvo, da to stane toliko in toliko in da pričakuje sorazmerno refundacijo stroškov po naslednjem ključu (ki ga naj naredi sama) na TRR številka ta-in-ta. Tisti sorodniki, ki imajo kolikanj spodobnosti, bodo brez besed plačali, tisti sorodniki, ki pa spodobnosti nimajo, se je bodo pa ogibali na daleč (in bo imela do nadaljnjega mir pred njimi). Vendelina jr.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

29. okt 2007 15:51

Največkrat skrbi za grob tisti, ki je prevzel po sorodnikih hišo, posestvo, stanovanje ... , zlasti še, če je najbliže. Včasih to celo zapišejo v listino o dedovanju, zato je bolje preveriti, preden padejo kakšne besede.

V ostalih primerih pa kakor kdo. Če komu vzdrževanje grobov brez posebnega razloga kar  "pade" na pleča, naj naredi tako, kot svetuje Vendelina jr. Nekateri od sorodnikov bodo čisto radi prispevali, ker prej o tem pač niso razmišljali,  drugi bodo dali in imeli malo  dolg nos, tretjih se boste pa rešili.

To, da več oseb oskrbuje iste grobove, dobro deluje le v redkih primerih. Prevečkrat pride do neskladja okusov, se zgodi tudi, da en rože sadi, drugi jih meče ven, tretji bi vse posul s peskom ..

Meni se zdi najbolj pravično (in hvalabogu, tako tudi imamo urejeno), da se sorodniki o stroških odkrito pogovorijo, eden ali dva prevzameta skrb za grob, ostali pa prispevajo za rože in najemnino.

Cila

nektarina  

član od: 15.2.2006

sporočila: 901

29. okt 2007 16:08

frina je napisal/a:

>Če so bili klasični pogrebi, grobov ni mogoče združevati. font>

F r i n a
frina pri nas sta bila groba klasična in klasični pogrebi pa smo jih lahko združili. morda je razlika v tem, da je tisti drugi grob že kar stari in pokojnih tudi nismo prestavljali ampak so tam preprosto vzeli spomenik dol in ni zdaj tam ničesar, tukaj pa je majhen spomenik oziroma tista knjiga z njunim imenom. nektarina Sporočilo je spremenil(a) nektarina dne 29. okt 2007 16:10:02

Bogomira  

član od: 30.12.2005

sporočila: 182

29. okt 2007 17:45

Mene pa skrb za grob ne jezi toliko,kot kraja z grobov.Kar nekaj krat se nam je že zgodilo,da narediš nasad,daš v vazo šopek umetnih rož,kar tudi nekaj stane ,po nekaj dnevih pa ostaneš brez svežih ali umetnih rož,ker ti je nekdo vse pokradel.Letos se mi je celo zgodilo ,da je nekdo zamenjal vazo z vrtnicami in na njeno mesto postavil vazo z sončnicami,ki so ji že zbledele barve in par cvetov je že bilo uničenih.Oh kako sem bila razočarana,besna,da lahko nekdo iz grobov odnese. In pri vsem tem si mislim,mogoče je pregrobo,pa vendar,da bi se tistemu,ki še mrtvim krade posušila roka. Bogomira Bogomira

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

29. okt 2007 19:25

Tudi meni se zdi pravilno,da se delo in stroški porazdelijo. Vsaj pri nas je tako.Enkrat nekdo prispeva rože,drugi posadi,teta ponavadi menja šopke (ke rživi zraven),sveže tako ali tako nosijo vsi...če ne drugače pa se vsaj denarno prispeva. Se mi zdi,da bi bil pogovor res zaželjen... Roncolino

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

30. okt 2007 13:20

Pri nas tudi mami skrbi za grob starih staršev. Seveda ob večjih praznikih tudi stric primakne nekaj za rože in sveče. Sicer pa je on zelo rad v domačem kraju in redno obiskuje grob staršev in prižge svečo. Sicer pa mami nasadi začetku poletja kakšne rože, ki prenesejo vpročino in jih ni potrebno vsak dan zalivati, v vazo pa da umetne rože.  Jeseni pa nasadi mačehe. Čez zimo pripravi kakšno "suho" ikebano. marelica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti