24. sep 2007 9:35
mamka, hihi, saj meni tudi mami ni mogla nudit kosila ob tej uri, ampak je vedela, da sem trma in bom pač jedla doma, v šoli pa ne, pa če bom uradno mela kosilo ali pa ne... pa nisem bila zbirčna, jedla sem vedno čisto vse, razen rdeče pese, ampak tista hrana je bila pa res obupna...
No, če povem po pravici, je mami popustila potem, ko sem bila nekaj časa vpisana na kosilo in so nam enkrat ocvrli posebno salamo, ker je bila pač že za proč (beri: pokvarjena, da je bilo joj) in ker je bila že takoooo zelo pokvarjena, so jo ocvrli, verjetno, da bi pomorili vse bakterije... No, ni ratalo, 75% šole je bilo naslednjih par dni doma, ker smo se zastrupili, ostali smo se v šoli čisto zeleni pulili za wcje... no, po tistem je tudi moja mami sprevidela, da me mogoče nima smisla silit z "zdravim kosilom ob zdravi uri" in da si rajši vzamem s sabo kako res zdravo malco, za katero vsaj veš kaj je not in do kdaj ima rok trajanja;) in lepo počakam do pravega kosila doma ob 16-17 uri.
Vse, ki se jim zdi to popolnoma neprimerno za otroka, pa vas pomirim: nikoli v življenju nisem imela težav s težo (če bi jedla dve kosili vsak dan bi jih pa mogoče imela
), nikoli nisem imela kakih učnih težav, lahko sem se skoncentrirala in se še vedno lahko, tudi če sem bila kdaj malo lačna in sploh se mi to ni zdel nikoli ne vem kak problem. To, da se mi to ne zdi tak problem, mi je pa kasneje zelooooo pogosto prav prišlo. Človek bi rekel, da je to selekcijska prednost, če lahko potegneš takrat, ko nihče drug ne more več
...
Predno me kdo napade: ne rečem, da bom jaz tako delala pri svojem otroku/otrocih (upam, da jih bo več;), seveda bi si želela, da bi imeli krasno urejeno prehrano, zdravo in ob pravih urah, ampak vem pa, da jih ne bom silila v nezdrave stvari (in taka kosila, ki smo jih mi dobivali 100% niso bila zdrava) in da bom pretehtala manjše in večje zlo: včasih dosti pomeni tudi to, da se družina zbere ob kosilu, so skupaj in si kaj povejo, tvori se neka vez... To mamo pač v genih, že od pradavnine smo se zbirali ob hrani... In če vsi raztepeni jejo vsak po svoje 5 dni v tednu, lahko ta vez malo šapa...
Seveda je to težje organizirat in se mora vsak malo prilagajat (recimo otroci počakat kako uro ali dve), ampak včasih vse tisto dodatno, kar dobiš ob kosilu doma in ni hrana, odtehta, vsaj meni se zdi... Poleg tega si nekak zaupam, da je bolj verjetno, da bi sama znala pripravit zelenjavo na tak način, da bi je moje dete vsaj nekaj res pojedlo - kot pa da bi hotela jest tisto razkuhano brozgo, ki smo jo mi dobivali (o vitaminih tam po moje ni bilo ne duha ne sluha, samo zelenjavo ti je lahko priskutilo...)
Skratka, vsaka palica ma dva konca;) Ni nujno, da je vse takoooo črno in sploh ni nujno, da bi imela deklica zato kake trajne negativne posledice, jaz jih že nimam, prav fajn sem se mela brez šolskega kosila, čeprav sem bila takrat praktično edina v razredu;) in sploh "črna ovca" kar se tega tiče.
Veri