29. jun 2005 16:06
Pozdravljeni
tole je recept priprave mongolskega mesa, na način, kot ga pripravljajo v Kitajskem dvoru v Celju - je bil objavljen v časopisu Celjan skupaj s slikico. Zadeva je super. Jaz osebno ne uporabljam vina, namesto krompirjeve moke pa uporabim Gustin.:
300 dag borove govedine narežemo na zelo tanke majhne kose. Začinimo s ščepcem soli, 1 žlico sojine omake, malo sladkorja in premešamo. Dodamo 1 do 2 žlički belega vina in spet premešamo. Dodamo 2 žlički krompirjeve moke in 1 beljak. Pustimo stati 10 minut. V voku segrejemo pol litra olja na cca 180 stopinj, damo vanj meso in ga 1 minuto med počasnim mešanjem pražimo. Meso vzamemo iz olja in ga 2 - 3 minute pustimo na cedilu, da gre z njega vsa odvečna maščoba. V vok damo 1 - 2 žlički olja, malo prepražimo narezan česen, dodamo meso in tanko narezan por. Pražimo 1 minuto in jed je gotova.
Moj nasvet je še, da nikar ne dajte v olje preveč mesa, ker se olje preveč ohladi in kar naenkrat meso dušite ne pa pečete. Meso mora v trenutku zakrknati, da ostane mehko in sočno. Jaz včasih dodam še sojine kalčke in na tanke trakce narezan korenček - izgleda lepše, ker barvno poživi pripravljeno hrano.
lp, Vanja
vanjatajnsek