Hribi

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

9. avg 2012 8:56

Ne, nisem, sta bila pa kolega, ki sta se uradno poročila na isti dan kot midva (sta naju kopirala z datumom, smo se na ta račun še hecali) in to v dolini, tisto na vrhu G. je bilo simbolično. Popestritev je bila pa vseeno, a  ne

Loni Makaroni

aknelab  

član od: 22.11.2006

sporočila: 288

30. jul 2013 9:15

 

Letošnji dopust bomo šli za par dni v Bovec.

Prosim za namig glede bližnjih hribov (čas hoje max 2 uri v eno smer) oz. kakšen daljši sprehod.

Hvala.  

 

aknelab

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

30. jul 2013 10:23

Okoli Bovca res ne primanjkuje hribov. Je pa res, da je Bovec nizko, hribi so pa strmi in večinoma visoki, tako da v dveh urah ne prideš do vrha. Pa še nekaj - hribi okoli Bovca so  večinom "vroči", tako da je treba čimbolj zgodaj na pot, če se nočeš scvreti na soncu.

Če se iz Bovca zapelješ na Vršič, v dveh urah prideš na Mojstrovko. Na Krnsko jezero iz Lepene je dobri dve uri hoda, na Svinjak slabe tri ure. Če potegneš do Kobarida ali Tolmina, potem imaš kar nekaj lepih točk (Kolovrat, Matajur, Kobariški Stol nad Breginjem....) - veliko je tudi gozdnih cest, po katerih se lahko pripelješ kar visoko, tako da je potem manj hoje.

Po drugi strani imaš pa v okolici Bovca nešteto čudovitih dolin s prekrasnimi slapovi; v  Loški Koritinici jih je kolikor hočeš; obstaja vodniček Sto slapov Loške Koritnice, mogoče še imajo kje kak izvod. Nadiža je čisto v redu za kopanje. Sprehodite se po dolini Fratarice - za vsakim oglom je slap, do večine je povsem udoben dostop, pa se lahko namočite in ohladite. V Gorejci se lahko namočite v zlati vodi (ne verjameš, dokler ne vidiš - ampak treba je tja v dopoldanskem soncu, ko svetloba pada pod ravno pravim kotom; dobra stran je, da je le kakih 10 minut hoje oddaljen od ceste, seveda pa lahko potem raziskuješ dalje v hrib kolikor hočeš, do noči, če te je volja). Zadnja Trenta je čudovita, Zadnjica prav tako, Koritnica, Bavšica..... pač greš, do koder te noge nesejo.

Poleg tega je tudi cel kup krožnih poti po pobočjih Kanina in Rombona, udobne mulatjere, ampak te znajo biti pri zdajšnjih temperaturah kar bridke. Oglejte si Boko, Kluže, Gljun....Je pa res, da je zdaj verjetno bolj malo vode. Bila sem tam pred 14 dnevi in ni bilo kdo ve kaj bučanja, pa če še naprej ne bo dežja, bo bolj malo curljalo, ampak ni za obupat. Pa na Julijano ne pozabite, zdaj bo že kar kaj cvetelo. Vsekakor je vredno iti v Trentarski muzej(upam, da še imajo multivizijo - fascinantno, odpre ti povsem novi svet vode) in v Kobariški muzej tudi, če še slučajno niste bili (pretresljivo, ampak moraš videti).

Na Logu pod Mangartom ne pozabite iti na loške štruklje (so polnjeni s suhimi hruškami in orehi..... noro dobro). Čompe s sirom so zakon. Za vsakim vogalom prodajajo domači sir - vreden nakupa, pa več kot pol ceneje kot pri bolj ali manj najboljših sosedih. Postrvi v Martinovem hramu so super, golaž najbolj obvladajo pri Vančarju v Čezsoči. Na nobel večerjo se gre pa v Dobro vilo. Kapučino v privat hotelu pod Boko.

Sicer pa so v turističnem uradu v Bovcu zelo prijazni, založili te bodo s prospekti in vodniki in ti razložili, kako in kaj. Pa take luštne majčke imajo (w'ca z b'ca - če ne razumeš, nič ne skrbi, ko boš tam, ti bo jasno).

Ti pa že zdaj povem, da ima tvoj dopust eno zelo slabo stran: prekratek bo. Ga boste morali ponoviti. 

 

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

30. jul 2013 10:34

Sedi, pet!

 

naor

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

30. jul 2013 10:58

Boka je za julij kar veličastna, lani je ob tem času curljala, zdaj je kar lepo teče. Soča je sicer opazno upadla, a jo je še dovolj za spodoben rafting.

Hribe je lepo opisala Limnol, jaz predlagam še pešpoti, ki jih je v okolici Bovca kar nekaj - obstaja tudi zemljevid (morda se ga še dobi v TIcu), poti so lepo označene:

http://www.bovec.si/aktivnosti/pohodnistvo/spreha

 

začetnik  

član od: 14.3.2005

sporočila: 113

30. jul 2013 11:19

Jaz bi samo to dodala, da je treba biti za na Mojstrovko, kar dobro obut.Res ima samo en kratek strm predel, vendar sem videla veliko potolčenih kolen. Kljub temu, da gre gor vse živo, je treba biti previden, ker je tam v sredini zgornjega položnejšega vzpona,  ena kar zoprna, nezaščitena luknja (trakovi). Menim, da je treba imeti, kljub obleganosti Mojstrovke, spoštovanje do nje. Sploh če so zraven otroci.

začetnik

aknelab  

član od: 22.11.2006

sporočila: 288

30. jul 2013 14:08

limnol - hvala za tvoj "popis" in med njim tudi kulinarične namige, ki vedno pridejo prav.

Iz Vršiča nameravamo iti na Sleme.

Vsak dan pa se ne bi vozili na Vršič oz. v Kranjsko goro in okolico in od tam nadaljevali naše "turce", ker potem bi bilo smiselno, da bi se tam nastanili.

 

S tvojim zadnjim odstavkom pa se popolnoma strinjam.

 

 

 

aknelab

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

30. jul 2013 14:41

Če boste prišli preko Vršiča priporočam kosilo na turistični kmetiji Jelinčič (vas Soča), kjer lahko kupiš tudi sir in albuminsko sladko ali slano skuto. V Bovcu mi sir najraje kupimo pri Ostanu (center Bovca) ali pri Škanderjih (Kaninska vas).

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

1. avg 2013 23:02

začetnik je napisal/a:

Jaz bi samo to dodala, da je treba biti za na Mojstrovko, kar dobro obut.

začetnik

To velja za vsak hrib, tudi za tistega za domačo hišo.

 

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti