Do vključno naše generacije so vsi otroci, kadar jih mame niso mogle dojiti, zrasli ob kravjem mleku. Seveda so ga redčili z vodo, v prvih mesecih bolj, postopoma čedalje manj, in veljalo je, da mora biti od tiste krave, ki je zadnja skotila telička. In vseskozi samo od ene in iste krave. Seveda so bili tudi takrat izjemoma primeri alergij, se spomnim govoric starih mam, da so sem in tja kakega dojenčka "gor spravljali s čajem". Je pa bilo mleko takrat gotovo precej drugačno od današnjega. Nič umetnih gnojil, nič herbicidov, nič silaž, nobenih umetnih dodatkov v prehrani živali, največ, kar so dodajali, so bili dobri bio otrobi in kakšne bio pomije. Za domače mleko vsak sam ve, kakšnega proizvaja, pri kupljenemu sem bila pa vseeno previdna, je v proizvodnji hrane, namenjene direktno dojenčkom in malim otrokom, po moje le nekaj več stroge kontrole, kot pri ostali prehrani.
CilaKravje mleko
| Cila je napisal/a: |
Do vključno naše generacije so vsi otroci, kadar jih mame niso mogle dojiti, zrasli ob kravjem mleku. Seveda so ga redčili z vodo, v prvih mesecih bolj, postopoma čedalje manj, in veljalo je, da mora biti od tiste krave, ki je zadnja skotila telička. In vseskozi samo od ene in iste krave. Seveda so bili tudi takrat izjemoma primeri alergij, se spomnim govoric starih mam, da so sem in tja kakega dojenčka "gor spravljali s čajem". Je pa bilo mleko takrat gotovo precej drugačno od današnjega. Nič umetnih gnojil, nič herbicidov, nič silaž, nobenih umetnih dodatkov v prehrani živali, največ, kar so dodajali, so bili dobri bio otrobi in kakšne bio pomije. Za domače mleko vsak sam ve, kakšnega proizvaja, pri kupljenemu sem bila pa vseeno previdna, je v proizvodnji hrane, namenjene direktno dojenčkom in malim otrokom, po moje le nekaj več stroge kontrole, kot pri ostali prehrani. Cila |
Hm, lojzella, a bi se vi z vašo kravico preselili na gorenjsko? ![]()
| asket je napisal/a: |
| mleko se izločijo vsa zdravila (1), ki jih krava dobi, poleg tega pa dojenčkov organizem še težje sprejme beljakovine iz mleka od krave, ki je bila hranjena z gensko spremenjeno hrano.(2) Ampak to mleko je bilo SUROVO, nepredelano in s tem lažje prebavljivo.(3) Takoj po molži se tudi bakterije ne naselijo nanj. (4)asket |
Zaradi strokovne korektnosti bi rada opozorila na štiri trditve, ki so netočne, najmanj.
1. Vsa zdravila se gotovo ne izločijo v mleko, neka določena količina se jih gotovo, in enako gotovo ne enaka količina kateregakoli zdravila.
2. Od kod ti ta podatek? Močno dvomim, da bi ta trditev lahko držala, zato prosim za vir informacije.
3. Ni logike, temperaturna obdelava prispeva z zakrknjenju beljakovin, s tem se dostopnost encimom (do mest delovanja) poveča. Zakaj pa potem pravimo, da je surovo meso težko prebavljivo?
4. Takoj po molži so bakterije seveda v mleku, ker so na vimenu.....ne glede na čistočo, število je seveda različno. Res je, da je mleko, dokler je v vimenu, sterilno (vsaj tako zaenkrat vleja), takoj potem se pa okuži z bakterijami. Verjemi, mleko izpod krave pred 50 leti je imelo mnogokrat več bakterij na ml kot ga ima danes pri molži s stroji.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.