član od 20069217 sporočil
Bogpomagaj, ne še ene postaje, ki bi "samo našo domačo glasbo vrtela". Naj cveti tisoč cvetov, ampak naj imajo ti cvetovi en koncept, v stilu: jazz, akustika, klubska glasba, narodnozabavna, etno, etno-pop, etno-rock, klasika ipd.... ampak to z izdelki, za katere se vidi in čuti, da je zadaj nek trud v tekstih, glasbi, aranžmajih, da izvajalci verjamejo v svojo glasbo in da jo znajo tudi interpretirati. Kriterij "domačijskosti" - v stilu, ni važno ali je dobro ali slabo, glavno da je "naše"? Ne hvala. Ne, hvala.
Mene namreč postaja strah, da ljudje ne ločijo med "domačo glasbo" in "doma narejeno glasbo". Ker je pošastno veliko "doma narejene glasbe". Vsaka druga vaška lepotica brez laringitisa že prepeva pesmice s petimi toni, samo žanri so drugačni. Za en žanr si omisli ekstenzije, majčko do popka, kavbojke z bleščicami in že cvili v mikrofon, za drug žanr pa gre k vaški frizerki, ta ji naredi eno "ornk" trajno, dobi kakšen totalno zamortizirano kvazi narodno nošo, ki je niti lokalna folklorna skupina več ne potrebuje, nakar s kitaristom, ki zna prijeti dva akorda, pojeta enoglasno pesmico v štiričetrintinskem taktu, v ozadju sta še harmonikar in trobentač, postavijo se na travnik pred hišo, vsi nihajo v štirčetrtinskem taktu in z eno kamero v enem kadru posnamejo videospot, ki ga potem vrtijo na tistem kablu, ki ves čas vrti "domačo glasbo" in ta kabel potem moj operater en mesec kaže kot dodatno ponudbo in ker je kanal za dodatno ponudbo hudičevo blizu kanala s špansko televizijo, ki jo sama redno gledam, potem v tistem mesecu po pomoti kdaj tudi tisto goličarsko kablovsko grozo (kjer je nivo tako nizek, da celo Simona Weiss glasovno izpade kot Monserat Caballe v normalnem svetu) po pomoti pritisnem.
Včeraj sem bila na Gorenjskem in to v kraju z gostilno, kjer ves čas predvajajo Avsenikovo glasbo (ergo, veste, kje). Ta žanr nikoli ni bil moj izbor, ampak v tisti glasbi se sliši in čuti trud, ki je bil vanjo vložen. Sliši se, kako harmonije ne pobijajo melodije, sliši se kako aranžmaji povečujejo polnost zvoka, sliši se večglasno dovršeno petje (da so se pevci opevali kakšno uro-dve preden so stopili pred mikrofon) in teksti tudi niso popolnoma trivialni. Eni so prav dobri! In taki izdelki zaslužijo spoštovanje. Samo taki izdelki so v manjšini. Glavnina izdelkov je pa v stilu tiste eksistencialne lirike, ki gre takole:gostilna je moj dom.... (zelo primerno za deželo, ki ima resne teževe z alkoholizmom, ni kaj).
Vendelina jr.