Kako uporabiti tofu

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

9. jan 2010 22:02

Lahko tudi vprašate jade, se mi zdi, da je ona strokovnjak za tovrstne jedi.

ežoj

Tarja83  

član od: 17.11.2006

sporočila: 273

10. jan 2010 5:51

Ežoj, ljubitelj tofuja :). Sam po sebi je res katastrofa od jedi, malo zacinjen je pa,vsaj meni fajn. Tarja83

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

10. jan 2010 8:01

Jaz sem upoštevala ežojev nasvet (da probam z najmanjšo žličko kar jo mam doma) in od takrat me nikoli več ni "prijelo", da bi kupila tofu.

jade

Lee Ann  

član od: 11.2.2006

sporočila: 90

11. jan 2010 8:18

Tofu (navaden, dimljen, s papriko..) uporabljam primarno povsod, kjer bi sicer uporabila belo, pusto meso (piščanec, puran..), pa tudi namesto šunke za pico, lahko tudi namesto sira, čeprav namesto sira je bolje uporabiti kvas v kosmičih oz. kvasov posip, odvisno od jedi.. Poleg tofuja pa uporabljam tudi sejtan, ki pa ga uporabim namesto rdečega mesa, divjačine, govedine, ipd., vso to meso pa se tudi krasno nadomesti s sojini koščki in kosmiči.. Tofu in sejtan se krasno panirata (jaz seveda paniram brez jajc, z zmesjo vode in čičerikine ali druge moke + drobtine), odlična sta v enolončnicah, rižotah, golaž, juhah, prilogah, solatah, sendvičih, .. - enostavno: pripravlja se ju kot meso Kot veganka, tofu in sejtan uporabljam vsak dan, pač namesto mesa in sira.. Tudi recepte na KulSlo z mesom in sirom priredim tako, da uporabim tofu, sejtan ali sojine košče ter kosmiče. Sestavine oz. živila živalskega izvora (smetana, maslo, ..) pa zamenjam z drugimi živili rastlinskega izvora.. Je pa res, da je treba tako tofu kot sejtan okusno pripraviti, kot meso, sicer nimata ne vem kako dobrega okusa in škoda, da bi jima zaradi slabe priprave naredili krivico in rekli, da sta zanič.. Roko na srce, vsako živilo je lahko dobro, vendar le, če je dobro pripravljeno Lee Ann

neznan uporabnik

11. jan 2010 8:31

Se popolnoma strinjam z Lee Ann. Kritizirati nekaj, kar ne znaš dobro pripraviti, je malce smešno. ajda66

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. jan 2010 12:58

Tole pa moram povedat, pa ne brez kančka žlehtnobe:

Azijska in  afriška ljudstva, ameriški indijanci, in še kdo imajo ( se mi zdi, da se tako učeno reče ) laktozno intoleranco, kar pomeni, da ne morejo prebavljat mleka in mlečnih izdelkov ( pri otrocih še nekak gre, potem nič več ). Zaradi tega se v kitajski kuhinji nikoli ne uporabljajo mlečni izdelki. Kot nadomestek so iznajdli izločitev beljakovinskega dela soje ali fižola, in temu rečejo tofu.

Pšenica ima kot glavni sestavini gluten ( beljakovina ) in škrob in zaradi tega je kruh tako vredno živilo. Zdi se mi čista afnarija izpirat škrob v kanalizacijo in se potem afnati s šejtanom, namesto, da bi pojedel kos kruha. To se pravi, popoln obrok je lahko tudi kos kruha ( beljakovina in skrob ), na mal maščobe podušena kakšna zelenjava, ali solata ( maščoba, vitamini, antioxidanti.............. ). Enako se mi zdi neumno jest tofu, ki je roko na srce čisto brez okusa ( da ne rečem neužiten ) in se matrat ( znat pripravit ), da bi ratalo kaj užitnega, če se da čisto lepo skuhat fižol in ga uporabit na tisoč in en način, brez da bi kaj stran metali ( pa še nekaj vrst fižola je ). Podobno je tudi s sojo. Naj omenim še veliko izbiro mlečnih izdelkov, če začnem z jogurti, različne skute, maskarpone do težke artiljerije mlečnih izdelkov - najrazličnejši siri v različnem obdobju staranja.

Ja, prav imate: ne znam okusno pripravit tofu, tega se ne mislim niti učit, tega mi tudi ni treba iz zgoraj navedenih razlogov.

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

11. jan 2010 13:06

ežoj Ognjič

Lee Ann  

član od: 11.2.2006

sporočila: 90

11. jan 2010 13:40

ežoj, pa v bistvu si zadel bistvo: jesti samo zelenjavo in sadje je več kot dovolj Bravo!!! Pihaš na dušo meni veganki Sicer pa, ko omenjaš laktozno intoleranco, naj te dopolnim, da to ne velja le za azijska in afriška ljudstva, temveč za vse homo sapiens na sploh.. Nekje po 3. letu starosti namreč človek nima več encimov za predelavo laktoze (laktaza, amilaza, itn.), saj jih tudi ne potrebuje, nenazadnje je narava tako poskrbela, da sesalci sesamo materino mleko, dokler si hrane ne priskrbimo sami in materinega mleka ne rabimo več, torej tudi encimov za njegovo predelavo ne.. Kje je pa že kdo videl odraslo kravo, ki sesa svojo mamo kravo?.. in podobno.. Smešno.. In tako se tudi meni zdi deloma smešen tvoj odgovor, ker, a veš, si pač rada popestrim svoj jedilnik in pojem kaj drugega kot kos kruha in skledo strošnic za beljakovine, kot verjetno ti kot vsejedec z mlečnimi izdelki in mesom.. Ki ga verjetno znaš odlično pripraviti, kot pač jaz tofu Lee Ann

neznan uporabnik

11. jan 2010 13:58

Mogoče samo to, a surov, nezačinjen zrezek pa je užiten (ok, okusen, da se bolj natančmo opredelim)?? Tudi meso je treba, da je užitno, pripraviti, začiniti, ocverti, spohati, skuhati .. al karkoli že z njim počnete. Enako tofu in sejtan. Težava je samo v tem, da sta ti dve sestavini v našem kulinaričnem prostoru dokaj novi, zato ju ljudje ne znajo pripraviti. Pa tudi kakovost obojega po raznih Sparih in Mercatorjih je vprašljiva. Če bi enkrat poskusili resnično dobro in z domišljijo pripravljen tofu/sejtan, bi v njem našli prav poseben užitek. jancka

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

11. jan 2010 14:21

Jaz rada pravim, da se tofu daruje in prevzame okus vsega čemur ga dodaš terakota

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti