Revma priporočena živila

mmbrlan  

član od: 17.4.2005

sporočila: 109

tema odprta - 18. apr 2007 10:03 | ogledi: 22.778 | odgovori: 13

Baje imam pri svojih 30-ih revmo!!! Kakšen šok zame, ki nikdar nisem bila prav posebej bolna (razen kake gripce ali prehlada).

Slišala sem,da tudi tu obstajajo priporočena in odvsetovana živila. A kaj veste o tem?

Lp

mmbrlan

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

18. apr 2007 10:09

Prejšnji teden je bil v oddaji "Zlatko Zakladko" omenjeno olje za mazanje pri težavah oziroma bolečinah pri revmi: v kvalitetno oljčno olje naj bi za cca 3 tedne namočili cvetove majarona in pustili na soncu. S takšnim oljem naj bi mazali sklepe in bolečine naj bi popustile... Že čakam, da moj majaron vzcveti, da bom pripravila olje za mamo! veverica

balu  

član od: 26.1.2006

sporočila: 464

19. apr 2007 4:53

Moja babica si kuha čaj iz zelenih delov peteršilja in popije na dan en lonček.Pravi ,da je veliko boljše kot prej. balu balu

mmbrlan  

član od: 17.4.2005

sporočila: 109

19. apr 2007 9:40

Hvala veverica in balu za vajina odgovora. Zdaj je potrjeno tudi po krvnih testih, tako da moram k revmatologu ... In ne vprašat, kakšna je čakalna doba!!! Na strani od bolnice Petra Držaja piše, da je za 1. pregled treba čakat - lepo prosim - devet (9) mesecev. Nenormalno!!! Lp mmbrlan

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

19. apr 2007 10:25

Pa napotnico je treba poslati po pošti, sama sem jo že pred tremi tedni, pa ni še  nobenega odgovora. Malo se mi je čudno zdelo in sem se zbala, da se je zgubila, pa mi je sestra po telefonu rekla, da nič skrbet. Saj mi bo napotnica prej propadla, preden pridem na pregled.

 

Pred leti sem si tole skopirala glede prehrane. Čeprav je mišljeno za artritis, mislim, da pride v poštev tudi za revmo.

Artritis je ena najbolj razširjenih zdravstvenih težav. Pojavlja se v različnih oblikah, ki povzročajo različne oblike otekanja in bolečin v sklepih. Obstajata dve glavni obliki, ki ju pogosto enačijo z mišičnimi bolečinami pod splošnim nazivom revmatizem. Pri osteoartritisu je sklepni hrustanec okvarjen ali pa otrdi in se kosti deformirajo - pojavijo se bule in izrastki. Pri revmatoidnem artritisu se sklepi vnamejo in pojavijo se bolečine, povišana temperatura in otrdelost. Ne vemo prav veliko o vlogi hrane pri preprečevanju artritisa, vse več pa je dokazov, da ga je s pravilno  dieto moč uspešno zdraviti.

Diete pri artritisu temeljijo na dveh spoznanjih. Prvo je, da so nekatere oblike artritisa bolj ali manj neposredna posledica dolgoletne neprimerne prehrane in stresa. Obvladovanje stresa v kombinaciji z vegatarjansko dieto, sestavljeno iz zelenjave, nerafiniranih ogljikovih hidratov,oreščkov in semen, lahko torej v nekaj mesecih  prinese olajšanje. Drugo spoznanje je, da so nekateri primeri revmatoidnega artritisa pravzaprav reakcija na določena živila, ki se jim je treba odreči.Spodnji jedilnik delno temelji na dieti, ki jo predpisujejo pri artritisu v bolnišnici v Cambridgeu.

Štiri tedne se popolnoma izogibajte  pravemu čaju, čokoladi, sladkorju, alkoholu, mesu (razen perutnini), morskim sadežem, agrumom, živilom iz slanice, prekajeni hrani, pšenici, rži, ječmenu, sojinim izdelkom, kikirikiju in jajcem.

Izogibajte se hrani z dodanim sladkorjem. Omejite maščobe in sol kolikor je mogoče.

Po štirih tednih ponovno vključite po eno živilo na vsake štiri dni in opazujte odziv telesa. Najprej vključite osnovna živila - mleko, pšenico, meso in jajca. Vsako živilo, ki povzroči preobčutljivo reakcijo, spet izločite.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. apr 2007 10:29

Darling, pa tako mlada. Moja teta se z revmo spopada od svojega 45 leta in zadnjih 12 let spremljamo to njeno muko in si mislimo, ona pa najbolj, da bi ji, če bi se aktivno spopadla z revmo in ne bi predpostavljala, da zdravniki vedo najbolje, bilo marsikaj prihranjeno. Ta razna olja - škodovati verjetno ne morejo, morda pa naredijo placebo efekt. Hrana: vse tisto, kar je vobče priporočeno za zdravo prehrano, je koristno tudi za revmatičnega bolnika. Vse tisto, kar vobče škodi, škodi tudi revmatičnemu bolniku. Ker imaš itak dolgo čakalno dobo pri specialistu, ti svetujem, da se v vmesnem času izobraziš na to temo. Revma je avtoimnunska bolezen in v zelo veliko primerih nastane kot posledica psihične in fizične zakrčenosti (stresa). Moji teti se je revma pojavila po tem, ko se je uspešno spopadla z rakom. Raka je kao fizično premagala pred 20-imi leti, rane na psihi so pa ostale in so se transformirale v revmo. Ne bi ravno iz tetinega primera izvajala občega zakona, samo, dejstvo je, da je čisto vse v glavi. Tudi zametki revme. In glava je dejansko edino, kar lahko sami popravimo/izboljšamo. Drugače ti pa svetujem, da si veliko na soncu in toplih krajih. Toplota namreč pospešuje celotno presnovo, kar pa posledično upočasnjuje nastajanje revmatičnih kristalčkov na sklepih. Drugače pa ga čez dr. Sonce in dr. Dalmacijo itak ni - ti "zdravili" sta mnogo bolj učinkoviti kot domača olja. Vendelina jr.

mmbrlan  

član od: 17.4.2005

sporočila: 109

19. apr 2007 22:10

Lijana, saj v bistvu gre za revmatoidni artritis,... Prav zdajle me trga po gležnjih in stopalih, počutim se pa kot bi imela 100 kil uteži na vsaki nogi. En dan že mislim, da bo počas konec bolečin, in hodim normalno, drugi dan pase vse postavi na glavo. Vendelina, se čisto strinjam s tabo glede psihe - jasno, vse je v glavi, pa tudi sicer nisem preveč pesimističnih občutkov, raje mislim, da bo že bolje. Po moje bo tudi pri meni posledica strsa in preobremenjenosti (služba, familija pa še študij, ki se hvala bogu približuje koncu). Mi je pa vsak reče:"a pri teh letih!?". Tudi meni ni čisto jasno... mmbrlan

bixel  

član od: 16.1.2009

sporočila: 7

24. nov 2014 23:02

Meni so pri 23 letih odkrili začetno fazo osteoartritisa. Ker pa me ob določenih dnevih tako bolijo kolena ali zapestje, da me ovirajo pri delu, drugače povedano se ne morem normalno vstat in uporablat zapestja, me zanima na kakšne načine si lajšate bolečine vi. najbol me zanimajo kakšne kremice, mazila po možnosti iz domače lekarne, ne branim se pa tudi drugih nasvetov.

Lp.

bixel

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

25. nov 2014 19:04

Bixel, te bolita hkrati obe zapestji oz. obe koleni?

Meni je v prvi fazi zeeelo pomagala izključitev glutena iz prehrane - zaradi sinove celiakije sem tudi jaz spremenila prehrano - mora pa biti 100% brez glutena (ki je izjemno močan vnetni faktor).

Pri artritisu pa pomaga tudi domače zdravilo: pol žličke cimeta, pol žličke kurkume, dober ščepec ingverja v prahu, za lešnik kokosovega masla ali oljčnega olja ter pol žlice medu, zmešano z malce tople vode zaužijemo zjutraj in zvečer. Nekako po enem mesecu bi moralo priti do bistvenega izboljšanja, lahko pa že dosti prej - odvisno, kako dolgo se težave s sklepi že vlečejo.

 

 

robida

bixel  

član od: 16.1.2009

sporočila: 7

26. nov 2014 12:30

Pri kolenih me je najprej samo desno kake 3 leta pa že tudi levo. Zapestje pa samo desno zaenkrat . Zdravniško mam priznano kake pou leta bolečine pa čutim od 16-ga leta. Zdravniki so mi pa rekl, da naj čakam do prvih večjih unetij. Sam meni se ne zdi to najbol pametno, zato bom poskusla z domačimi zdravili.

Robida hvala za nasvet definitivno poskusim.

bixel

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

26. nov 2014 17:04

Meni je pomagalo, prvo in drugo...rabiš potrpljenje.

robida

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti