Univ. dipl.pravnica - pripravništvo
Kar dobro poznam razmere v pravosodju, tako da čisto razumem janino2 željo, da pride na prakso na sodišče preko pripravništva v odvetniški pisarni. Ker imajo pripravniki pri odvetnikih in notarjih, kot je že sama povedala, dodatna mesta za pripravništvo na sodišču, medtem ko se na pripravništvona sodišču čaka tudi po dve, tri leta. Tudi če ga kdo opravlja volontersko, so že bili takšni primeri.
In ker pripravništvo v pravosodju traja dve leti, mi je janina2 želja po tem, da je za svoje delo plačana, povsem razumljiva. Si predstavljate dve leti delati zastonj, z diplomo iz prava?
Je pa res, da bi se jaz v njeni situaciji lepo usedla k telefonu in po vrsti klicala odvetniške pisarne, če potrebujejo pripravnika. Na ta način že narediš nek vtis, da hočeš nekaj narediti zase, da si upaš, da si energičen in da veš, kaj hočeš. Takšne pa imajo odvetniki radi.
Ob tem pa pisat prošnje, spremljat oglase. Manj jih napišeš, manjše možnosti imaš.
Ne pozabi pa še na eno možnost - če želiš v dobro in znano odvetniško pisarno, boš morala ti njim plačat, da te sploh vzamejo za pripravnico, takšna je praksa ponekod v Ljubljani. Mi v provinci, kot so MB in ostala mesta, smo tu še malo zadaj, ampak tisti, ki vztrajajo v Lj, morajo zato plačat visoko ceno.
Tako da, jana2, če si zmogla s kar solidnim povprečjem končast pravo, boš z malo vztrajnosti gotovo našla tudi primerno prakso. In ti bo ta izkušnja iskanja gotovo dobra popotnica pri nadaljnjem delu.
Mamamia
mamamia
| jana2 je napisal/a: |
| tasau, hvala za pohvalo, ampak žal je za pripravništvo na sodišču kakem razumnem roku preslabo...bi moralo biti vsaj tam nekje 8,4 (glede na sistem zaposlovanja pripravnikov). nasty girl, da bi vsaj bilo tako...morda pa samo v naši okolici zadeve potekajo tako, da če nimaš poznanstev...glede volonterskega pripravništva imam pa precej odklonilno stališče. Zakaj? Iz mojega vidika: ker se mi zdi, da če neko delo opraviš in če ga dobro opraviš, si za to tudi zaslužiš plačilo. Iz vidika delodajlca: na delavca, ki ga plačaš se lahko vsekakor bolj zaneseš, na njega preložiš večjo odgovornost in od njega tudi več zahtevaš. Iz vidika staršev pripravnika: 24 let so me živeli, a se vam zdi pošteno, da pa ko grem službo, oni še vedno plačujejo zame? Iz vidika dodatnih stroškov: verjetno delodajlec pričakuje, da je pripravnik na delovnem mestu urejen, to pomeni novo garderobo (ne morem se ravno v kavbojkah in puloverju pojavit tam), tu je se prevoz na delo, hrana...vse to finančno breme pade name (oz. na starše), odpadejo pa jasno vse študentske olajšave. Ja frina, težava je v praksi na sodišču, žal :( pa bomo že, če smo do sem prilezli:) lep dan vsem. jana jana2 |
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Spaghettoni z omako iz kozic, paradižnikov in sveže bazilike

Grillita s čevapčiči na BBQ in grški način