Vipava in okolica

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

tema odprta - 14. feb 2007 18:11 | ogledi: 4.101 | odgovori: 10

 za vikend sem v Vipavi,pa bi vas rada prosila,če mi lahko svetujete kaj si lahko ogledamo in pa kakšno dobro gostilno.mislim dobra hrana in solidne cene saj razumete? kaj pa Štanjel - tam bom - kaj je lepega za videti,da se splača pogledat?nikoli še nisem bila na tem koncu zato vas to sprašujem.kaj pa osmice ,je katera ta vikend? na portalu še niso objavljene za letos.

 hvala in lep pozdrav

gajka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

14. feb 2007 20:04

terlikar je tam doma, kje pa je zadnje cajte. Loni Makaroni

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

14. feb 2007 20:14

joj hvala mogoče se pa kaj oglasi. lep večer gajka

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

15. feb 2007 10:21

Sicer nisem iz tistega konca, ampak splača se pogledat Štanjel vsekakor (Ferarijev vrt, pa gotsko cerkev). Drugače pa imajo v Pliskovici tudi učno pot, tako da se lahko pozanimate za pohod v hostlu v Pliskovici. Mislim, da imajo tudi internet stran.

Blizu je tudi jama Vilenica, prva turistična jama v Slo.

Kar se pa gostilen tiče pa res ne vem.

lp

tamara

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. feb 2007 10:39

 

Kar nekam se peljati in potem hoditi malo okoli in potem je še vse zaprto - in potem najti eno gostilno - to je malo veliko vložene energije za premalo dobljenih informacij..

Mi se raziksovanja krajev vedno lotimo tako, da si izberemo temo. Recimo, pri Vipavi - zlasti, če koncev sploh ne poznaš, kar pomeni, da boš morala tja še večkrat, se kar ponuja tema: Tistega lepega dne. Gre za eno največjih filmskih mojstovin v svetovnem merilu in če filma nisi videla ali pa se ga ne spomniš - v videoteki imajo tako videokaseto in DVD verzijo. Skratka, pogledaš film, ki so ga posneli v starem delu Vipave in potem si da cela familija za nalogo, da na kraju samem najdete čim več posnetih lokacij. In se pofotkate pred vsemi najdenimi lokacijami. Po taki akciji vsi zaslužijo kosilo. Gostiln, kmečkih turizmov in vsega je tam v izobilju, samo je pametno rezervirati - povsod tam, kjer sprejemajo rezervacije, jih sprejemajo zato, ker je polno Italijanov čez vikend in tam, kamor hodijo Italijani, se vedno dobro je in pije.

Ali pa iz Vipave v Baško grapo (in poiskati gostilno z imenom Na svoji zemlji - te ni na netu - ima pa izlet spet zelo veliko filmskih referenc)

 

Obenem pa si lahko med vožnjo ogledate še teren za tematiko, ki je primerna za pomladne izlete in sicer:

- pešačenje po poteh Ivana Pregla, Cirila Kosmača, Franceta Bevka (vmes je polno kmečkih turizmov)

- pešačenje malo bolj zahodno od Vipave - tema: Soška fronta (Kobardi), Gregorčič (in na koncu seveda Topli Vasl)

- kraški kolesarski krog Senadolice-Šepulje-Štanjel-Tomaj-Sežana.

 

Skratka, vsaj še petkrat boš morala na tisti konec.

Vendelina jr.

neznan uporabnik

15. feb 2007 12:05

Film Tistega lepega dne ni bil posnet v Vipavi ampak v Ajdovščini (prihod na železniško postajo) in v Podnanosu (ostali del filma).

Sedaj pa nekaj upam da koristnih informacij za Gajko: 

 Prav na področju Vipava je vredno ogleda kar nekaj znamenitosti in sicer:

Vipavski grad - Lantierijev dvorec in del grajskega parka - danes je to park ob trgu v Vipavi.

Ostanki starega vipavskega gradu so lepo vidni nad mestom - lep sprehod z lepim razgledom po gornjem delu Vipavske doline.

Vipavska cerkev Svetega Štefana.

Številni mostički, saj Vipavi pravijo tudi primorske Benetke. Reka Vipava namreč izvira iz številnih izvirov izpod Nanosa.

Izvir reke Vipave - podskalca.

Na vipavskem pokopališču si lahko ogledate originalna sarkofaga iz Egipta, ki jih je raziskovalec in egiprolog Anton Lavrin dal pripeljati iz Egipta. Sarkofaga sta iz leta okrog 2450 pr.n.št. in so ju našli v grobnici egipčanske dinastije ob vznožju velikih piramid v Gizi. Danes so v njih pokopani posmrtni ostanki družine Lavrinovih iz Vipave.

Dvorec Zemono - stoji na griču poraslem s trto cca 1 km iz Vipave proti Ajdovščini. V dvorcu si lahko ogledate lepe freske, v prvem nadstropju pa je razstavni salon tovarne pohištva Lipa. V kleti pa je elitna restavracija, ki nudi izredne kulinarične užitke (ni pa za bolj plitev žep).

V bližini Vipave pa je tudi kraj Goče (ob cesti Vipava-Sežana). Kraj je zelo lepo ohranjen in obnovljen - ozke uličice, stare hiše z ganki....

To bi bilo mogoče najbolj zanimivo na področju Vipave.

Zanimiv bi bil tudi ogled Ajdovščine - ostanki rimskega obzidja, Izvih Hublja, zlasti v teh deževnih dneh, ko teče voda iz vseh mogočih lukenj, ogled Pilonove galerije - trenutno je v njej razstava del domačega umetnika g. Jazbarja, v 1. nadstropju pa si je mogoče ogledati del Pilonove zbirke slik, ogled etnološke zbirke in zbirke fosilov - pri Domu krajanov, mogoče Vipavskega križa, kjer si je mogoče ogledati izredno bogato knjižnico v kapucinskem samostanu. Tudi sam ogled kraja je zelo zanimiv.

Na tem koncu Slovenije je zelo veliko zanimivih stvari, seveda pa si jih ni mogoče vseh ogledati v enem dnevu.

Upam, da sem natresla nekaj koristnih informacij pav za Vipavo in njeno bližnjo okolico.

Lep izlet, upamo, da bo tudi lepo vreme z malo vipavske burje - tudi to je znamenitost Vipavske doline, ki se nam je sicer letos malo izneverila (vsaj kakor danes napovedujejo).

Tedi

tedi

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. feb 2007 12:31

 

Tedi, kje so bili pa potem posneti tisti famozni kadri na mostu, ko Sotlar mlati Rozmana in potem oba zgrmita v vodo in potem pride župnik Zupan in vpraša, kdo je doli in se sliši "midva" in potem vpraša Zupan, "kdo je to - midva"? Ker nam so na šolski ekskurziji v Vipavi prodali, da je bilo to tam in celo na mostu smo stali - jaz sem pa potem tja v naslednjih dvajsetih letih peljala kar nekaj otrok - a sem živela v zmoti?

Sicer pa hvala za namige za oglede

Vendelina jr.

neznan uporabnik

15. feb 2007 15:27

Vendelina, za most točno ne vem, se bom še pozanimala, vendar v Vipavi sta dva taka mosta, vendar pod nobenim, razen v velikem deževju ne teče toliko vode. Sta pa oba tudi v precej naseljenem delu, tako da glede na to da tudi jaz film obožujem in si ga za nostalgijo večkrat pogledam, menim, da to ni v Vipavi. tedi

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

15. feb 2007 15:52

Takrat ko so ta film snemal je bil Sotlarjev Berti še mlad, pa je blo tudi mogoče še več vode Matjaž

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti