Kisla smetana

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. sep 2011 10:42

Creme fraiche je kisla smetana s približno 28% maščobe. Uporabljaš jo lahko tako kot kislo smetano. V Franciji jo običajno dodajo že kuhanim jedem, v Vzhodni Evropi, še posebej v Ukrajini, Poljski in v nekaterih predelih Rusije jo pa kuhajo. Na Bližnjem in Srednjem Vzhodu kuhajo z neposnetim kameljim jogurtom, ki je po kislosti in vsebnosti maščob zelo podoben naši kisli smetani , tako, da je pri pripravi curryjev in podobne hrane pametno mešati jogurt in kislo smetano, če se že ne odločimo uporabiti slednje v celoti.

Creme fraiche in njena bolj ali manj kisla in mastna različica kisla smetana omako (tekočino) pri segrevanju razredči, prav nasprotno od sladke (nekisane) smetane, ki tekočino ob segrevanju zgosti.

 

nola

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

12. sep 2011 18:48

Samo namig: odlično kislo smetano proizvaja ( in prodaja) sirarna Bogataj iz Gorenje vasi. Vem da prodajajo svoje izdelke na tržnicah v Škofji Loki, Kranju in BTC-ju v Ljubljani, lahko pa še kje drugje, ne vem...

peter

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

12. sep 2011 19:32

Čisto naključno sem naletela na tole. Poskusiti ni greh, kajne?

rimljanka

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

12. sep 2011 19:57

nola je napisal/a:

/.../ v Vzhodni Evropi, še posebej v Ukrajini, Poljski in v nekaterih predelih Rusije jo pa kuhajo. /.../

nola

 

Lahko o tem kaj več poveste? Ne z Ukrajine ne s Poljske namreč ne poznam jedi, kjer bi kislo smetano kuhali. Pravzaprav jo povsod jedo kar zraven: barszcz, gałąbki, bigos, pierogi, żurek - povsod dobiš zraven kepo smetane. Prav tako v Ukrajini, po mojih izkušnjah. Z rusko kuhinjo kot tako pa razen (ajdovih) palačink s kislo smetano in medom nisem imel stika - pa tudi tam ni kuhana.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

12. sep 2011 22:31

Malo sem brskala po internetu, kako se dela creme fraiche (kaj čem, če je karkoli od mleka in smetane, sem takoj zraven) in za razliko od gospe na rimljankinem linku, ki dodaja kislo mleko, povsod dodajajo pinjenec ("buttermilk" - po mojem je to  tisto, kar ostane, ko iz smetane narediš maslo). Ne vem, če je rezultat isti - ampak slab nikakor ne more biti. Še ena zabava za čez vikend.....

Sonja

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

12. sep 2011 23:17

limnol je napisal/a:

Malo sem brskala po internetu, kako se dela creme fraiche (kaj čem, če je karkoli od mleka in smetane, sem takoj zraven) in za razliko od gospe na rimljankinem linku, ki dodaja kislo mleko, povsod dodajajo pinjenec ("buttermilk" - po mojem je to  tisto, kar ostane, ko iz smetane narediš maslo). Ne vem, če je rezultat isti - ampak slab nikakor ne more biti. Še ena zabava za čez vikend.....



Sonja

 

Tu vlada rahla zmeda v angleščini.

Namreč, v anglosaškem svetu se je pinilo venomer le kislo smetano in nikoli sladke (mlekarski priročnik iz 19. stol., npr., opisuje, da "maslo iz sladke smetane gre slabo v prodajo, saj se kupci pritožujejo, da sploh nima okusa po maslu, pa tudi barve ni prave." Ta odstavek samo za ilustracijo, bistvo pa je tole: ker so vedno pinili le kislo smetano, je bil pinjenec ('buttermilk') vedno kisel. Ker pa je tak pinjenec po okusu precej podoben posnetemu kislemu mleku, po konsistenci pa tudi (samo tekočemu kislemu mleku, ne pa tudi čvrstemu), se danes 'buttermilk' v (vsaj ameriški) angleščini reče kar kislemu mleku (pa tudi kislemu pinjencu, seveda, a je slednjega v primerjavi s prvim danes zanemarljivo malo na policah in v prehranski kulturi).

Torej, résumé: če dandanašnji na internetu v angleščini preberete 'buttermilk', potem gre v 99,9 % primerov za naše (tekoče) kislo mleko

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

12. sep 2011 23:22

Limnol, jaz delam Creme Fraiche z buttermilkom.  Čisto zares se nisem nikoli poglabljala v detajle, me je , sem namreč vedno mislila, da je to, kar kupujem, kislo mleko. Ima prav tak okus, če je od manjših mlekarn. Masovno proizveden je zame neokusen.

Malo me firbec matra, ker prodajajo tudi polnomastnega (buttermilk, namreč), ki je seveda najboljši in ima dejansko okus kot res dobro kislo mleko, ki so ga včasih (mogoče še) delale Ljubljanske mlekarne. No, meni je bilo od LM (ali so bile Mariborske?) boljše kot doma narejeno, četudi je bilo iz "domačega" mleka.

 Kot mestna deklica seveda ne pinjenca ne sirotke nisem nikoli videla. Ampak, meni jako blizu oseba, je delal maslo od petega leta starosti (talk about child labor), do "se ne morem spomnit kako dolgo". Očitno, je nekaj  fishy, kar se tegale "mojega" buttermilka tiče.   Je popolnoma belo (razen če sem farbenblind) in po preverjanju etikete na internetu ima enako količino kalorij, kot mleko. Jaz pa že leta in leta trobezljam, kako dobro kislo mleko kupujem.

 

 @666, hvala za pojasnilo. Zgoraj omenjeni je imel očitno spet prav, ko je vztrajal, da midva pijeva kislo mleko in ne pinjenca.

 

 



Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 13. 2011 02:31

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

13. sep 2011 8:57

Mi ni dalo miru, pa sem še naprej malo guglala..... http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk

Torej: buttermilk je očitno lahko vse od zgoraj omenjenega, pa še marsikaj drugega.

Potem sem šla pa vprašat francosko wikipedio:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_fra%C3%AEche

Glede na to, da je moja francoščina že malo zaprašena, ne jamčim za nič - ampak po tem sodeč se creme fraiche dela iz smetane posnete s surovega mleka (creme legere) z dodatkom kislega mleka oziroma se smetana cepi z zakterijami lactobacillus.  Na zdaj pa vedi..... sicer pa, važno, da je dobro. Bo treba enkrat malo eksperimentirat.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti