Oddam mucke

tema je zaklenjena

ultranova  

član od: 30.11.2010

sporočila: 529

27. mar 2012 15:52

oh,in čudežno so oddani v enem dnevu In prepovedana je prepovedana,brez narekovajev.

ultranova

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

27. mar 2012 19:34

pe3ca je napisal/a:

Koliko negativnih komentarjev, kot da sem morilec, pismo ej. 


pe3ca

Si morilka, če bi raje ubila mucka /mucko, kot pa poskrbela zanj. Žal, tu ni sivega območja ali narekovanju. Ker mucka potem ne bo "samo malo mrtva".

Evtanazija je dovoljena le v primeru, ko ni živali druge pomoči. Tej muci pa je...

Monika7

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

27. mar 2012 21:03

pe3ca je napisal/a:

Najprej, muca, ki je skotila je bila mačkon miki do kotitve.

pe3ca

A gospod ne zna pogledat mački pod rep? Ali pa vsaj ti, če praviš, da si iz foha.

lp

cervus

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

27. mar 2012 22:43

Jaz sem pe3cin post čisto drugače razumela - da je sosed rekel, da bo dal naslednji dan mucke na evtanazijo, ona pa je skočila v akcijo in skušala tule na Kulinariki poiskati jim nove lastnike, preden sosed to stori. 

Ne zdi se mi prav, da se jo sedaj kritizira in celo zmerja z morilko, saj ni ona tista, ki se je tako odločila - ona hoče smrt malih muc preprečiti!

tulka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

27. mar 2012 23:25

pe3ca je napisal/a:

Da ne bo pomote, povsem vem, da je evtanazija "prepovedana" (ampak jo izvajajo tudi v prepolnih zavetiščih in ničkolikokrat se na FB najde povezava do kakšne psičke ali druge živali, ki bo, če ne najde lastnika evtanizirana), ampak skušajte razumeti, da je potem to še "najboljša" (ne najdem drugega ustreznega izraza)rešitev, raje kot da bi jih vrgel v vodo ali odvrgel v gozd ali pa komu nastavil (ampak on ni takšen, da bi pustil živali mučiti). Ali bi mu naj odvrnila pomoč pri iskanju novih lastnikov?

In samo še to, jaz sem samo prenesla njegove besede.V njegovem in svojem imenu sem vas prosila za pomoč. In njegovi mladički so zdaj že vsi rezervirani, muc/a miki pa gre na sterilizacijo po oddaji muc.



pe3ca

Pa3ca, popolnoma prav si storila, da si sosedu pomagala iskati dom za mucke. Naziva "morilka" si res ne zaslužiš.

Mene je "v luft" dvignila tista navedba, da jih bo sicer "primoran dati na evtanazijo". Zdaj, ko se zgodba za mucke očitno srečno razpleta, pa upam, da sosedu kaj takega več ne bo prišlo na misel. Samo to.

 

Pa še o evtanazijav v zavetiščih. Drži, v zavetiščih se evtanazije izvajajo, vendar ne kar vsepovprek in ne zato, ker bi si lahko vodja zavetišča to kar izmislil. Evtanazije v zavetiščih odredi uradni veterinar in to za poškodovane oz. tako bolne živali, ki jim ni več pomoči, zakon v naši državi pa dovoljuje povsem legalno evtanazijo tudi - pazite zdaj - po 30 dneh bivanja v zavetišču. Razlog za to je lahko poleg kroničnih, težkih bolezni verjetno tudi prenapolnjenost zavetišča , ne vem, kako se lahko odločajo. Vsekakor jim je verjetno težko pri srcu ...

 

Zakaj zakon dovoljuje evtanazijo tudi po 30 dneh bivanja v zavetišču? Na žalost je tako, da je oskrba zapuščenih živali oz. plačilo te oskrbe dolžnost občin, v katerih so bile živali najdene in morajo imeti podpisano pogodno z enim od slovenskih zavetišč. Zakon občinam nalaga plačilo osnovne veterinarske oskrbe, sterilizacije/kastracije (govorimo o mačkah) ter 30 dni bivanja v zavetišču. Toliko in nič več.

Kaj pa potem, 31. dan? Če žival do takrat ne dobi novega lastnika, so stroški njene oskrbe breme koga? Občini ni več potrebno plačevati, tudi iz državnih virov ni prilivov za to, zato zavetiščem preostane edino lastna iznajdljivost in sposobnost pridobivanja sredstev na drug način. Tu pa smo v veliki večini na vrsti prostovoljci, ki pomagamo z doniranjem denarja, hrane, opreme, prirejanjem raznih dobrodelnih prireditev, izdelovanjem izdelkov za dobrodelne stojnice in podobno, od koder gre izkupiček v oskrbo tistih živali, ki bi se jim po strogo zakonskih merilih čas že iztekel. Pa seveda za oskrbo živali, ki že ob sprejemu potrebujejo več, kot le osnovno oskrbo - sem sodijo razne drage operacije in podobno, kar rešuje življenja teh živali. Pomagamo lahko seveda tudi čim bolj oglaševati živali, ki čakajo na nov dom in iskati primerne posvojitelje. Pomagamo lahko tudi s t.i. "posvojitvijo na daljavo", kar pomeni, da mesečno nakazujemo določen znesek za žival, ki je sicer sami ne moremo posvojiti in ji tako omogočimo varno čakanje na novi dom :)

Vsi, ki si nikakor ne želimo izvajanja evtanazij zaradi izteka 30 dnevnega roka, lahko pomagamo edino na ta način. In seveda z odgovornim lastništvom svojih živali. Tudi če bi bil rok daljši, 50, 60, 100 dni (plačila stroškiov s strani občin, to je davkoplačevalcev), se za veliko živali situacija ne bi dosti spremenila, kajti prav zaradi tega, ker zapuščenih živali na žalost nikoli ne zmanjka, bi bila zavetišča še zmeraj prepolna. Preveč je zapuščenih živali in premalo posvojiteljev.

Preveč je lastnikov, ki svojih živali nimajo označenih (zakonodaja na žalost zapoveduje obvezno čipiranje zgolj za pse). Če je nekje najden tavajoč pes, ki ga pridejo iskat ljudje iz zavetišča in mu tam odčitajo čip, na podlagi katerega pridejo do osebnih podatkov lastnika, je idealno. Lastnika obvestijo, ko  psa pride iskat (za to ima 8 dni časa), plača stroške odlova, prevoza in namestitve (če inšpekcija dokaže, da je pes tam zaradi naklepne zapustitve ali zanemarjanja, lastnika zna doleteti še kazen zaradi tega), pes gre domov in v zavetišču je tisto mesto spet prosto. Stroške nosi lastnik, ne pa občina.

Vendar pa je na žalost velika večina živali (tako psov kot mačk), ki se znajdejo v zavetiščih, neoznačenih. Tako postanejo "last" nas vseh davkoplačevalcev vsaj za teh 30 dni.

Lastnik, ki je v resnici kriv, da je do "odvečne" živali sploh prišlo, mirno spi doma, ker žival ni opremljena z njegovimi podatki, ga ni mogoče izslediti, v zavetišču pa se začne skrb za ubogo žival ... Najhuje je z mačkami ... cela legla najdejo ljudje zavržena v potokih, gozdovih, včasih celo pred vrati zavetišča. Kdo je njihov lastnik se ponavadi nikoli ne izve. Nikomur ni mogoče osebno izstaviti računa ... le nam vsem, davkoplačevalcem.

 

Svet bi bil lepši, če ...

ČE zavetišč sploh ne bi potrebovali, to pa bi se zgodilo, če ...

če bi vsak poskrbel za svoje živali, tako kot je treba,

če bi bile vse živali označene, da bi se ob izgubi takoj našlo lastnika ...

če bi lastniki poskrbeli, da bi omejili rojstva novih in novih živali, za katere na koncu sami niso sposobni poskrbeti in jih nekje zapustijo, če ...

Zato pa "tumbam" take reči, da bi vsi tisti "če"-ji nekoč postali realnost.

 

Pe3ca, prosim ne mislit, da je tole namenjeno samo tebi in tvojemu sosedu (upam, da se ne boš spet napadeno počutila), ker si ravno omenjala razne objave na Facebooku, kjer pogosto objavljajo - ali neke grožnje z evtanazijo ali pa "križanje" zavetišč, ki si drznejo poseči tudi po tem zakonsko dovoljenem skrajnem ukrepu, sem pomislila, da morda vsi ne poznajo situacij v zavetiščih, pa sem zato malo osvetlila dogajanje. Hvala za potrpežljivost.

 

Pa še povezava na zavetišče, kjer evtanazij ne izvajajo.

http://www.zavetisce-horjul.net/iscejo_dom.php

Tudi sama imam od tam posvojenega psička in jim pomagam, kolikor pač lahko. Razlog za mojo naklonjenost pa ni zgolj osebne narave, pač pa globoko spoštovanje njihovega prizadevanja, da bi vsem živalim našli dom, ki bi bil res primeren zanje. Pa ne glede, koliko dni, mesecev in celo let to traja. Pod slikami živali boste lahko videli števec dni njihovega bivanja v zavetišču.



Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 27. 2012 23:28

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

27. mar 2012 23:26

Punce , umirite se , no , saj je več kot očitno , da je šlo za nesporazum .

manca51

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti