Porodniška

dixi  

član od: 30.11.2005

sporočila: 208

tema odprta - 19. nov 2006 19:49 | ogledi: 3.721 | odgovori: 9

Ker ste vedno pripravljeni pomagat, ter znate tudi svetovat, vas bom tudi jaz prosila za nasvet.

Prijateljica, ki je redno zaposlena že nekaj let, je celo letošnje leto doma.Najprej

je bila v staležu, nato pa je nastopila porodniško, ki bo trajala do srede februarja.

Sedaj jo zanima, če lahko koristi celi letošnji dopust do konca junuja, glede na to,da ni letos delala niti dneva.Delodajalka ji pravi, da ne.Saj je že sama spraševala na več mestih, pa nihče ne ve.

Prosim za vašo pomoč.

Hvala in lep pozdrav!

dixi

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

19. nov 2006 19:59

Pri nas v službi se ga lahko koristi. Tudi jaz sem bila celo nosečnost na bolniški in nato na porodniški pa sem lahko koristila stari dopust. jade

bozena  

član od: 26.10.2003

sporočila: 234

19. nov 2006 21:49

Nima veze z bolniško pač pa s tem koliko časa bi bila v letošnjem letu v službi. Pa zdi se mi, da bi ga morala najmanj 10 dni že koristiti v tem letu, da lahko ostalega v naslednjem letu. So neke nove določbe. božena

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

19. nov 2006 22:06

Ja, jaz tudi nisem bila niti dan v službi, tisto leto, ko sem bila na porodniški. V tekočem letu moraš dopusta izkoristiti 10 dni nepretrgoma. Ker ga NE MOREŠ, če si na porodniški, ti ga pač 10 dan zapade, koristiš pa lahko preostanek. Tako je bilo pri nas. Smo raziskovali na kadrovski, kako in kaj in prišli do tega... Če pa je delodajalec fleksibilnejši in se ne ozira na zakon, potem lahko koristiš ves dopust, ko se porodniška konča.

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

19. nov 2006 22:08

Dopust 2006 lahko izkoristi do 30. 6. prihodnje leto, čeprav ni delala. Ona je v rednem delovnem razmerju in ji dopust pripada ne glede na to, če jo je zdravje izdalo. Letošnji dopust oziroma pravico do njega je pridobila z odločbo, izdano na podlagi zakona o delovnih razmerjih. (saj jo je verjetno dobila, kajne?) titta

kano  

član od: 28.5.2002

sporočila: 55

20. nov 2006 7:50

v vsakem primeru se je najbolje obrnit za odgovor na tiste, ki so odgovorni za tolmačenje delovno pravne zakonodaje - naj pokliče na inšpekcijo za delo - tam ji bodo morali podati informacijo. lp Sporočilo je spremenil(a) kano dne 20. nov 2006 08:02:59

lidka  

20. nov 2006 8:09

Jaz nisem šla nič na inšpekcijo. Bi pa bila zaželjen delavec po taki potezi, a? Zakon piše, če nisi v tekočem letu niti tri mesece zaporadoma v službi, ti ne pripada dopust,m ampak sorazmerni del. Je pa zeloooo ohlapno zapisano, tkao da se lahko tolmači na več načinov.

ZLATA  

član od: 31.3.2005

sporočila: 100

20. nov 2006 8:23

Iz Zakona o delovnih razmerjih 163. člen (izraba letnega dopusta) (1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna. (2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. (3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom. (4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca ZLATA

lidka  

20. nov 2006 9:41

No, Zlata, tu vse piše... Hvala

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

2. avg 2010 18:05

Pozdravljeni! Bom kar tule vprašala, da ne načenjam nove teme. Mogoče je pa katera iz "foha" tu gor in mi bo vedela iz prva roke povedat. Porodniški dopust sem nastopila konec marca in ga bom s 1. septembrom prekinila (služba). Kako je potem z nadomestilom oz. nekatere omenjajo neke dneve, ki jih moraš koristiti d otrokovega osmega leta starosti. Zaposlila pa se bom za polovični delovni čas. Hvala! Moycaa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti