Otroško varčevanje

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

26. jul 2006 12:21

Meni gre ravno to na živce, ker povsod prav čakajo, da te našp.... Jaz sem bom pozanimala tudi v bankah čez mejo. Vem, da ima oče tam odprt račun, osebne obravnave, vedno nekoga, ki govori slovensko. Kavic in sok po želji. Mislim, malo bolj na nivoju. Pri nas se ti zmeša že ko čakaš v vrsti...

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

26. jul 2006 12:40

Jaz pa ne bi tako posploševala, kajti tudi pri nas marsikatera banka že nudi osebno obravnavo in dobiš osebnega bančnika, sploh če jim poveš da te zanimajo varčevanja. Jaz imam osebnega bančnika, ki ga skoraj ne rabim (ker imam vse prek interneta in sploh ne hodim na banko), agenta za zavarovanja, ki je zelo prijazen in se mi prilagodi kakorkoli. Z vsemi se da vse pogovorit, odgovorijo na najbolj butasta vprašanja in nihče me ni še v nič prisilil. Sploh pa imamo tudi pri nas tuje banke, recimo Bank Austria zelo pohvalijo... Vsekakor si je pred varčevanjem potrebno pridobiti različna mnenja, pa tudi poslušati ljudi, ki so za to usposobljeni. Različni ljudje imajo različne želje, različne zmožnosti, ipd. lp, Marija

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

26. jul 2006 12:50

Ja, se strinjam s tabo, Galyka... Morda sem preveč posplošila. Z Bank Austria sem imela kolobocije, ko sem samo selila račun iz ene matične enote v drugo. Ponujajo mi vedno nekaj, kr je za NJIH ugodno, zame pa ne. Na stanovanjskemu kreditu na NLB so nama obdavčili obresti. Halo... Se pravi, zanje super, če prišparaš čimvečje vsote denarja... In zelo dvomim, da bi na NLB dobila osebne obravnave, če bi prosila. Kar tako. Mene moti, da so banke, Pošta ipd. vse v marmorju, imajo 10 mest za pultom, delajo pa 2 ali trije ljudje. Potrata prostora, materiala in vsega. Če šparajo na zaposlenih... IN spet to razkošje plačujemo mi.

tilenboc  

član od: 30.6.2004

sporočila: 221

26. jul 2006 13:56

Lep pozdrav! Med tem časom smo se malo pozanimali na finančni točki KD glede otroškega varčevanja. Res je problem, če odpreš recimo fond polico na otrokovo ime sploh če je otrok star tri leta (v bistvu če ni polnoleten). Če želiš prekiniti varčevanje, ko otrok še ni polnoleten, moraš dobiti soglasje na Centru za socialno delo (menda ne komplicirajo nič ampak meni se to zdi absurdno). Del fond police je obvezno življenjsko zavarovanje, pa čeprav plačamo v vrtcu vsako leto nezgodno zavarovanje, zato se mi zdi 20 let plačevati življenjsko zavarovanje nesmiselno. Tako da bom pisala še na med over na forum financiranje in se še slišimo, ko se za kakšno obliko varčevanja odločimo.

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

26. jul 2006 14:07

tilenboc je napisal/a:
Del fond police je obvezno življenjsko zavarovanje, pa čeprav plačamo v vrtcu vsako leto nezgodno zavarovanje, zato se mi zdi 20 let plačevati življenjsko zavarovanje nesmiselno.
Mislim, da vam niso razložili prav. Pri sklenitvi fondpolice vam nudijo nezgodno zavarovanje za otroka za minimalno doplačilo, življenjsko pa je del police. Tudi če varčujete za otroka (npr. štipendija), sta starša življensko zavarovana do njegovega 19. leta, kar pomeni da če se vama vmes (bog ne daj) kaj zgodi, ima potem ta otrok denar. Nekako tak je smisel življenjskih zavarovanj, da otrok ni nepreskrbljen, če se staršem kaj zgodi. Zato jaz nima sklenjenega življenjskega, ker ga v tem trenutku ne rabim... Ampak ko imaš otroke, se mi pa to zdi smiselno. lp, Marija

tilenboc  

član od: 30.6.2004

sporočila: 221

26. jul 2006 15:38

Oba z možem že imava sklenjeni fond polici, tudi v različnih skladih imava razpršen denar zaradi večje varnosti, zato se nama zdi nesmiselno, da plačujeva pri otroškem varčevanju del še za življenjsko zavarovanje, ker če se nama kaj zgodi itak dobi vse otrok. Zato tudi iščeva druge oblike varčevanja. Da bi pa imel fond polico brez zavarovanja se pa ne da. Verjetno bova odprla kakšen sklad,ki je vezan na Azijo in dolgoročno vlagala vanj. Moramo še malo razmisliti.

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

26. jul 2006 17:00

tilenboc je napisal/a:
Oba z možem že imava sklenjeni fond polici, tudi v različnih skladih imava razpršen denar zaradi večje varnosti, zato se nama zdi nesmiselno, da plačujeva pri otroškem varčevanju del še za življenjsko zavarovanje, ker če se nama kaj zgodi itak dobi vse otrok.
Aja, to je pa drugo. Meni je pa azija vseeno preveč riskantna, sploh za dolgoročno. Upam da se boste dobro odločili. Je pa to kar dilema, ko nisi nikol "dovolj pameten", da bi vedel kaj bo v prihodnosti. lp, Marija

tilenboc  

član od: 30.6.2004

sporočila: 221

26. jul 2006 21:35

Ja, res je kar dilema, ker nisi nikoli dovolj pameten. Res si je težko predstavljati kaj bo čez dvajset let. Upam, da karkoli se že bova odločila, da se bo otroku nabralo vsaj za študij ali pa kaj podobnega, ker mislim, da bo treba takrat itak popolnoma vse plačati. Je pa tako, če bi bil vedež ne bi bil revež.

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

27. jul 2006 11:50

lidka je napisal/a:
Na stanovanjskemu kreditu na NLB so nama obdavčili obresti. Halo... Se pravi, zanje super, če prišparaš čimvečje vsote denarja... In zelo dvomim, da bi na NLB dobila osebne obravnave, če bi prosila.
Lidika, to pa mislim, da ne bo držalo... Razpored obresti po stanovanjskem kreditu si dobila od banke z namenom, da jih daš v napoved kot olajšavo, nikakor pa ne z namenom dodatne obdavčitve, saj si zraven zneskov obresti (realnih in valorizacijskih) dobila še šifre pod katere si vpisovala zneske to se pravi, da so te šifre, če pogledaš na obrazec dohodnine, v rubrikah olajšav... Medtem, ko obresti po osebnem računu letos še niso bile obdavčene (čeprav si jih moral vpisati v napoved), po raznih varčevanjih in vezanih depozitih pa so bile obdavčene samo obresti nad 200.000, to se pravi, če si imel v letu 201.000 sit obresti, boš plačal davek na 1.000 sit. Glede osebne obravnave, pa naslednje: ni potrebno imeti ne vem kakšne prihodke na računu (kar je v bistvu pogoj za osebno obravnavo), če v banki naletiš na "pravega" komercialista, si bo vedno vzel čas zate in ti razjasnil zadeve, ki te zanimajo. Če se gre pa za večji znesek, ki bi ga človek rad naložil, je pa sigurno bolje, da ga že sam razpršiš vsaj na dve strani in seveda potem pridno dolagaš... Če pa prenašaš manjšo vsoto (za otroka), pa lahko skleneš varčevanje za dobo 5-ih let in potem spet na 5 let ... (to je vrsta varčevanja pri katerem ti iz leta v leto raste obrestna mera, pod pogojem, da vsak mesec pridno polagaš minimalno 5.000 sit), to je vekakor bolj varna varianta, pa še ne vleče se tako dolgo... 5 let mine, kot bi mignil... Lp, Silva Sporočilo je spremenil(a) silva dne 27. jul 2006 12:10:31

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti