Naša družina je bila prvič na otoku Ugljanu, v vasi Mala Lamjana, zdraven mesta Kali. Nad otokom sem razočarana.
Prvo razočaranje smo doživeli že v trajektni luki. Ko smo po 5 urah vožnje prispeli v Zadar, nimaš kam iti niti na WC, niti si nimaš kje umit rok! V stavbi Jadrolinjije, ki je imela WC so imeli v glavni sezoni zaklenjene WC-je! Ne moreš verjet! Po eni uri in pol čakanja v koloni pri 35 C na trajetk, smo lahko šli na WC šele na trajetu!
Glede na to, da je otok Ugljan s trajektom 25 min oddaljen od Zadra, se mi ne zdi kaj posebno turistično razvit. V večjih krajih v glavni turistični sezoni asvaltirajo, postavljajo tlakovce po promenadi ob morju (Kali, Preko). V kraju kjer smo bil, so v večini same nove hiše, neterim bi lahko rekli kar vile, nikjer pa skoraj nisi videl, da bi imeli montirano klimo (meni se zdi, da klima v apartmaju ni noben luksuz več, ampak osnovna stvar, ki bi jo moral apartma imeti). V kraju polovica vasi ob morju nima niti javne razsvetljave (ob morju se sprehajaš v totalni temi), ob cesti porezana makija, ki jo odvržejo kar nazaj v tiste grme, tako, da me ne čudi, da ko kaj zagori, zagori kot se spodobi, ko pa gori vse tisto suho vejevje, na pol vozišča je bila neasvaltirana cesta, ker so očitno nekaj kopali in pustili, kar tako, kot je, kopač je 2 dni kopal tik ob glavni plaži pri cca. 35 C in vetru, tako, da je tisti prah nosilo vse na okoli na prepotena telesa, ki so se sončila na plaži... Ne moreš verjet. Plačaš turistično takso 1 EUR na dan na odraslega in v 10 dneh komunala 2x pobere smeti na plaži iz kontejnerjev, ki so bili tako polni, da je bilo 3x več smeti v vrečkah naokoli, kot že v samem kontejnerju. Ostale smeti pa je jasno po celem kraju in v morje razpihal veter. Ma jim ne potegne...
Zvečer se ni nikjer nič dogajalo. Nobenih stojnic s kramo, ki jih vidiš po vseh turističnih krajih, pa ne da kaj kupiš, ampak tako, da popaseš malo oči, ko se sprehajaš zvečer, razen v Kukljici v nekem hotelskem kompleksu, ni bilo nikjer niti žive glasbe...Nič tipično turističnega utripa nima ta otok. Le neki barčki in gostilne.
Plaže so v glavnem skalnate, razen izjeme peščenih v Kukljici, Preko... S kolegi, ki imajo čoln smo se šli peljat po otoku s čolnom, vendar se ti sploh ne splača nikjer spustit sidra, ker so povsod, v vseh zalivčkih skalnate plaže, z slabim dostopom iz plaže v morje, pa še ježev je veliko.
To je definitivno otok, ki nas ne bo več videl.
Mijan