Špageti s paradižnikovo omako in baziliko
Sproti moraš porezati cvetoče poganjke, ki jih s pridom uporabiš v kuhinji ali vložiš v olje.
Rastline seveda hitro zacvetijo na vršnem (glavnem poganjku), ta pa zavira rast stranskih. Če odrežeš glavni poganjek, se razvijejo stranski, pri njih se zgodbica ponovi. Odrežeš zdaj glavni poganjek itd.
Tako se zgosti tudi živa meja, pa trava, če jo redno kosiš, kajne?
Veselo na delo, letos bo bazilika lepa, košata, katjuška. Sploh, če boš kupila sorto Magic Blue ali Magic White, obe sta namenjeni gojenju v zabojčkih, kot okrasni rastlini, se pa ZELO obneseta tudi kot začimbnici, seveda. Preverjeno, že mnogo let tako delam. Velja pa enak postopek sveda za vse bazilike i n sploh večino rastlin (seveda pa spet ne za vse, da ne bo potem kake graje in razočaranja).
Rožmarin, bazilika, šetraj, timijan, materina dušica, majaron gredo zagotovo skupaj, vsi imajo radi sonce, pa ne preveč vode.
Blue magic in White Magic sta sorti, ki sploh ne naredita semen, ju vzgajajo vgetativno, s potaknjenci. Imajo ju, vsaj prvo, druga je, po mojih izkušnjah redka, vsi večji vrtnarji, morda celo tisti v Arclinu, ki ti je blizu.
Obnese se kupit semena bazilike, pa tudi sadike. Sama počnem oboje, ker sem pač na vse začimbe zelo "mahnjena". Itak vsedno kupim vsako sadiko, če presodim, da take sorte še nimam.
Morda velja opozorilo, da kupljene sadike včasih napade ena čudna bolezen, od spodaj postanejo stebelca rjabva in rastlina uvene.
Če že kupim sadike, najraje take, ko je v enem lončku cel kup rastlinic (v petek sem jih v Vrtnariji Klinc v Litiji), pa potem razsadim na majhne kupčke.
Če te še kaj zanima, kar vprašaj, saj veš, da rada pomagam, če le znam in morem.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Špageti s paradižnikovo omako in baziliko

Kremna cvetačna juha