Varčevanje v kuhinji

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

1. mar 2014 22:20

Sebe lahko ocenim kot zelo varčno, ekološko ozaveščeno in kar je tega. A vode od pranja regrata pa ne bi shranjevala, ne rečem, da ne bi ene sklede zlila v školjko, a da bi imela plastičen balon v kopalnici, ne tega pa ne bom delala. Včasih, ko kje vidim na cesti, ko cev poči (že dvakrat v zadnjih desetletjih je  v moji neposredni bližini), steče toliko vode, da bi jaz lahko sto let vsak dan regrat prala. Sicer pa varčujem zelo rada oz. je to moj način življenja. Na deželi pa, ja tam pa vsako vodo od pranja zelenjave odnesem ven. Včasih smo rekli, da varčujmo, pa naj stane kar hoče.  Tudi varčevati je treba po pameti.

 

naor

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4530

2. mar 2014 7:39

Pri nas imamo lavor, ki ga damo v umivalnik ob vsakem umivanju rok (mesto mu je v banji), zbrano vodo zlivamo v školjko po opravljeni mali potrebi.
Prihranek je povprečno 4 kubike vode na mesec.
Ne gre toliko za denar,  od nekdaj mi je namreč nerazumno, da se v kanalizacijo zliva pitna voda in če se da, zakaj pa ne
 
V kuhinji pa varčujemo, predvsem pri obisku tržnice, včasih je kolo komaj vse prepeljalo, zdaj ostane prostor še za kakšno štruco kruha in jogurt, kupljeno nazaj grede.
lp
mzm

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5191

2. mar 2014 8:34

V družinskih gospodinjstvih se daleč največ vode porabi prav za splakovanje stranišč. Prebivalci kakega otoka recimo, kjer vode ni in se plačuje po ekonomski ceni, zelo dobro vedo, koliko je vredna, tako da nimajo problemov s kilometrino po stanovanjih. Večji problem se mi zdi to, da naše napeljave sploh ne omogočajo enostavnega recikliranja vode - da bi imeli recimo zbiralnik za vodo iz kuhinjskega odtoka, pralnega stroja in kopalne kadi, ki bi jo  potem enostavno napeljali v stranišče. Pa to sploh ni tako komplicirano, kot se sliši.

Sonja

emalisej  

član od: 16.1.2013

sporočila: 60

2. mar 2014 9:01

Za varčevanje pri vodi v WC školjki toplo priporočam kotliček, ki ima dve tipki- za malo/veliko potrebo. Je zelo velika razlika v porabi vode.

emalisej

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. mar 2014 9:06

Na otokih je razumljivo drugačno razmišljanje. Meni gre najbolj v nos pranje avtomobilov, sploh, da si ljudje v nedeljo vzamejo pol ure časa zato, da stojijo pred lokalno pumpo z meni prav lepo čistimi avtomobili. Pa še plačajo 7€ za ta trapasti tedenski ritual.

Da bi sam prekladal lavorje v kopalnici, mi zaenkrat tudi ne pade na misel. Če bo treba, seveda bom. Ampak, da na ta račun prihraniš štiri kubike je pa malo bosa?

Commis débarrasseur

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

2. mar 2014 9:08

Ko sem bil otrok, smo imeli oz. babica je imela zelo veliko stanovanje. Pravzaprav to kar nameravam povedat niti nima veze s kvadraturo, ker so podobno počeli tudi drugi v širši družini, prijatelji, znanci... Takrat cevi za odvod vode iz pralnih strojev, vsaj kolikor se jaz spomnim večinoma niso bile speljane direkt v steno. Danes večinoma so in je nemogoče to vodo ulovit pri teh napeljavah. Takrat je pa cev bila oz ležala v bani ali pa kr v enem od kuhinjskih korit. Odvisno kje je stroj imel svoje mesto. Pri pranju belega perila (kuhinjske krpe, brisače,prti, rjuhe in ostala posteljnina, ki so se prali na 95 stopinj, so ponavadi to vročo vodo po pranju lovili v velika plastična vedra.

Notri je bil ze rastopljen prašek in so nato s tem pomivali tla. To se je uporabljalo za sprotno pomivanje talnih povrsin. Dva alit trikrat letno, ko se je delal pa glanc, so bili drugi postopki. Ta voda se je nato zlila oz uporabila za splakovanje wc, pač koliko je je bilo. Enako pri barvastem perilu, ki se je pralo na nizjih temperaturah. Edino se nikoli ni uporabljala voda v kateri se je pralo spodnje perilo, ponečedeno perilo ali plenice. Hladna iz preostalih splakovanj se je pa uporabila za zalivanje grmičevja pa trave. Vrta nismo imeli, bilo je pa pred bajto ogromno grmov vrtnic pa kaj jaz vem česa od rož in grmov vse ne. Za vrtnice se pač spomnim, ker sem se redno bodel na trne in me ni nič izučilo, da ne smem šlatat kjer bode

Pa še hecno je bilo in zabano vse skupaj, ker je eno par starejših v stanju največjega alarma in pripravljenosti čakalo kdaj bo stroj začel bruhat vodo.

Kar se tiče ostalega varčevanja v tistih pa še kasnejših časih, se ne spomnim točno. Se pa spomnim, da smeti ni bilo kaj veliko. Sem bil jaz zadolžen,da sem to nosil v kanto - tiste sive so bile. Mogoče se je v treh dneh nabralo za tri male nosilne vrečke smeti. Danes se jih ponavadi toliko nabere v enem dopoldnevu.

 

Lp

preprost

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. mar 2014 9:13

Tri vrečke smeti v enem dopoldnevu?

Commis débarrasseur

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

2. mar 2014 9:19

Mogoče em malo pretiraval. V enem dnevu pa ziher dve nosilni. Včasih tudi tri. Danes je vse tako pakirano ali pa večina, da se že te plastične embalaže nabere. Večja izbira, večja potrošnja... Čist resno, mene je včasih groza, ko na koncu dneva vidim dve ali tri vrečke. Nosilne. Saj nato ločim plastiko in ostalo ter presipan v tiste 50 litrske. Sproti pa odlagam v te nosilne.

 

Lp

preprost

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8735

2. mar 2014 9:27

Razumem zlivanje vode na rože v hišah, ampak da v stanovanju počnem kaj takega, nooo, prekladanje lavorčkov in podobno. Ja, moj bog, to še nisem nikjer videla niti zasledila. 

Kako pa naj operem avto, če ne v avtopralnici, sicer tega ne delam vsako nedeljo, enkrat na mesec pa ja.

Meni gre najbolj v nos pranje avtomobilov, sploh, da si ljudje v nedeljo vzamejo pol ure časa zato, da stojijo pred lokalno pumpo z meni prav lepo čistimi avtomobili. Pa še plačajo 7€ za ta trapasti tedenski ritual.

Zzak, a se ti voziš v "usranem" avtomobilu?

 

Pozdravček!

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 9:35

Tudi pri nas smo toliko napredovali, da imamo podometno vgrajen kotliček v kopalnici, na dve tipki, koliko investicije se nam je s tem obrestovalo še nisem izračunala. Visoko v gorah pa res varčujemo, čeprav nam visokokvalitetna voda, studenčnica iz pip priteče iz bližnjega zajetja, tam pa res varčujem, ker se zavedam, koliko odpovedovanja je bilo potrebnega, da ta privilegij imamo.

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti