Pri nas obvezna "fila" pa gre takole...
Najprej prepričam mamo, da mi nadrobi kruh (ker pri tej fili je veliko dela samo s tem

).
Nato na olju prepražim sesekljano čebulo in česen, dodam mešano mleto meso, ga rahlo popečem (da se lepo razdrobi), solim in popram.
V drugi posodi zamešam (z ročnim mešalnikom) kislo smetano, jajca, sol (oz. vegeto), poper in kot me je mami učila OBVEZNO MALO CIMETA.
Nadrobljen kruh polijem z mešanico iz kisle smetane in jajc, dodam praženo mleto meso, svež (ali suh, če nimamo svežega) sesekljan poper in z rokami dobro pregnetem (kar nekaj časa). Zmes pustim malo stati, da se kruh primerno prepoji (če pa se mi zdi zmes presuha, zmešam ša kakšno kislo smetano in jajce in zmes dodatno namočim). Po okusu še solim.
S tem napolnim zajčka, svinjske rebra, piščanca... Če pa mi kaj "file" ostane, vzamem srebrno foljo, jo premažem z oljem in iz preostale mase na foliji oblikujem štručko. Zavijem jo v folijo in normalno spečem v pečici. Malo pred koncem pečenja, folijo na vrhu odprem, da se fila po vrhu lepo zapeče.
Ne vem zakaj, ampak ta fila iz folije mi je veliko bolj bolj všeč- je bolj pečena, kot tista, s katero je polnjeno meso, pa še vedno dovolj sočna. Pri nas je ob večjih praznikih vedno na mizi (in vedno jo delamo iz dveh velikih štruc kruha- vem, ogromno se sliši, samo je tako dobra, da vso pojemo. Če ne tisti dan, pa v naslednjih dneh, saj je mrzla prav tako super.)
LEP POZDRAV oz. DOBRO JUTRO VSEM!
Sporočilo je spremenil(a) rozanec dne 29. dec 2005 04:35:25