član od 200415862 sporočil
Evo mene znova na forum.
Kity, pri dieti zaradi težav z žolčem je potrebno paziti na vnos maščob v organizem, pa tudi na nekatere druge jedi, predvsem stročnice in svežo zelenjavo ter surovo sadje. Vsaj začasno se je potrebno odreči jajčnemu rumenjaku oziroma uporabi celih jajc (tudi v pecivih). Tudi sladke reči so bolj prepovedane kot ne, ješ lahko na primer biskvit brez rumenjaka, na njem pa kakšno kremo, prpravljeno iz pudinga s posnetim mlekom ali sadnim sokom. Tudi kakšni keski brez rumenjaka so dovoljeni, sladice iz posnete skute in podobno. Sadje je dovoljeno jesti v kompotih ali dušeno v malo vode, sveži sok iz pomaranče in grenivke, sveže pa se lahko uživa ananas in banane, a ne v pretiranih količinah. Izogibati se je treba sadju s peškami, vključno z grozdjem.
Priporočljiva je mlada, lahka zelenjava (korenje, kolerabica, brokoli, špinača, bučke - kuhano ali dušeno, začinjeno le z zelišči.
Način priprave hrane - kuhanje in dušenje, maščoba odpade. Dobro rastlinsko olje se hrani dodaja ob koncu kuhanja, takole za okus oziroma "zabelo".
Od mesa je priporočljiv perutninski file, pa teletina in še posebej ribe, pa kakšna pusta govedina.
Krompir se lahko je, tudi testenine in riž, a pripravljeno brez maščobe.
Dovoljena je tudi kakšna kava brez kofeina ali kavni nadomestek, pa sveži sokovi, razredčeni z vodo, najbolj priporočljivi pa so zeliščni čaji (niso dovoljeni pravi, črni čaji). Pa voda seveda. In nič alkohola.
Cmoki in pečen krompir sodijo med prepovedano hrano, tudi jedi iz krompirjevega testa. Pravzapšrav je prepovedano karkoli, kar se pripravlja v maščobi. In seveda maslo ter mast kot maščoba živlaskega izvora, enako kot kisla smetana in tudi sladka.
Če kaže, da težave z žolčem ne bodo hitro ponehale, se splača stopit do knjigarne in nabavit primerno knjigo, ali pa si preko interneta sprintat kakšna navodila. preko najdi.si najdeš veliko tega, tudi jaz sem iskala in našla kup uporabnih stvari. Ampak v vsakemprimeru se posvetuj z zdravnikom. To pa zato, ker vse, kar je zapisano, ni nujno, da drži za vsakogar. Saj veš, vrag je v podrobnostih. Sama sem bila prepričana, da lahko jem oreške, ker povsod piše, da vsebujejo zdrave rastlinske maščobe, in ko sem o tem vprašala mojega zdravnika, mi je oreške strogo prepovedal. Ker so polni kalorij in jih telo ne porabi, pa se maščobe potem kopičijo v telesu. Kar je logičnarazlaga, me je podučil, in omenil glodalce, ki se v jeseni najejo oreškov in imajo energije dovolj za celo zimo.
Torej, najbolje je stopiti do zdravnika, ko si že malo "podprta" z znanjem in izkušnjami,in ga povprašati o podrobnostih. Vsaj pri meni je bilo tako, da se mi je potem,ko sem obvladala osnove moje diete, porajalo kar nekaj vprašanj, in sem potem tudi dobila konkretne odgovore.
Torej, držim pesti, in lep pozdrav, Mamamia
mamamia