Kislo mleko

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

6. avg 2010 8:56

jaz tudi ne razumem povsem tega kisanja..pred leti mi je vsak dan ratalo , letos pa še prav nikoli, vse delam enako, enake skodelice, enako pomite postavim na isto mesto, celo sem dodala žlico jogurta ..pa nič...le usmradi se oz. ostane tekoče pod kožico. In sem obupala. Pa tako rada imam kislo mleko. Razlika je le, da je mleko od drugega kmeta, ampak to pa res ne bi smelo vplivati.

anka  

član od: 7.9.2005

sporočila: 4627

6. avg 2010 9:29

TORTICA je napisal/a:
Razlika je le, da je mleko od drugega kmeta, ampak to pa res ne bi smelo vplivati.
mogoče pa, mogoče je tudi odvisno, s čim se krave prehranjujejo (mrva-krmila-silaža? ne vem, samo na glas se sprašujem ... ker se je že tudi meni to zgodilo, da je mleko stalo na pultu, naredila se je gosta smetana, spodaj pa čist tekoče smrdeče mleko in po barvi tako, kot da bi že fajn bilo razredčeno z vodo; no pa jemljem mleko že precej časa na isti kmetiji ... tako da sem jaz to pripisovala temu, da je bilo takrat slabše in hladno vreme in se mleko ni hotlo skisati ... Tako da ob hladnejših dnevih tudi sama dodam jogurt ali pa če se je v tisti posodi že prej skisalo mleko, le tega pustim za kakšno žlico v njej in samo dolijem mleko. Kisam pa ga v stekleni posodi (taki manjši, ki jo imam drugače za kakšno solato). anka

Majdina  

član od: 27.9.2007

sporočila: 281

6. avg 2010 9:56

Prvič v sezoni se mleko v skodelici včasih ne skisa. Drugič in to v isti skodelici pa se in to neprimerno boljše. Sama sem bila doma na kmetih. Še toplo mleko izpod krave se lepo precedi,nalije(najboljše so glinene)v sklede,ki naj bodo nizke in širše pri vrhu.Mleko se pusti na toplem in uspeh je tu.V hladnejših dnevih smo latvice postavljali na kmečko peč. Kislo mleko s črnim kruhom je res dobro.Meni je všeč tudi kombinacija z mladim kuhanim krompirjem,žganci... Majdina

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

6. avg 2010 10:09

TORTICA je napisal/a:
Razlika je le, da je mleko od drugega kmeta, ampak to pa res ne bi smelo vplivati.

Lahko vpliva.  Lahko je hrana, lahko so zdravila (čeprav v tem primeru mleka ne bi smeli oddajati), lahko pa sredstvo, s katerim čistijo molzne naprave ... in verjetno še kaj. Vzemite ga še iz različnih mlekomatov in primerjajte.

 

PS.: lahko so kriva tudi domača pomivalna sredstva. Kljub splakovanju v mikro porah lahko še ostanejo sledi. Zato je najbolje za kisanje uporabljati vedno eno in isto posodo in jo pomivati ročno - brez pomivalnih sredstev. Pri kislem mleku res niso potrebna. Pri takem pomivanju v teh taistih mikro porah ostanejo mikroskopsko majhni delčki kislega mleka in še pripomorejo k hitremu skisanju.

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 06. 2010 10:15

sončnica84  

član od: 5.8.2010

sporočila: 3

6. avg 2010 10:41

Najlepša hvala za vse odgovore in nasvete! Je pa tako- probali smo kisati mleko od različnih virov, iz različnih mlekomatov, od različnih kmetov. Tudi skodelice so se nekatere prale v pomivalnem stroju, nekatere so oprane ročno, probali pa smo dati tudi popolnoma nove skodelice, le oplaknjene z vodo. Se bomo držali vaših nasvetov pa upam da se mleko večkrat skisa. sončnica84 Sporočilo je spremenil(a) sončnica84 dne 06. 2010 10:41

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

6. avg 2010 11:07

tudi jaz upam, da bom še jedla domače kislo mleko..res bom probala še mlekomat!

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

6. avg 2010 14:41

Zanimivo, ga delam že dolgo pa se mi še ni zgodilo, da se ne bi skisalo (se mi pa je, da se mi ni hotela sesiriti skuta-sploh nisem vedela v čem je težava, no, pa je kar minilo), samo enkrat, ko mi je nekaj dni stalo v hladilniku in sem ga samo z namenom, da ni za proč dala skisati se je to praktično sesirilo, je ostala sirotka spodaj namesto gostega skisanega mleka. Če dajem svežega, ni težav. Upam, da ugotovite, ker so zoprne te zadeve, če nekaj teče leta potem pa iz neznanega razloga ne več. Mene pa zanima kako je s prekuhavanjem mleka pred kisanjem? Sama dam vedno surovega, mleko pa vedno prekuham za siceršnjo uporaba, sedaj bi rada dala to kislo mleko tudi svojim otrokom pa me včasih zaskrbi, ker ni prekuhano...r mateja terakota Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 06. 2010 14:42

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

6. avg 2010 20:55

Mleko se skisa, ko se v njem ustrezno namnožijo mlečnokislinke bakterije. Torej jih mora biti na začetku kisanja primerna količina, potem je pomembna še ustrezna temperatura mleka. (če jih je premalo, se rao zgodi, da se prej namnožjo kakšne druge bakterije, ki sot rudi prisotne v melku in mleko je grenko, usmrajeno,....).

Vsekakor pomaga, če nacepimo na začetku s kakšno žlico kislega mleka (to so druge bakterije kot za jogurt). Po mojem mnenju je mleko iz mlekomatov lahko enostavno preveč "čisto", ima premalo bakterij, ki bi mlečnokislinsko vrenje povzročile. Na roko molženo mleko jih ima gotovo več kot strojno molženo, pa še pri slednjem gre mleko, na velikih kmetijah sploh, po ceveh direktno v hladilno komoro, kjer se ohladi na okoli 4 stopinje. Na mlekomatu (vsaj tam, kjer občasno kupim mleko) je tepmeratiura mlekja okoli 3,5 st.C. V takem mleku se bakterije praktično ne razmnožujejo. Običajno dodam žlico kislega mleka na lonček mleka, ki ga dam kisat. In seveda mora biti lonček na toplem (meni se čisto obnese zaprta kuhinjska omarica.

Povsem dobro kislo mleko nastane tusdi iz homogeniziraneha 1,5% mleka, če ga nacepimo z začetno kulturo.

 

rimljanka

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

9. avg 2010 13:28

Tudi jaz kisam mleko že celo poletje .... pa tudi tudi skuto sem že parkrat naredila in vedno brez težav. Je pa res, da ga dobivam od bližnjega kmeta, kjer ga molzejo na roko in ga prodajajo par ljudem v soseski.

 

Zanima pa me, kako je s skuto pozimi, ko delam jogurt (mleku dodajam probiotični jogurt). Bi se lahko iz takšnega jogurta potem naredila skuta?

katjushka

marosu1  

član od: 17.3.2009

sporočila: 10

9. avg 2010 14:22

Kislo mleko kisam že vrsto let. Lončke ali posodo v kateri kisam mleko vedno pomivam v pomivalnem stroju in se mi še ni zgodilo, da se mleko ne bi skisalo. Važno je le, da mleka dokler ni skisano nič ne premikamo (potem nastane veliko sirotke) in da je temperatura prostora vsaj 20 stopinj C (višja temperatura prostora, hitreje je mleko kislo). Iz kislega mleka pripravljam tudi domačo skuto (kislo mleko segrejem toliko, da sirotka postane rahlo modro obarvana ali na približno 37 stopinj C, dobro premešam in pustim, da se ohladi, nato pa na gostem cedilu odcedim in je pripravljena za uporabo). Za pripravo skute nikoli ne uporabljam kisa ali kakršnih koli drugih dodatkov. marosu1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti