član od 20032565 sporočil
Kity, lansko leto je bilo prav o korenčkovem soku veliko napisanega, predvsem glede citronke - jaz naredila letos brez citronke, vendar sem dodala kar sok kakih 6 limon, ker mi citronska kislina ne naredi najbolje v želodcu...
Šipkov sok
5 kg šipka
3 l vode
3/4 kg sladkorja
Očiščen, opran šipek odcedimo in zmeljemo z mesoreznico. Zalijemo ga z vodo in primešamo sladkor. Vse skupaj pustimo stati čez noč na hladnem. Sočimo in dobimo do 4 l soka.
Jagodov sok
5 kg gozdnih ali vrtnih jagod
1/2 kg sladkorja
Jagode pustimo na pecljih. Oprane in odcejene sladkamo po plasteh in jih pustimo stati 2 uri na hladnem, nato jih sočimo na sokovniku. Iz njih dobimo do 3.5 l soka. Sok gozdnih jagod je okusnejši od vrtnih. Maline, breskve, marelice, robidnice, bel in rdeč in črni ribez sočimo po enakem postopku kakor jagode in borovnice. Iz ostanka lahko naredimo še marmelado.
Grozdni sok
5 kg grozdnih jagod
1/2 kg sladkorja
Jagode preberemo, operemo, odstranimo peclje in takoj sočimo, lahko tudi brez sladkorja. Dobimo okoli 3 l soka.
Češpljev sok
5 kg češpelj
1/2 kg sladkorja
Oprane, odcejene češplje razpolovimo, posladkamo in pustimo pokrite 2 uri na hladnem in sočimo. Dobimo do 3 l soka.
Češminov sok
5 kg češminovih jagod
1/2 kg sladkorja
Češminove jagode osmukamo, preberemo, operemo, odcedimo, potresemo s sladkorjem in pustimo pokrite 2 uri v sokovniku. Nesladkan sok nam lahko nadomešča limonin sok. Dobimo do 2.5 l soka.
Pomarančni sok
1 kg sočnih pomaranč
3 l prekuhane vode
6 dag citronke
3 kg sladkorja
Vodo prekuhamo in ji dodamo citronko. Ohladimo ter prelijemo pomarančni sok, ki smo ga dobili, ko smo v multi-praktiku zmešali pomaranče. Dodamo sladkor in dobro premešamo. Pustimo stati 24 ur. Precedimo ter damo v steklenice.
No tile so se našli v moji zbirki, je pa še nekaj sirupov, če te zanima...
Lp, maja
Sporočilo je spremenil(a) majamarko dne 01. sep 2005 10:08:32