Jedi po svetu

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15164

9. jun 2011 9:01

Ja, če ste pa spet temo odprli pa naj še jaz prispevam svoje:

Italija: vsekakor testenine, sladoled..

Francija: njihovi crosanti, božanski sir, kruh

Španija: paella, zelenjava, sangria

Nemčija: pivo in pečen kostanj iz ulic- nič umazan, hrenovke

Avstrija: dunajski zrezek in zacher torta, kebab

Hrvaška:  Ravenska- Veli Lošinj -riba na gardeli, mlada špinača z krompirjem , hobotnica v solati, kava z ledenko Nečujam na Šolti, testenine z škampi v Rogoznici, travarica, vroč kruh v pekarnah

Češka: njihovi knedli in pivo v pivnici

 

Vsekakor pa me moti:

Italija: pizze v fast food in sploh slaba ponudba hrane v nakupovalnih centrih

Hrvaška: predelani ostanki hotelske hrane v solate, da ni več tistega lokala z kavico na Šolti, rižote al dente v katerih so namesto škampov gamberi oz.karneki, pa zelo zasoljene cene rib, čeprav marsikje tega niso vredne

 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. jun 2011 12:11

V Iranu me je navdušilo kar nekaj stvari, tam sem začela jesti jačevce (ki so zanje kot za nas krompir, tako nekako). Najprej seveda zgolj zmečkane, z dodatkom jogurta, česna i orehov (sem v bazo recept prispevala), potem pa še v večjih kosih; le ocvrtih še ne jem.

Pa zeliščna juha z jogurtom je odlična za poletno vorčino, njihove sladice pa itak ni, da bi govoril ... meni so odlične.

 

Na Kubi mi je bil všeč njihov črn fižol, ali kar tako, gosto kuhan kot enolončnica, ali v kombinaciji z rižem; pa enolončnica s čičeriko in mesom, solate z avokadom in kumarami, njihov svež sir s sadnim želejem (kupili smo ga kar na avtocesti, od uličnih prodajalcev), pa zvitki iz bananih listov z nadevom iz koruznme moke in govedine ali perutnine ...

 

Jaz povsod nekaj dobrega najdem za pojest, nabavim si knjige, revije ali prepišem iz zvezka gostiteljev, potem pa doma skušam posnemat...

Mamamia

 



mamamia

 

Evo, sir  s sadnim želejm

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 09. 2011 12:22

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. jun 2011 12:41

Kamelji golaž z granatnim jabolkom, tudi Iran; in tudi zelo dobro

mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. jun 2011 12:50

Na Madeiri pa je bilo odlično tole:

sladkorna melona s madeiro

 

in riba (espada) z oamko iz marakuje in s pečenimi bananami:

 

Zdaj sem pa lačna in grem po sendvič...

Mamamia

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15164

9. jun 2011 16:19

O, mamamia, kakšna paša za oči...

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. jun 2011 16:36

Ja, pa za obujanje spominov

  mamamia

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15164

9. jun 2011 17:00

Pa spet pade nova ideja, kaj za kuhat na temo spominov in posnemat vsaj približno, kar so skuhali, če ti rata, pa če so možnosti za sestavine pri roki.

Jaz sem zadnjič prvič ugotovila, da ni treba nič solit, če narediš meso z zelenjavo v voku z sojino omako in začimbami To pa je posnemanje, če ne poznaš detajlov..... Znam pa posnemati ribiče kako čistijo do nula ribe...ha ha iz prve roke in preživeto noč na barki na pravem ribolovu..

Mamamia, ti boš mogoče iz prve roke znala svetovati. Letos se nagibamo za dopust v Grčiji za spremembo.  3-letni sin je izbirčen-odpadejo vse eksotične variante, saj mu je najbolj všeč čimbolj preprosta hrana- juhe (sploh goveja juha je zanj zakon), krompir na 1. mestu, meso v omaki brez pretiranih začimb, celo dunajc,testenine- pa ne oljnate, z bologneso omako še, pa enolončnice. ...Do sedaj smo dopustovali na Hrvaškem in moram reči, da je letos v maju prvič jedel malo več kot običajno. Največ juhe, krompir, pa sladice, pa jogurt, sladoled....vmes smo pa bili veseli, če mu je bilo kaj všeč. 

Jaz v Gčiji še nisem bila. Hčerki že v privat režiji in domači kuhinji. Kakšno hrano pa lahko pričakujemo v hotelih od 4 zvezdic naprej? Mu bo sploh kaj všeč?  Če bi pa najeli apartma pa je to skoraj cena hotela...

 

 

 

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

9. jun 2011 23:52

Trixi nimam otrok lahko ti pa povem kako je šlo prehranjevanje "na poti" v naši hiši že od zgodnjih let:

 

- preprosto po sistemu, da ko bo dovolj lačna bo že pojedla. Toliko so doma pač pazili, da recimo mi niso ponujali kake blazno pekoče zadeve ali pa nekih res hudih specifik, vse ostalo mi je bilo pa na "dohvat ruke" in v nekem doglednem času sem še vesela pojedla.

- večina evropejcev ne shira, če kakšen teden je na malo bolj lahki hrani (beri: če zaradi preserancije noče nič pojest) in tudi ta pristop se je čisto ok obnesel občasno. Če res zaboga nisem hotela kej pojest, sem pač tist en teden na dopust imela magari samo en obrok na dan. Nauk: domača kuha & špajza sta ob povratku zelo pridobili na mojem spoštovanju

- Ipak greste v razmeroma nam podobne kraje in vedno se da dobiti kakšen pomfri, dunajca, malo večji sladoled, kakšno šteko piškotov. Bi rekla, da sicer sina lepo razmeroma zdravo hraniš in mu zato en teden na piškotih in podobnih neumnostih ne bo nič škodil, če bi se res zgodilo, da zaboga ne bi vanj spravili nič od nič. Isto je bilo (pa je še zmeraj, tudi sedaj ko sem sama svoja kuharica) - pred potjo so juhice pa zelje pa kaj je še tega, potem na poti je kar je, z vso maščobo, kalorijami, sladkorjem.... pol ob povratku pa spet lepo na malo bolj zdrave variante.

 

Evo tile 3je nasveti so me spremljali od malih nog pa sem gor zrastla v relativno vitko in zdravo dekle, tako da ni bojazni za dobrobit tvojega sina. Srečno (mogoče zaradi "krizne" situacije odkrije tudi kak nov okus in postane manj izbirčen

Viva Meier

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. jun 2011 6:14

@ Trixi: Hoteli, še posebej tisti, ki ponujajo all inclusive ali pa polpensione, imajo več kot dovolj hrane za "izbirčneže", ki najraje zobajo pomfrit, pohano belo meso piščancev in juho. (moram reči, da mi ni jasno, kako lahko komu v 35 stopinjski vročini paše vroča juha... , ampak to so spet moje kaprice in izbirčnost ).

 

 

Daleč najboljšo hrano sem jedla na Japonskem, dosledno vsak obrok, ne glede na cenovni razred.

Izjema je bil natto .

 

Vanja

neznan uporabnik

10. jun 2011 8:14

Grčija sploh ni eksotična varjanta, vsaj kar se hrane tiče. Je res drugačna od naše, vendar svetlobna leta daleč od eksotike in raznoraznih pekočih in močno začinjenih zadev.

 

Že zaradi velikega števila jedcev dunajskih,krompirja,juh itd..., da ne bom izpostavljal narodnosti. Če pa še to ni dovolj pa najamite apartma ne glede na ceno, ti boš morala cel teden al dva kuhat in ne boš mela od dopusta nič, ostali bodo pa lepo uživali na plaži.

 

Na koncu pa dvomim,da če zbirata hotele od 4 zvezdic naprej ni kaj, ker naslednja kategorija je 5. In 4 v Grčiji je okej in tudi hrana je skor identična kot tukaj. Velik avstrijcev dopustuje tam in nam okoliških sosedov.

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti