Plesen na stenah

vegetar  

član od: 13.1.2006

sporočila: 189

tema odprta - 21. nov 2022 13:22 | ogledi: 1.161 | odgovori: 4

Na spletu berem da se lahko plesen na zidu odstranjuje z mešanico vode in sode bikarbone.

Je pomembno če je soda pralna ali jedilna?

 

Za namen čiščenja plesni nekje prodajajo pršilo iz mešanice kisa in sode bikarbone. Ali ni eno bazično, drugo kislo in z mešanjem pride do nevtralizacije?

lili5  

član od: 27.8.2018

sporočila: 31

23. nov 2022 19:49

Zadnja ugotovitev je na mestu: v enakih razmerjih poteka enačba takole: 
Na2HCO3 + CH3COOH > 2CH3COONa  + H2O + CO2

Kar pomeni, da nastajajo sol, ki ji v kemiji pravimo natrijev acetat, voda in ogljikov dioksid (zadnji se kaže s peno, ki nastaja ko obe sestavini združimo). Če bi že uporabljal navedene sestavine kot čistilno sredstvo je najbolje vsako posebej, npr najprej s kisom in kasneje še čez s sodo bikarbono ali obratno, ali pa samostojno. Kisla ''čistila'', ne samo kis, tudi raztopina citronske kisline, se bodo dobro obnesla proti vodnemu kamnu, soda bikarbona pa kot rahel abraziv, če jo zmešamo z malo vode v pasto (kot Arf čistilo). 

 Za čiščenje plesni pa je takole: ne samo da je treba odstranit vidno plesen, treba je uničiti tudi spore, s katerimi se plesen razmnožuje. Sliši se seveda enostavno, vendar ni čisto tako, kadar imamo opravka s poroznimi materiali. Pri slednjih je možnost, da se spore nahajajo v globini in ko dodamo zraven vodo se bo plesen lepo razvila nazaj na istih mestih, kjer je rasla že prej. Moj nasvet je čiščenje površine: npr varikina, vodikov peroksid, namenska čistila za plesen..., lahko tudi odstranitev ometa in nanos apna ali apnene barve (preverjeno pomaga!) in pa preprečitev dostopa vlagi - zračenje, razvlaževanje. Je pa bistveno ugotovit vzrok nastanka plesni, brez tega ne bo žal nič bolje, vedno bo prišla nazaj. 

lili5

vegetar  

član od: 13.1.2006

sporočila: 189

24. nov 2022 15:42

Katera soda bikarbona se uporablja za uničevanje plesni? Kuhinjska? Pralna? V Sparu imajo le kuhinjsko.

 

Pri nas po stenah še ni bilo s plesnijo okuženih površin toliko kot letos. Vzrok je v daljšem toplem obdobju pa se je s kurjenjem začelo kasneje. Dežja je bilo dovolj. Ker v prostorih ni bilo ogrevanja se relativna vlaga ni znižala.

 

Kot berem po spletu je za čiščenje plesni potrebno plesen najprej uničiti da se med krtačenjem ne bo prenašala na ostale stene.

 

Na spletu je veliko receptov za uničevanje plesni in v vsakem je prisotna voda.

Različne variante:

- pošpricati z alkoholnim kisom

- žlico eteričnega olja čajevca zmešati z 2,5 dl vode in pošpricati

- sodo bikarbono zmešati z vodo, kot pasto namazati in pustiti učinkovati eno uro

- imam namenski uničevalec plesni vendar tudi ob zračenju še več dni smrdi po kloru.

- varikina mešana 1:10 z vodo...verjetno je podobno kot pri namenskem uničvalcu plesni.

 

Ne najdem več kje sem bral da beležu dodaš par kapelj eteričnega olja čajevca. Če eterično olje hitro hlapi potem dvomim da pomaga.

lili5  

član od: 27.8.2018

sporočila: 31

24. nov 2022 20:22

kakor jaz vem je edina razlika med pralno sodo in jedilno sodo čistost v smislu morebitnih primesi, ki jih za ''food grade'' zadeve ne sme biti prisotnih.

jaz osebno menim, da stvari, ki ste jih navedli zgoraj sicer pomagajo, ampak ne verjamem da bodo pobile spore v notranjosti, sploh v poroznih zadevah. Npr. moja izkušnja: plesnive fuge v tuš kabini. Nobena zadeva nikakor ni pomagala, sprobala 100 in en zvarek. Pomagalo je edino fuge postrgat ven in na novo. zato tudi mislim, da bi morali steno pobrusit in na novo prepleskat z apneno barvo ali pa kar z apnom. seveda se pa splača prej našpricat s kakšnim odstranjevalcem plesni, pa ne samo zaradi širjenja, ampak tudi zaradi vdihavanja. odstranjevalec, ki sem ga jaz uporabila ni prav nič smrdel po kloru, mogoče morate poskusit s kakšno drugo zmanko

lili5

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

25. nov 2022 18:41

Kot "pralna soda" se prodaja natrijev karbonat, kot "jedilna soda" pa natrijev bikarbonat. 

Pralna soda da veliko bolj alkalno raztopino, zato ju res ne gre mešati. 

Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 27. nov 2022 09:36

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti