Kolk

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

13. okt 2017 10:04

Ja, to bo pa čisto držalo. Dokler te ne boli dovolj, da bi šel po pomoč, te pač ne boli dovolj in tudi če si v svojih očeh junak, si v praksi bedak. Smo pa eni taki, da rabimo več časa, ka se kaj naučimo. 

Sonja

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

13. okt 2017 11:13

Vendy, se še spomnim teh tvojih letanj okoli dohtarjev. Jaz sem lani ob tem času staknila išias na levi strani, najprej požrla en kup analgetikov, za blokado nisem bila ravno navdušena, vse skupaj pa rešila z nekaj finančnega vložka z obiski fizioterapije in nakupom infrardeče grelne blazine (kar na ebayu) ter z redno vadbo. Kar nekaj spomladanskih tekov je na račun okrevanja padlo v vodo, a od takrat sem kot nova. Telovadim še vedno, IR blazina pride prav še za marsikaj drugega. In resno sva začela razmišljati, glede na to, da imava v hiši dovolj prostora, o nakupu IR savne. Danes se hecam, da sem imela kvalitetni zimski počitek. 

Loni Makaroni

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

13. okt 2017 16:28

Vendelina jr. je napisal/a:

 

Zdaj vsako jutro 20 minut telovadim in hodim nekajkrat na leto na medicinsko masažo, pazim, kako dvigujem stvari in delam na tem, da me nikoli več ne bo bolel hrbet.

Vendelina jr.

 Zlato pravilo za "hrbteničarje" potem, ko te popravijo toliko, da minejo bolečine.  Ko spet začne kaj malega štihat, pomaga tudi kozmodisk, ki ti hrbtenico vse čas lepo nežno masira. Meni se hrbtenični  obnese bolje kot ledveni. Ishias se mi je pošteno vnel prvič in dosedaj zadnjič pred dobrimi 25 leti.  Od takrat ga krotim s telovadbo, kozmodiskom in občasno masiranjem ledvenega dela hrbtenice s šentjanževim oljem. 

Cila

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

13. okt 2017 21:03

Za probleme s hrbtenico in išijas (ta me je zadel samo 1x) je moj prvi naslov kiropraktik. Zadnjič, ko sem bila na Japonski 2 meseca in sem morala obiskati nekoga tam, sem bila do kosti prestrašena, ker so imele neke obupne prijeme, da sem bila čisto modrikasta. Nisem vedela, kdo se je bolj potil, kiro al jaz.  Vsi moji tukaj so taki, ni frke, prideš, te mal popravijo in greš domov brez bolečin in modric. No, bolelo me je tako, da sem enostavno morala k nekomu, ki me je po treh obiskih spravil v red. Vzrok je bila postelja, ki je bila trda, kot da bi spal na kosu lesa. Problem sem rešila tako, da sem si kupila "jogi za napihnit", tega sem dala na jogi, ki je bil na postelji.  Sem bila "on-a-top" (Ena James bond anti-junakinja se je pisala Onatopp (pa lepa ko hudir je še vedno)

Anyway...novice za ljudi z avtoimunimi boleznimi: Avtoimmune protocol. Če ne zaradi drugega, si je dobro prebrati knjigo "The Walsh protocol" za malo vzpodbude, kaj lahko narediš, če le hočeš. Ko primerjam težave, ki jih je avtorica (Terry Walsh) imela, jaz nimam nobenega razloga za pritoževanje.  Kindle in Apple Store prodajajo njeno knjigo za dva dolarja in je čisto enostavna za čitanje.

Vanja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

13. okt 2017 21:40

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

  Vzrok je bila postelja, ki je bila trda, kot da bi spal na kosu lesa. Problem sem rešila tako, da sem si kupila "jogi za napihnit", tega sem dala na jogi, ki je bil na postelji.  

Vanja

 Točno, še ustrezno posteljo je treba imeti.   Je neverjetna razlika. Ne samo za hrbtenico, tudi za dober spanec.  Bodisi specialen jogi (res je precej dražji, a je vreden) , bodisi ustrezna prilagodljiva podlaga.  Takoj, ko sem po prvih problemih z ishiasom zamenjala jogi, je bil občutek, kot da si je hrbtenica oddahnila. 

Cila

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

13. okt 2017 21:54

Saj ne stokam,ampak ko mi je doktor rekel,da naj dvignem nogo leže, sem jo dvognila,kolikpor je bilo mogoče in je rekel da to ni ishias.Ko jedobil slike,je pa bil.Najtežje mi je bilo naslkanju 20 sekund z iztegnjenimi nogami.In kaj naj zdaj naredim z ishiasam starim7m let.Živim na kmetiji,gibam se maksimalno, v hribe pa ne hodim.Iztegujem se pa v kozolcu in se primem za late (drogove=in mi je boljše.Ali pa dve težki vrečki v vsaki roki in je spet bolje.Pri miru stati na ravnem pa mi ne gre.Če pa pravite, da to postane kronično, bom pa res morala ukrepati.

dvorana

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

14. okt 2017 5:34

Nedavno sem na TV ujela pogovor z ortopedom, kjer je med drugim tekla beseda tudi o težavah z vnetjem ishiasa.  Njegovo mnenje je bilo, da je v težjih primerih rešitev v operaciji hrbtenice, kjer podložijo ustrezna vretenca, ki pritiskajo na živec. Podobno kot pri herniji.  Daj pobrskaj v tej smeri. Tovrstne operacije so že rutinske in se jih ni treba bati.    

Lahko pa pred tem poskusiš s terapijo, ki jo je omenila Vendelina jr. (če potrebuješ  podrobnejše podatke sem prepričana, da ti jih bo radevolje posredovala, če se boš obrnila nanjo). Če ti pa to ne ustreza (stroški, daljava..) poskusi še s kozmodiskom.  To ni nikakršen čudežen pripomoček, je le plastična letev, ki že s tem, ko poteka ob hrbtenici, do neke mere preprečuje njeno ohlajanje, ob vsakem premiku pa hrbtenico nežno pomasira.  Lahko ga nosiš par ur dnevno ali  pa ves dan. 

Glede kiropraktikov  nimam izdelanega mnenja.  Nekateri jih hvalijo, drugje spet sem slišala opozorila, da lahko naredijo več škode kot koristi. Predvsem pri ljudeh z osteoporozo. Najbolje bi se bilo o tem posvetovati z osebnim zdravnikom. 

Pa še ena domača pomoč:  ravno pravi čas je, da izkoplješ regratove korenine. Čimbolj cele, da preprečiš iztekanje soka.  Jih temeljito opereš, posušiš. Suhe narežeš ali zmelješ na drobne delčke in si iz njih kuhaš čaj. Pomagalo naj bi proti obrabi sklepnega hrustanca. Kakorkoli že, če ne bo pomagalo, škodilo prav gotovo ne bo. 

Recept: Zmešamo enake dele zelo drobno zrezanih ali zmletih korenin, listov in cvetov. Za 1/4 litra vode vzamemo 1 veliko žlico te mešanice. Čaj pripravimo kot preliv in pustimo stati 2 uri. Pred uporabo ga lahko ponovno pogrejemo in osladimo z medom. Čaj pijemo eno uro pred jedjo po požirkih. - Vir: Naša žena 4/97, Erika Fišer Pajk, dipl. biologinja. 

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 14. okt 2017 05:46

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti