Ciper

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

tema odprta - 3. apr 2017 20:39 | ogledi: 5.758 | odgovori: 8

Zanima me Ciper.Ker sem že blizu 60 let, me vse bolj skrbi.ker tako daleč še nisem šla.Zanima me vse in če je bika katera tam, mi obširno poročilo lahko pošlje na ZS.Hvala

dvorana

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

3. apr 2017 21:43

Bila sva lani maja, na eni "obilni grški poroki" - dejansko je bilo okoli 1000 ljudi in huda fešta! V enem tednu sem dobila občutek mirne destinacije, kjer stvari delujejo. Bila sva v Limassolu in Pafosu, začela se je "sezona ruskih rezidentov", res jih je veliko, v Limassolu sploh. Ciper ima ugodno davčno politiko.

Sicer je Pafos letos prestolnica kulture, ponuja ogromno. Na začetku maja plaže, razen izjem, še niso bile opravilno sposobne, voda je bila hladna, a je bilo po drugi strani prijetno, ker ni bilo nobene gneče. Drugič se bova tja odpravila septembra. Ni ravno poceni destinacija, vsaj meni se ni zdela, še posebej zato, ker sva priletela preko Aten, kjer sva se ustavila za en dan tako tja, kot nazaj grede, in je cenovna realnost čisto druga. Cena povprečnega kapučina na letališču je bila 5 evrov, cena kosa torte v slaščičarni pa 7 evrov - zapomnila sem si ju, ker sta se mi zares zdeli visoki.

Hrana mediteransko evropska, paše :) 

Zanimiva je dihotomija med tradicionalno konzervativno družino in odprto moderno družino - v istih osebah, gre namreč za otok, ki je že po defaultu izpostavljen pretoku ljudi, idej, trgovina in ladjarstvo sta zelo pomembna, zelo močna je povezava z VB (Ciper je v Commonwealthu), veliko mladih študira v VB (ponavadi so tam študirali že njihovi starši in celo stari starši), tam je ogromna diaspora, po drugi strani pa so zelo tradicionalni (prijateljema, ki sta se poročila, so njeni starši kupili in opremili hišo, niso bili najbolj navdušeni nad tem, da živita skupaj neporočena). 

Turški del otoka pride na vrsto drugič.

 

 

Saša

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

4. apr 2017 11:07

Bila sem na južnem in severnem delu cipra. Meni osebno je bil bolj všeč severni del, ko rentaš avto in si ogleduješ znemenitosti, jih je več na severnem delu. Odvisno od tebe kako boš preživela dopust, če boš potovala z agencijo so dodatne destinacije drage, zato raje rentaj.

mijamarija

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. apr 2017 17:36

Ciper je OK. Sicer je tako, da je vožnja na južnem delu po angleškem sistemu - se vozi po levi (na severnem sem bila pa samo  s turškim avtobusom). Glede razdalje - ni kakšna silna razdalja. V bistvu je kakih 7 ur, ko se človek pelje iz Lj do recimo Ploč bistveno bolj naporna zadeva kot pa vožnja z letalom, kjer 7 ur porabiš bruto časa od letališča do ciprskega hotela. Ti kar pogumno.

Vendelina jr.

buča  

član od: 29.7.2006

sporočila: 1561

6. apr 2017 19:54

Meni je bilo od vsega najboljse toplo morje. Voda je imela kar 31 stopinj.Ker sem bolj zmrznjene sorte, je bilo to zame top. Pa tudi hrana, da ne pozabim. Zredila sem se za cela 2 kg.Sicer samega Cipra nisem kaj dosti videla, razen na enodnevnem izletu.  Torej naj te ne skrbi, kar pogumno. Jaz bi šla še enkrat.

buča

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

7. apr 2017 8:55

HVala za pogumne besede.Saj ravno toplo morje me je najbolj pritegnilo.Kaj pa cene'?Ponavadi sva hodila na Hrvaško v Dalmacijo in je bilo vse"sorte".Ali gre avion iz Ljubljane?

dvorana

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. apr 2017 14:51

Kako to misliš - avion iz Ljubljane? A se spravljata na pot v lastni organizaciji? Čez poletje so že čarterji tudi iz Ljubljane.Če gresta z agencijo, ti pa tako ali tako morajo tam povedati, kako je organiziran prevoz. 

Sonja

lukapo  

član od: 25.4.2017

sporočila: 5

25. apr 2017 14:05

Želim vam samo povedati, da sta moja stara starša, obadva že blizu osemdesetih bila nadvse zadovoljna z obiskom tega otoka. Deda ima sicer težave s kolenom, vendar je vse dobro prenesel. Pravita, da ju tudi ni toliko utrudilo, najbolj naporna stvar pa je seveda čakanja na letališčih in pot do hotela. Ljudje so bili prijazni, okoliš pa urejen.

lukapo

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti